Hír

Áron: kéthetente aranyérem!

  • 2020.03.07

Két héttel varsói sikere után Luxemburgban is Világkupa-aranyérmet nyert Szilágyi Áron. Kétszeres olimpiai bajnokunk klasszisok sora ellen diadalmaskodott magabiztosan, a döntőben Gu Bongilt verte.

“Ezentúl kéthetente nyersz Világkupa-versenyeket?” - kérdeztük Szilágyi Árontól nem sokkal az után, hogy megnyerte a luxemburgi Világkupa-versenyt. Célozva ezzel arra, hogy két hete Varsóban is aranyat nyert, és egy kicsit arra, hogy két hét múlva Budapesten rendezik a soron következő kard Világkupát… 

“Ha hagyják, akkor megnyerem azt is…” - válaszolta kétszeres olimpiai bajnokunk, és mielőtt folytatnánk a vele készített beszélgetést, idézzük fel, mi történt szombaton a luxemburgi Világkupán. A nap gyakorlatilag egyedül Áronról szólt, ugyanis a 64 közé mellette egyedül Szatmári András került, világbajnokunk azonban az első körben 15:7-es vereséget szenvedett a német Hübnertől. 

Ehhez hasonló szép találatokkal győzte le Áron a koreai Gut a döntőben!

Ettől kezdve egyedül maradt a Vasas 30 esztendős klasszisa, ám e magány a jelek szerint őt egyáltalán nem zavarta! Az első két körben a feltörekvő fiatal korosztály tapasztalhatta meg, hogy milyen szembe kerülni a világ egyik legjobbjával. Az olasz Dreossit 15:9-re, az orosz Lohanovot 15:13-ra verte. És mint később kiderült, ezen a napon utóbbi volt Decsi András tanítványának legszorosabb asszója. A legjobb nyolcért a kínai Hszu kapott egy 15:8-as oktatást. Utána meg sorra következtek a klasszisok. A negyeddöntőben az olaszok legjobbja, Curatoli 15:6-ot kapott. Az orosz világbajnok Resetnyikov az elődöntőben egy 15:9 után mehetett zuhanyozni, a fináléban meg az örök rivális, Gu Bongil szenvedett 15:12-es vereséget, és ezzel második versenyét nyerte meg zsinórban Áron. Márpedig ez ebben a rendkívül kiegyenlített mezőnyben óriási teljesítmény, gratulálunk neki, és mesterének, Decsi Andrásnak. 

Szilágyi Áronnak ismét akadt oka az örömre!

És akkor olvassuk tovább, mit nyilatkozott honlapunknak Szilágyi Áron: “Azzal szeretném kezdeni, hogy szeretném ezt az aranyérmemet nemrégiben elhunyt két rokonomnak ajánlani. És hogy mennyiben hasonlított ez a győzelmem a varsóihoz? Tulajdonképpen sokban. Ezúttal is asszóról asszóra jöttem bele, és mire a legjobb nyolc közé jutottam, megéreztem a mozgást. Curatolival most vívtam a tizedik 15 tusos meccsemet, és 10:0 vele szemben a mérlegem. A döntőben a mostanság ismét egyre jobban vívó koreai Gu ellen sokáig szoros volt, de utána középen próbáltam kikényszeríteni a tusokat, és ez bejött.”

Árontól érdeklődtünk arról is, hogy milyen hangulata volt a zárt kapuk mellett rendezett viadalnak: “A selejtező napon láttam megszeppent arcokat, és szájmaszkban edző kardozókat. Mára ebből semmit sem tapasztaltam. A vívócsalád összetartott, szinte mindenki végignézte a döntőt, nem éreztem azt, hogy hangulattalan lenne a viadal. De a lényeg, hogy nyertem…!”

Vasárnap a csapatversennyel zárul a luxemburgi férfi kardhétvége, a magyar kardcsapat matematikailag is bebiztosíthatja tokiói indulását. 

Decsi András mester, és a Világkupa-aranyokat kéthetente gyűjtő Szilágyi Áron.

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, 173 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Dreossi (olasz) 15:9, Szatmári-Hübner-Fehrer (német) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Lohanov (orosz) 15:13.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Hszu (kínai) 15:8.

Negyeddöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 15:6.

Elődöntő: Szilágyi-Resetnyikov (orosz) 15:9.

Döntő: Szilágyi-Gu Bongil (koreai) 15:12.

Végeredmény: 1. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 2. Gu Bongil (koreai), 3. Oh Szanguk (koreai) és Venjamin Resetnyikov (orosz), …35. Szatmári András, …71. Decsi Tamás, …77. Iliász Nikolász, …91. Gémesi Csanád, …110. Péch Miklós, …114. Galgóczy Tamás és Nagy Martin, …153. György Lehel.További híreink

Aktuális

Újraindul a vívóélet az országban! Az egyesületek megkezdték az edzéseket, és júniustól lehetőség van a válogatott edzésekre is a Nemzeti Sportcsarnokban! Versenyeket várhatóan szeptembertől rendez majd a Magyar Vívó Szövetség! Hajrá, magyar vívás!

Eseménynaptár

X

Támogatóink