Hír

Az újrakezdés mikéntje

  • 2020.05.13

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke nyilatkozik arról, hogy miként várható sportágunk folytatása idehaza, illetve külföldön. A válogatott edzések szerveződnek, a versenyek még távol vannak.

A Magyar Vívó Szövetség a sportolási lehetőségek engedélyezéséről szóló kormányrendelet megszületése óta folyamatosan dolgozik azon, hogy miként, milyen formában szervezze újra az edzéseket, illetve a versenyzési lehetőségeket. Felvetődhet a kérdés, hogy milyen következményei lehetnek a sportágban a koronavírus okozta hosszú leállásnak. Csampa Zsolt elnök erről így vélekedik: 

“A leállás valójában egy hosszú sorozat befejezése előtt történt. Az egy évig tartó olimpiai kvalifikációs időszakból minden fegyvernemnek egyetlen versenye maradt el, az utánpótlásnak pedig az évzáró kadet és junior világbajnokságát halasztották későbbre. Ha ebből a szempontból tekintjük a koronavírus miatti leállást, akkor súlyos következményei nem lehetnek. Mivel az olimpiát egy évvel elhalasztották, így az elmaradás könnyen pótolható, és a hírek alapján tervezik a korosztályos világbajnokság őszi megrendezését is. Másfelől szakmailag természetesen komoly feladat a kiesett időszak pótlása, sportszakembereink ezen természetesen javában dolgoznak.”

Természetesen a FIE (Nemzetközi Vívó Szövetség)  is dolgozik a vívóélet folytatásán, mindenki várja, hogy miként alakul a nemzetközi, illetve a hazai versenynaptár, mikor lesznek majd újra versenyek. Ezzel kapcsolatosan Csampa Zsolt a következőket nyilatkozta.

“A nemzetközi szövetség a Fair Play szellemében gondolkodik. Ami annyit jelent, hogy csak akkor rendeznek újra rangos nemzetközi versenyeket, amikor a világ minden pontján stabilizálódott a koronavírus helyzete, és elegendő idő jut a felkészülésre. Elsőként természetesen az olimpiai kvalifikációt fogják lezárni, majd össze kell állítani egy olyan versenynaptárt, ami ezt követően érdemi állomásokkal elvezet Tokióig. Ez nagy és nehéz feladat. Nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a nemzetközi szövetség illetékeseivel, készülünk, de egyelőre felesleges lenne dátumokkal dobálóznunk. Ugyanakkor a hazai vívóélet újraindításán javában dolgozunk. A válogatott edzéseket felfüggesztő elnökségi döntés jelenleg még érvényben van. Most készítjük elő a feloldás mikéntjét, ezt fogja az elnökség megtárgyalni, és amennyiben elfogadja, akkor ennek megfelelően, lépésről lépésre megkezdjük a központi munkát. Az egyéni felkészülések a kormányhatározatnak megfelelően a múlt héten természetesen elkezdődhettek. A legfontosabb azonban továbbra is a teljes biztonság, ez felülírja a sportcélokat.”

A tokiói olimpiát, mint ismeretes, egy évvel későbbre halasztották. Fentebb már szóltunk arról, hogy a kvalifikációs időszak befejezése előtt robbant ki a koronavírus. Csampa Zsolt arról osztja meg gondolatait, hogy a folytatásban sem változik meg sportágunk olimpiával kapcsolatos célkitűzése. 

“A tokiói célokon nem kell módosítani. Jelen állás szerint két fegyvernemben - férfi kardban és női tőrben - kvalifikálta magát a magyar csapat. Másik kettőben - férfi párbajtőrben és női kardban - az utolsó versenyen dől el, hogy ott lesz-e Tokióban a válogatott. Női párbajtőrben és férfi tőrben egy egyéni induló kvótaszedésére van esély. Ha arra gondolunk, hogy nyolc éve, Londonba nem jutott ki magyar csapat, négy esztendővel ezelőtt, Rióban pedig egy fegyvernem kvalifikálta magát csapatban, akkor könnyen megállapítható a fejlődés. De természetesen nem értünk az utunk végére, és ezt a fiatalok és az idősek egyaránt pontosan tudják. A halasztást bizonyosan nem volt egyszerű megemészteni, ám ezen már rég túl vagyunk. Keressük a jelen körülmények közötti optimális utat - változatlan célkitűzés mellett.”

 További híreink

Aktuális

Újraindul a vívóélet az országban! Az egyesületek megkezdték az edzéseket, és júniustól lehetőség van a válogatott edzésekre is a Nemzeti Sportcsarnokban! Versenyeket várhatóan szeptembertől rendez majd a Magyar Vívó Szövetség! Hajrá, magyar vívás!

Eseménynaptár

X

Támogatóink