Aranykvartett: megint világbajnokok!

ápr 14, 2019 | Hírek

Káprázatos teljesítménnyel védte meg világbajnoki címét az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású férfi párbajtőrcsapat a junior vb-n. A női párbajtőrözők hatodikak lettek.

Helyszíni jelentésünk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

(További fotók, nyilatkozatok, hamarosan.)

Teljesen egyértelmű: a toruni időjárást a magyar vívósikerek határozzák meg… A szombati, nagyszerű kadet női párbajtőr szereplést követően ugyanis visszatért a tavasz, és kisütött a nap. Éppen, mint a világbajnokság elején, amikor női kardozóink parádéztak…

A korosztályos vb zárónapján itt volt az ideje, hogy az urak is kitegyenek magukért! És erre minden esélyünk megvolt, elvégre Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid főszereplője volt a tavalyi, veronai junior párbajtőrcsapat vb-aranynak, melléjük negyedikként korábbi kadet vb-bronzérmesünk, Bende Bence csatlakozott. Eitner Kinga vezetőedző ugyanakkor óvatosan nyilatkozott a nap előtt az esélyekről. 

“A fiúkat megcsapta a szele a felnőtt válogatottságnak, és ez mintha kicsit megzavarta volna a fejeket. Mindez természetesen érthető a sikerek és a ranglista láttán, elvégre budapesti világbajnokság, majd olimpiai év következik. Ám kicsit sok most a gondolat az agyakban… Nagyon bízom abban, hogy átérzik, most ez a csapat-világbajnokság a fő feladatuk. Ez lesz életük utolsó junior versenye, itt kell jól teljesíteniük, képesek rá. Utána meg jöhetnek a felnőtt célok, én fogok szurkolni nekik a legjobban…”

Tény, miközben Dávid és Tibor nevével kezdődik a felnőtt hazai rangsor, a junior csapat Eb és az egyéni vb sikerülhetett volna jobban. Na, azért a szakág, pontosabban Koch Máté “kirázott” egy remek junior Eb-aranyat, nagyjából ilyen előzményekkel kezdődött a vb utolsó versenynapja, ennek a remek koroszálynak az utolsó junior viadala. 

Koch Máté egyik remek tusa a sok közül az oroszok elleni elődöntőben.

Az első állomás kötelezőnek számított Thaiföld ellen a 16-ba kerülésért. Vereség esetén kitűzhettük volna a fiúknak feladatként, hogy tanulják meg az ázsiaiak összeállítását: Chinnaphat Chaloemchanen, Jadasaporn Puengkuntod, Nattiphong Singkham. Ez a lecke természetesen elmaradt: 45:23-ra nyertünk. Következett a nyolcaddöntőben Egyiptom. Szorosan indult, ám mire a vérmes észak-afrikaiak belelkesedtek, addigra Máté a középső öt asszóban kiosztott egy 21:7-et, és minden a helyére került (45:30)…

Igazából ennek a remek csapatnak Csehország sem okozhatott gondot a negyeddöntőben, és nem is okozott. Itt már egységes volt a szerepvállalás, mindenki jól vívott, és pillanatnyi kétség sem férhetett az újabb magabiztos sikerhez (45:34). A fiúkon pedig látszott, hogy a lendületen és az akaraton nem múlhat a siker – ezer fokon égve, mintaszerűen küzdöttek minden tusért.

Az akkor még szigorú aranycsapat a finálé előtti üdvözléskor.

A java azonban ekkor kezdődött – először az oroszok elleni elődöntővel. Ahol akkora verést osztottak ki a fiúk, hogy akadt olyan pillanat, amikor sajnáltuk az ellenfelet… Kezdődött azzal, hogy az első körben Tibi, Dávid, majd Máté egy laza 15:4-gyel nyitott. A másodikban végleg elvették az ellenfél kedvét minden további vívótevékenységtől, ekkor 30:13-at mutatott az eredményjelző… Az utolsó körben már maguk a párbajtőrözők is inkább azt figyelték a szemük sarkából, hogy miként alakul a másik elődöntő, melyben az amerikaiak 41:44-ről fordítottak a franciák ellen. Azért Dávidék eközben tusokat is szúrtak, és a vége egy elképesztően sima 45:26 lett. 

Csakhogy a legfontosabb állomás, az aranycsata még hátravolt, és ebben a nagyon kihegyezett, remek formában nem örültünk annak, hogy a döntőig négy óra szünet következik, kihűl a test, leereszt az agy. A mieink természetesen visszamentek a szállodába, és aktív pihenéssel készültek életük utolsó három junior asszójára. 

Andrásfi Tibor vívótankönyvbe illő szúrása a döntőben.

A szülökből és párbajtőrözőkből álló szurkolótábor nagyszerű hangulatot teremtett, és a meccs feléig igazán volt is miért izguni, persze később is… Ezúttal ugyanis az amerikaiai szereztek előnyt a legelején, és ez egy világbajnoki döntőben sosem öröm. Aztán a mérkőzés közepén volt először nálunk az előny, amikor előbb Máté, majd Dávid győzte le 2-2 tussal riválisát. Ekkor 21:19-et mutatott az eredményjelző, és amikor a hatodik asszóban Tibi csinált egy parádét (6:3), akkor ezek a remek srácok félig már a zsebükben érezhették az aranyat! Persze, az utolsó kör még hátra volt. Ám addigra már a mieink olyanok voltak, mint a Jedi lovagok: az erő már velük volt. A hetedik váltás után már 35:26  volt az eredmény, a nyolcadik után 40:29, és a “Ki a jobb? Magyarok!” rigmus mellett 45:31 lett a vége! 

Amikor a szigor tovaszáll… A győztes hadvezérek.

Egy káprázatos aranyérem, egy szupertársaságtól. Mert tudták ők, hogy mikor kell maximumot nyújtani… És ugyan juniorban többé nem vívnak egy csapatban, ám gyaníthatóan a későbbiekben még többször is! Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, edzőnek, válogatott edzőnek!

És akkor a hölgyekről. Muhari Eszti és Büki Lili megkapta a “csúcsterhelést”, elvégre szombati hősnőinknek sorozatban a harmadik napot kellett végigvívniuk egy világbajnokságon, ami azért, valljuk be, nem normális dolog… Esztert mindenesetre ez sem zavarta, újdonsült kadet világbajnokunk vezéregyénisége volt a csapatnak, és igazán nem rajta múlott, hogy nem sikerült a nagy bravúr…

Történt ugyanis, hogy a Büki, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari összeállítású kvartett a spanyolok elleni kötelező (45:27), majd az ukránokkal szembeni nagyon értékes győzelem (45:34) után Oroszország következett a negyeddöntőben. Az esélyesebb a junior világbajnokkal, kadet világbajnokkal, felnőtt válogatottal felálló orosz csapat volt, ám Muhari Eszter kis híján megtréfálta őket. A másik három lánynak, sajnos, nem úgy ment, mint addig, mindent megtettek, de pluszt egyedül Eszti hozott, ám így is 30:40-nél lépett pástra utolsóként a tavalyi junior világbajnok Szoldatova ellen. És alig két percnyi vívóidő alatt feljött 42:44-re…! Mi nem hittünk a szemünknek, és akadt olyan orosz edző, aki ekkor legyintve kivonult a teremből. Ő már nem látta, hogy ezután egy együttes találat következett, és rég örült valaki, ennyire egy 13:3-as vereségnek, mint most az ellenfél…

A hatodik helyezett női párbajtőrcsapat – szépen helyt álltak.

A folytatás az 5-8. helyért következett, először egy újabb nagyon szép, és magabiztos, 45:32-es győzelemmel Lengyelország ellen. Végül pedig, az 5. helyért megkaptuk a másik favorit válogatottat, a meglepetésre idekerülő olaszt. Az orosz után a másik nagyhatalom is jobbnak bizonyult, 45:37-re. Ezzel a női csapat a hatodik helyen zárt, amiért semmiféle kritika nem illetheti a lányokat, no meg a mestereket. Mi több, a Torunban történtek megerősítettek mindenkit abban, hogy rendkívül fiatal csapatunk a következő 2-3 évben végre fellép arra az áhított világbajnoki dobogóra!

A magyar küldöttség ezzel kimagasló szerepléssel, 4 arany- és 1 bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végezve zárta a toruni kadet és junior világbajnokságot. Gratulálunk valamennyi érintett versenyzőnek és mesternek!

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Torun. 

Junior női párbajtőrcsapat, 31 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Spanyolország 45:27 (Dékány +8, Gnám +7, Muhari +2, Büki +1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:34 (Dékány +5, Muhari +4, Gnám +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 43:45 (Muhari +11, Dékány -3, Gnám -4, Büki -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:32 (Muhari +7, Dékány +4, Gnám +2).

Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 37:45 (Muhari 0, Büki -2, Dékány -3, Gnám -3).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Oroszország, 3. Svájc, …6. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter).

Junior férfi párbajtőrcsapat, 40 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Thaiföld 45:23 (Andrásfi +9, Nagy +8, Koch +5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyiptom 45:30 (Koch +14, Nagy +6, Bende +1, Andrásfi -6).

Negyeddöntő: Magyarország-Csehország 45:34 (Nagy +5, Koch +4, Andrásfi +2).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 45:26 (Nagy +8, Andrásfi +6, Koch +5).

Döntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:31 (Koch +7, Andrásfi +4, Nagy +3). 

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: id. Andrásfi Tibor, Halla Péter), 2. Egyesült Államok, 3. Franciaország.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM