Hír

110 éve született Gerevich Aladár

  • 2020.03.16

110 évvel ezelőtt, ezen a napon, március 16-án született Gerevich Aladár. A magyar sport legeredményesebb olimpikonja, egyik legnagyobb alakja, 7 olimpiai és 14 világbajnoki aranyérmet nyert.  

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében, Jászberényben született Gerevich Aladár. Tehetségére már fiatalon, Miskolcon fény derült, és korán Budapestre került a világhírű Santelli Italo mesterhez. Első olimpiai bajnoki aranyérmét 22 évesen nyerte Los Angeles-ben, a hetediket pedig 50 esztendősen, Rómában. 

Ki tudja, milyen rekordokat döntött volna, ha a két világháború nem vesz el tőle megannyi érmet, aranyérmet… Hét olimpiai aranyérmével és 14 világbajnoki aranyérmével így is minden idők jelenlegi legeredményesebb magyar olimpikonja. 

Pályafutását követően mindkét fia a kardvívásban alkotott maradandót. Gerevich György mesterként vitte tovább a fantasztikus családfát, tanítványai közé tartozott többek között Szilágyi Áron és Nemcsik Zsolt. Gerevich Pál pedig a páston követte édesapja példáját, egyéni, és négyszeres csapat világbajnokként a hetvenes évek végének, a nyolcvanas esztendők elejének legnagyobb alakjai közé tartozott. 

Gerevich Aladár március 16-án született 110 esztendeje, emlékét mindörökké megőrizzük!További híreink

Aktuális

Újabb négy évre Csampa Zsolt lett a Magyar Vívó Szövetség elnöke. A közgyűlésen a kihívó Szabó Bencével szemben 93:51-es szavazati aránnyal választották meg Csampa Zsoltot, aki 2012 óta a sportág első embere. Sok sikert kívánunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink