Hír

Andrásfi Tibi: kedden lett hetedik helyezett

  • 2019.06.18

Ha érem nem is, de értékes helyezés jutott a düsseldorfi Európa-bajnokság második napjára. Párbajtőrben a 20 esztendős Andrásfi Tibor 7. lett, gratulálunk! Tőrben Mohamed Aida a nyolcaddöntőig jutott.

Munkatársunk helyszíni jelentése: 

Hogy milyen különleges fegyvernem a párbajtőr, az ismét bizonyítást nyert a düsseldorfi Európa-bajnokság férfi egyéni számában. Történt, hogy a szezon során a bőség zavarával küszködtek egyéniben a magyarok. Régen volt olyan eredményes évünk, mint a mostani, így aztán a válogatás sem volt egyszerű. Az elnökség végül igyekezett olyan döntést hozni, hogy minél többen jussanak megérdemelt szerephez - természetesen a csapat érdekeit mindenek felett szem előtt tartva. Mindennek egyik eredménye az lett, hogy a junior éveit most záró Andrásfi Tibor - köszönhetően elsősorban a budapesti GP-n szerzett bronzérmének - az Európa-bajnokság egyéni versenyében, negyedik magyarként, rajthoz állhatott. A történet vége természetesen az lett, hogy a mieink közül ő szerepelt a legjobban, újoncként a nagyon értékes hetedik helyen zárt!

Andrásfi Tibi öröme érthető: a nyolcaddöntőben a világ egyik legjobbját győzte le.

Az útja is különlegesen alakult. Négy győzelemmel zárta a csoportkört, majd a 32-be jutásért a nagyon kellemetlen spanyol Fabregattal került szembe. Az ellenfél 8:5-re is vezetett ám az édesapa, idősebb Andrásfi Tibor tanítványa előbb egyenlített, majd a hosszabbításban a győztes tust is beszúrta. A folytatásban azonban a tízszeres Világkupa-győztes, a vb-aranyérmes svájci csapat ásza, Max Heinzer következett. A “hellén akrobata” azonnal elhúzott 3:0-ra, ám Tibit - sok más ellenfelével szemben - nem tudta kizökkenteni. Junior világbajnokunk előbb egyenlített, majd a vezetést is átvette, végül a háromszor háromperces vívóidő 14:14-gyel zárult. A hosszabbításban Heinzernél “pattant el a húr”, a rutinos klasszis engedett el egy támadást, melyet a fiatal tehetség rutinosan hárított, visszaszúrt, talált, nyert - és ezzel a nyolcaddöntőbe jutott!

Annak okán azért nem panaszkodtunk, hogy a nyolc közé kerülésért a román Persut kapta ellenfélül, ám ennyi egy Heinzer után azért kijárt… Tibi a románnak esélyt sem hagyott, azonnal elhúzott, és egészen rövid idő alatt, egészen simán, 15:10-re behúzta a meccset, és a nyolcas döntőbe jutott. Ezzel pedig máris pályafutása egyik legértékesebb eredményét érte el - bár ebben a szezonban igazán akad mit a mérleg két serpenyőjébe tennie, mi több, a két serpenyő nem is elegendő… 

Andrásfi Tibi nem ijedt meg a svájci klasszistól. 

A negyeddöntő már nem sikerült. Az első három percet lehozta ikszre az olasz válogatott Santarelli ellenében, a folytatásban azonban a nagyon erős itáliai akarata és taktikája érvényesült. A vége 9:15 lett, ám ezért a vereségért igazán nem érheti szemrehányás Andrásfi Tibit. Mi több: nagyszerű eredményéhez neki, és edző édesapjának egyaránt gratulálunk!

“Így, néhány perccel az elvesztett negyeddöntőm után azért nem vagyok maradéktalanul elégedett, de ez majd biztosan vátozik.” - kezdte rövid értékelését a BVSC hetedik helyen végzett tehetsége. “A direkt kieséses táblán két egytusos asszót vívtam, és mindkettőben háromtusos hátrányból sikerült fordítanom. Ennek azért nagyon örülök, különösen a világklasszis Heinzer elleni sikernek. Valahogy megéreztem, hogy mit kell vívnom ellene, a hosszíbbatásban pedig sikerült őt kivédenem. Úgyhogy már kezdek örülni ennek a hetedik helynek, elvégre két hete még az is kérdéses volt, hogy indulhatok-e az Európa-bajnokságon. Azt hiszem, elégedett lehetek ezzel a szezonommal. A junior csapattal világbajnokok lettünk, harmadik lettem a budapesti Grand Prix-n, most pedig döntős a felnőtt Eb-n. Sőt, túlvagyok az írásbeli érettségiken is, már csak a szóbeli van hátra, megyek holnap reggel haza tanulni.” - fejezte be Andrásfi Tibi a nyilatkoztatát, melyet okkal hallgatott végig büszkén az edző-édesapa, Andrásfi Tibor. (A fiatal párbajtőröző csak egyéniben indult az Eb-n, a csapatban Berta Dániel váltja őt.)

Közös öröm az edző-édesapával, Andrásfi Tiborral.

