Hír

Aranykvartett: megint világbajnokok!

  • 2019.04.14

Káprázatos teljesítménnyel védte meg világbajnoki címét az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású férfi párbajtőrcsapat a junior vb-n. A női párbajtőrözők hatodikak lettek.

Helyszíni jelentésünk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

(További fotók, nyilatkozatok, hamarosan.)

Teljesen egyértelmű: a toruni időjárást a magyar vívósikerek határozzák meg… A szombati, nagyszerű kadet női párbajtőr szereplést követően ugyanis visszatért a tavasz, és kisütött a nap. Éppen, mint a világbajnokság elején, amikor női kardozóink parádéztak…

A korosztályos vb zárónapján itt volt az ideje, hogy az urak is kitegyenek magukért! És erre minden esélyünk megvolt, elvégre Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid főszereplője volt a tavalyi, veronai junior párbajtőrcsapat vb-aranynak, melléjük negyedikként korábbi kadet vb-bronzérmesünk, Bende Bence csatlakozott. Eitner Kinga vezetőedző ugyanakkor óvatosan nyilatkozott a nap előtt az esélyekről. 

“A fiúkat megcsapta a szele a felnőtt válogatottságnak, és ez mintha kicsit megzavarta volna a fejeket. Mindez természetesen érthető a sikerek és a ranglista láttán, elvégre budapesti világbajnokság, majd olimpiai év következik. Ám kicsit sok most a gondolat az agyakban… Nagyon bízom abban, hogy átérzik, most ez a csapat-világbajnokság a fő feladatuk. Ez lesz életük utolsó junior versenye, itt kell jól teljesíteniük, képesek rá. Utána meg jöhetnek a felnőtt célok, én fogok szurkolni nekik a legjobban…”

Tény, miközben Dávid és Tibor nevével kezdődik a felnőtt hazai rangsor, a junior csapat Eb és az egyéni vb sikerülhetett volna jobban. Na, azért a szakág, pontosabban Koch Máté “kirázott” egy remek junior Eb-aranyat, nagyjából ilyen előzményekkel kezdődött a vb utolsó versenynapja, ennek a remek koroszálynak az utolsó junior viadala. 

Koch Máté egyik remek tusa a sok közül az oroszok elleni elődöntőben.

Az első állomás kötelezőnek számított Thaiföld ellen a 16-ba kerülésért. Vereség esetén kitűzhettük volna a fiúknak feladatként, hogy tanulják meg az ázsiaiak összeállítását: Chinnaphat Chaloemchanen, Jadasaporn Puengkuntod, Nattiphong Singkham. Ez a lecke természetesen elmaradt: 45:23-ra nyertünk. Következett a nyolcaddöntőben Egyiptom. Szorosan indult, ám mire a vérmes észak-afrikaiak belelkesedtek, addigra Máté a középső öt asszóban kiosztott egy 21:7-et, és minden a helyére került (45:30)…

Igazából ennek a remek csapatnak Csehország sem okozhatott gondot a negyeddöntőben, és nem is okozott. Itt már egységes volt a szerepvállalás, mindenki jól vívott, és pillanatnyi kétség sem férhetett az újabb magabiztos sikerhez (45:34). A fiúkon pedig látszott, hogy a lendületen és az akaraton nem múlhat a siker - ezer fokon égve, mintaszerűen küzdöttek minden tusért.

Az akkor még szigorú aranycsapat a finálé előtti üdvözléskor.

A java azonban ekkor kezdődött - először az oroszok elleni elődöntővel. Ahol akkora verést osztottak ki a fiúk, hogy akadt olyan pillanat, amikor sajnáltuk az ellenfelet… Kezdődött azzal, hogy az első körben Tibi, Dávid, majd Máté egy laza 15:4-gyel nyitott. A másodikban végleg elvették az ellenfél kedvét minden további vívótevékenységtől, ekkor 30:13-at mutatott az eredményjelző… Az utolsó körben már maguk a párbajtőrözők is inkább azt figyelték a szemük sarkából, hogy miként alakul a másik elődöntő, melyben az amerikaiak 41:44-ről fordítottak a franciák ellen. Azért Dávidék eközben tusokat is szúrtak, és a vége egy elképesztően sima 45:26 lett. 

Csakhogy a legfontosabb állomás, az aranycsata még hátravolt, és ebben a nagyon kihegyezett, remek formában nem örültünk annak, hogy a döntőig négy óra szünet következik, kihűl a test, leereszt az agy. A mieink természetesen visszamentek a szállodába, és aktív pihenéssel készültek életük utolsó három junior asszójára. 

Andrásfi Tibor vívótankönyvbe illő szúrása a döntőben.

A szülökből és párbajtőrözőkből álló szurkolótábor nagyszerű hangulatot teremtett, és a meccs feléig igazán volt is miért izguni, persze később is… Ezúttal ugyanis az amerikaiai szereztek előnyt a legelején, és ez egy világbajnoki döntőben sosem öröm. Aztán a mérkőzés közepén volt először nálunk az előny, amikor előbb Máté, majd Dávid győzte le 2-2 tussal riválisát. Ekkor 21:19-et mutatott az eredményjelző, és amikor a hatodik asszóban Tibi csinált egy parádét (6:3), akkor ezek a remek srácok félig már a zsebükben érezhették az aranyat! Persze, az utolsó kör még hátra volt. Ám addigra már a mieink olyanok voltak, mint a Jedi lovagok: az erő már velük volt. A hetedik váltás után már 35:26  volt az eredmény, a nyolcadik után 40:29, és a “Ki a jobb? Magyarok!” rigmus mellett 45:31 lett a vége! 

Amikor a szigor tovaszáll... A győztes hadvezérek.

Egy káprázatos aranyérem, egy szupertársaságtól. Mert tudták ők, hogy mikor kell maximumot nyújtani… És ugyan juniorban többé nem vívnak egy csapatban, ám gyaníthatóan a későbbiekben még többször is! Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, edzőnek, válogatott edzőnek!

És akkor a hölgyekről. Muhari Eszti és Büki Lili megkapta a “csúcsterhelést”, elvégre szombati hősnőinknek sorozatban a harmadik napot kellett végigvívniuk egy világbajnokságon, ami azért, valljuk be, nem normális dolog… Esztert mindenesetre ez sem zavarta, újdonsült kadet világbajnokunk vezéregyénisége volt a csapatnak, és igazán nem rajta múlott, hogy nem sikerült a nagy bravúr…

Történt ugyanis, hogy a Büki, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari összeállítású kvartett a spanyolok elleni kötelező (45:27), majd az ukránokkal szembeni nagyon értékes győzelem (45:34) után Oroszország következett a negyeddöntőben. Az esélyesebb a junior világbajnokkal, kadet világbajnokkal, felnőtt válogatottal felálló orosz csapat volt, ám Muhari Eszter kis híján megtréfálta őket. A másik három lánynak, sajnos, nem úgy ment, mint addig, mindent megtettek, de pluszt egyedül Eszti hozott, ám így is 30:40-nél lépett pástra utolsóként a tavalyi junior világbajnok Szoldatova ellen. És alig két percnyi vívóidő alatt feljött 42:44-re…! Mi nem hittünk a szemünknek, és akadt olyan orosz edző, aki ekkor legyintve kivonult a teremből. Ő már nem látta, hogy ezután egy együttes találat következett, és rég örült valaki, ennyire egy 13:3-as vereségnek, mint most az ellenfél…

A hatodik helyezett női párbajtőrcsapat - szépen helyt álltak.

A folytatás az 5-8. helyért következett, először egy újabb nagyon szép, és magabiztos, 45:32-es győzelemmel Lengyelország ellen. Végül pedig, az 5. helyért megkaptuk a másik favorit válogatottat, a meglepetésre idekerülő olaszt. Az orosz után a másik nagyhatalom is jobbnak bizonyult, 45:37-re. Ezzel a női csapat a hatodik helyen zárt, amiért semmiféle kritika nem illetheti a lányokat, no meg a mestereket. Mi több, a Torunban történtek megerősítettek mindenkit abban, hogy rendkívül fiatal csapatunk a következő 2-3 évben végre fellép arra az áhított világbajnoki dobogóra!

A magyar küldöttség ezzel kimagasló szerepléssel, 4 arany- és 1 bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végezve zárta a toruni kadet és junior világbajnokságot. Gratulálunk valamennyi érintett versenyzőnek és mesternek!

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Torun. 

Junior női párbajtőrcsapat, 31 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Spanyolország 45:27 (Dékány +8, Gnám +7, Muhari +2, Büki +1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:34 (Dékány +5, Muhari +4, Gnám +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 43:45 (Muhari +11, Dékány -3, Gnám -4, Büki -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:32 (Muhari +7, Dékány +4, Gnám +2).

Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 37:45 (Muhari 0, Büki -2, Dékány -3, Gnám -3).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Oroszország, 3. Svájc, …6. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter).


Junior férfi párbajtőrcsapat, 40 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Thaiföld 45:23 (Andrásfi +9, Nagy +8, Koch +5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyiptom 45:30 (Koch +14, Nagy +6, Bende +1, Andrásfi -6).

Negyeddöntő: Magyarország-Csehország 45:34 (Nagy +5, Koch +4, Andrásfi +2).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 45:26 (Nagy +8, Andrásfi +6, Koch +5).

Döntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:31 (Koch +7, Andrásfi +4, Nagy +3). 

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: id. Andrásfi Tibor, Halla Péter), 2. Egyesült Államok, 3. Franciaország.További híreink

Aktuális

Fantasztikus teljesítménnyel, sima győzelmekkel védte meg világbajnoki aranyérmét az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású junior párbajtőrcsapat a toruni világbajnokságon. Ezzel a magyarok 4 arannyal zárták a vb-t, gratulálunk!

Eseménynaptár

X