Hír

A Hősök tere lehet a világbajnoki helyszín!

  • 2018.09.08

Több mint félezer vívó, olimpiai és világbajnokok részvételével lezajlott a Vívó Világnapi Flashmob. Csampa Zsolt elnök bejelentette: a Hősök tere lehet a helyszíne a jövő évi, budapesti vb döntőinek!

Az ázsiai turistáknak leesett az álla. Persze, a Hősök tere egyébként is csodálatos fővárosunk egyik jelentős turisztikai látványosságának számít. Most azonban délelőtt tíz óra tájban mindent vitt a látvány. Olimpiai és világbajnokok, korosztályos válogatottak, és a legfiatalabbak részvételével, több mint ötszáz, fehérbe öltözött vívó népszerűsítette bemutatójával sportágunkat. A teljesség igénye nélkül: ott volt doyenként a kétszeres olimpiai bajnok Sákovicsné Dömölky Lídia, Szász-Kovács Emese, Imre Géza, Szatmári András, Rédli András, Kreiss Fanni, Dósa Dani, Csaba Edina, Fodor Kende, Hammang Ferenc, Szényi Péter, kerekesszékes klasszisaink közül Veres Amarilla és Hajmási Éva, a junior világbajnok párbajtőrcsapat, megannyi válogatott edző, és Boczkó Gábor, aki sportigazgatóként irányította László Dezső versenyigazgatóval közösen a nem mindennapi látványosságot, melyet rendszeresen, a Vívás Világnapja alkalmából rendeznek világszerte szeptember első napjaiban. 

Hősök tere: idén világnapi Flashmob, jövőre, reméljük, világbajnokság. (Fotók: Szalmás Péter, további képek Facebook-oldalunkon)

Nem hiányzott a “vezérkar" sem, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, Tamás Henriette főtitkár, és Csampa Zsolt elnök egyaránt elégedetten konstatálhatta a “turistavonzó” látványosságot. Csampa Zsolt elnök ráadásul hivatalosan is bejelentette azt a tervet, melyet már hónapok óta szőnek a sportág vezetői. 

Köszöntünk, vívás!

“Bevettük a Hősök terét. Nagyon örülök, hogy több mint félezren népszerűsítik ezt a nagyszerű sportágat, és őszintén remélem, hogy nem egészen egy év múlva még többen lesznek majd ezen a csodálatos környéket. Tervünk ugyanis az, hogy jövőre a Hősök terén rendezzük a budapesti, olimpiai kvalifikációs világbajnokság döntőit. Ötezer fős mobillelátó, a legmodernebb körülmények várhatják majd a földkerekség legjobbjait, és a látogatókat. Ehhez még két nagyon fontos elem szükséges, a reményeink szerint meglévő kormányzati támogatás, és a Nemzetközi Vívó Szövetség jóváhagyása. Bízunk benne, hogy utóbbira sem kell sokáig várni, jövő hétvégén, a végrahajtó bizottság krétai ülésén döntenek az illetékesek - a visszajelzéseink pozitívak…” - nyilatkozta Csampa Zsolt, majd így folytatta, - “Jó érzés látni azt, hogy legjobb vívóink már szinte maguktól, és örömmel jönnek népszerűsíteni a vívást. Miként az is pozitívum, hogy sokan itt vannak a legfiatalabbak közül. Az iskolai vívás ugyanúgy fontos eleme a sportágunknak, mint a profi versenyzés. Számomra ez a délelőtt felér egy világbajnoki éremmel, miként az is, hogy a tavaszi diákolimpiánkon a tavalyi kétezerről háromezerre nőtt az indulólétszám. Most is nagyon sokan vagyunk, és ne feledjük azt sem, hogy több vidéki helyszínen rendeznek hasonló Flashmob-akciót, illetve veterán vívóink élesben, a Balaton-bajnokság keretében népszerűsítik sportágunkat.”

Csampa Zsolt elnök bejelentette, hogy a jövő évi, budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság döntőit a Hősök terén szeretnénk megrendezni.

Ilyet még a szobrok sem láttak...

A szezon elején, persze, a néhány perces vívás előtt és után legtöbbször a “Hogy vagy? Mi újság?” kérdések hangzottak el egymás felé, és ezt feltettük két világbajnok Andrásunknak, Rédli Andrásnak és Szatmári Andrásnak is. Párbajtőr egyéni Európa-bajnokunk és vb-bronzérmesünk így válaszolt: “Kicsit fáradt vagyok, de nem ettől a rövid vívástól. A napokban ugyanis barátommal megmásztuk a legmagasabb osztrák hegycsúcsot, a Grossglocknert, ami embert próbáló feladat volt, de sikerült… A szezont kicsit később kezdem, novemberben lesz az első komolyabb versenyem, de a csúcsformát júliusra tartogatom. Nagyon szeretnék akkor újra itt vívni a Hősök terén…” 

Szatmári Andris immáron MTK-s színekben - Tamás Henriette főtitkár és Boczkó Gábor sportigazgató társaságában.

Tavalyi kard egyéni világbajnokunk, Szatmári András a nyáron csapat Európa-bajnoki arannyal és vb-bronzzal gazdagította éremgyűjteményét, majd a szezont egy klubváltással nyitotta - a jövőben a Vasas helyett az MTK színeiben versenyez. “Számomra ezen a hétvégén véget ért a pihenő. A Balatonon nyaraltam, illetve egy rövid prágai kiruccanás fért bele az augusztusba, de hétfőtől már az ausztriai Ramsauban kezdjük a fizikai felkészülést. Pályafutásom két kiemelten fontos szezonja következik, benne a budapesti világbajnoksággal és a tokiói olimpiával. Úgyhogy, belevágunk…”

Junior világbajnok párbajtőrözőink, Koch Máté, Nagy Dávid és Andrásfi Tibor, a "közvetlen utánpótlás" társaságában.

A szabadvívást követően a fiatalabbak “birtokba vették” a Hősök terét, sorra készültek a fotók a szobrok környékén, illetve közösen a bajnokokkal. Nem hiányzott az autogramosztás sem, és a napos nyárutón okkal búcsúzhattak egymástól úgy a résztvevők: “Viszlát, ugyanitt, jövőre!” Remélhetőleg akkor is magyar főszereplőkkel - ha nem is ennyivel…

Olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese is "pástra lépett", az egyéni világbajnok Imre Géza meg is örökítette...

További híreink

Aktuális

Hosszú, súlyos betegség után, 77 esztendősen elhunyt Kulcsár Győző. Négyszeres olimpiai, és háromszoros világbajnok párbajtőrözőnk, fantasztikus mesteredzőnk emlékét sportágunk, a Magyar Vívó Szövtség örökre őrizni fogja, saját halottjának tekinti.

Eseménynaptár

X