A többiek közül Siklósi Gergelyt a legkisebb szemrehányás sem érheti. Egy erős csoportkör után 15:13-ra legyőzte a hazai páston versenyző, német válogatott Bellmannt. A 32 között a balszerencsés sorsolás az aktuális Európa- és világbajnok, világranglista-egyes francia Borellal hozta össze. Derekasan küzdött a fiatal honvédos, ám a vége 10:15 lett. Rédli András útját ezúttal nem kísérte a szerencse. Korábbi egyéni Európa-bajnokunk a 64 között a nagyon kellemetlen izraeli Beskinnel került szembe. Végig vezett a meccsen, 11:7-is volt az eredmény, ám az ellenfél egyenlített, és a hosszabbítás utolsó perceiben beszúrta a döntő tust. A 64-ben búcsúzott az ugyancsak junior korú Koch Máté. Ő sem áldhatta a szerencséjét, az oroszok egyik legjobbjával, Bidával került szembe, akit csak megszorítani tudott (12:15).  

A nap másik versenyszámában a női tőrözők léptek pástra. Magyar szempontból se nem alakult túlzottan szerencsésen, se nem alakult túlzottan eredményesen a kedd. Mielőtt a történtekről beszámolnánk, gyorsan emeljük kalapunkat Mohamed Aida előtt. A kétgyermekes, 43 esztendős családanya ismét eldicsekedhet azzal, hogy a magyarok közül ő szerepelt a legjobban! Ehhez ezúttal egy nyolcaddöntős helyezésre volt szükség. Érdekesen, már-már furcsán alakult Aida Európa-bajnoki szereplése. A csoporkört követően, a 16-ba jutásért ugyanis honfitársával, Kondricz Katával került szembe. A fordulatos asszóban a befejezés az újpestiek 26 évvel ezelőtti (!!!) világbajnoki ezüstérmesének sikerült (15:11). A nyolcaddöntőben viszont a jelenlegi világelső, világbajnoki címvédő olasz Alice Volpi következett. Egy honfitárs, majd a világelső - ennél azért akad kellemesebb ág… Volpi sok esélyt nem hagyott, 15:6-ra győzött az itáliai, és Aida ezzel a 15. lett.

Amit igazán sajnálhattunk, az Kreiss Fanni szereplése volt. A csoportkörben minden rendben ment, aztán a 32 között a lengyel Dlugosz volt az ellenfél. Az első három percben 9:4-re elhúzott a rivális, utána viszont jelenlegi első számú női tőrözőnk nagyszerű támadásokkal fordítani tudott. Csakhogy a hullámvasút itt nem ért véget, az asszó befejezése Dlugoszé lett, Fanni pedig ezzel búcsúzott (13:15). Pedig a nyolcaddöntőben spanyol riválist kapott volna… Nem esett még szó Lupkovics Dóráról, neki nem sikerült a 32-be jutnia, ugyancsak lengyel vívótól, Walczyktól kapott ki (10:15).

Az Európa-bajnokság szerdán a férfi kardozók és a női párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódik.

Eredmények. Európa-bajnokság, Düsseldorf. Férfi párbajtőr egyéni, 97 induló. A csoportmérkőzéseken: Siklósi Gergely 4 győzelem/2 vereség, Andrásfi Tibor 4/2, Rédli András 3/3, Koch Máté 2/4 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Koch-Kavvadiasz (görög), Rédli-Toskov (bolgár) 15:10.

A legjobb 32 közé jutásért: Andrásfi-Fabregat (spanyol) 13:12, Siklósi-Bellmann (német) 15:13, Rédli-Beskin (izraeli) 12:13, Koch-Bida (orosz) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Andrásfi-Heinzer (svájci) 15:14, Siklósi-Borel (francia) 10:15.

Nyolcaddöntő: Andrásfi-Persu (román) 15:10.

Negyeddöntő: Andrásfi-Santarelli (olasz) 9:15.

Végeredmény: 1. Yuvel Freilich (izraeli), 2. Andrea Santarelli (olasz), 3. Enrico Garozzo (olasz) és Jiri Beran (cseh), …7. Andrásfi Tibor (edző: id. Andrásfi Tibor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …24. Siklósi Gergely, …57. Rédli András, …61. Koch Máté.


Női tőr egyéni, 58 induló. A csoportmérkőzéseken: Kreiss Fanni 4 győzelem/1 vereség, Kondricz Kata 4/1, Mohamed Aida 3/2, Lupkovics Dóra 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Lupkovics-Walczyk (lengyel) 10:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Kondricz 15:11, Kreiss-Dlugosz (lengyel) 13:15.

Nyolcaddöntő: Mohamed-Volpi (olasz) 6:15.

Végeredmény: 1. Elisa di Francisca (olasz), 2. Inna Deriglazova (orosz), 3. Alice Volpi (olasz) és Ysaora Thibus (francia), …15. Mohamed Aida, …19. Kondricz Kata és Kreiss Fanni, …39. Lupkovics Dóra. További híreink

Aktuális

Újabb négy évre Csampa Zsolt lett a Magyar Vívó Szövetség elnöke. A közgyűlésen a kihívó Szabó Bencével szemben 93:51-es szavazati aránnyal választották meg Csampa Zsoltot, aki 2012 óta a sportág első embere. Sok sikert kívánunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink