Bronzérem a nyitónapon!

jún 17, 2019 | Hírek

Márton Annának köszönhetően nagyszerűen indult számunkra a düsseldorfi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság. Az MTK 24 éves klasszisa harmadik lett, gatulálunk neki és mesterének, Gárdos Gábornak!

Munkatársunk helyszíni jelentése: 

Márton Panka beadta az érmet érő tust az olasz Vecchinek, aztán térdre rogyott. Kezet fogott azokkal, akikkel ilyenkor kell – ellenfél, bírók -, és aztán hosszasan átölelte a mesterét, Gárdos Gábort és könnyezni kezdett. Pedig szerzett ő már Európa-bajnoki ezüstöt, világbajnoki bronzot egyéniben. Nyerte már meg az összesített Világkupát, és ebben a szezonban is végzett már az első helyen Világkupa-versenyen. Csakhogy az utóbbi versenyek valahogy, valamiért nem úgy sikerültek, ahogy az MTK 24 éves kardozója szerette volna. 

Márton Anna ehhez hasonló tusokkal nyerte meg pályafutása második Európa-bajnoki érmét.

Ráadásul az Európa-bajnokság előtt két héttel, egy erőnléti edzésen komolyan megütötte mindkét sípcsontját, és emiatt több vívóedzést is ki kellett hagynia. Ezek után lépett pástra a düsseldorfi Európa-bajnokságon, és bizony, a csoportmeccseken sem remekelt igazán. Három győzelemmel és két vereséggel zárta a selejtezőt, vívnia kellett a 32 közé kerülésért. Igaz, a nála is fiatalabb német Funke semmiféle problémát nem okozott, Panka 15:6-ra nyert. A következő körben jött az újabb német, Limbach, és az a meccs már jóval izgalmasabban alakult. A magyar klasszis végig vezetett, de nem tudta lerázni a világbajnok férfi kardozó húgát.

A felszabadultság pillanatai közösen a mesterrel, Gárdos Gáborral. Csak ők ketten tudják, mit éltek meg közösen…

Persze, nem is kellett leráznia, elég volt 15:13-ra nyernie. A nyolcaddöntőben egy verhetőnek tűnő spanyol, Martin-Portugues következett, és ezúttal nagyon örültünk annak, hogy a papírforma biztosan érvényesült, Márton Anna 15:8-ra nyert. A következő lépcsőfok, a legfontosabb lépés viszont nem tűnt könnyűnek. A negyeddöntőben a világranglsitán legelőkelőbb helyen álló olasszal, Vecchivel került szembe a magyar. Igazából, ha nem ismernénk az elmúlt hónapok fentebb vázolt történetét, akkor azt is írhatnánk: Panka simán hozta a meccset. Magabiztosan vezett a félidőben (8:4), volt már öt tusos előnye is (12:7). Csakhogy amikor Vecchi 12:11-re feljött, akkor egy kicsit megijedtünk. Lehet, hogy nem fog sikerülni? Dehogynem fog! 13:11 után egy gyönyörű kvint védés-visszavágással összejött a “meccslabda”, és a másodikat ki is használta Márton Anna – 15:12 lett a vége. 

Kamuti Jenő, a Magyar Vívó Szövetség alelnöke gratulál az elérzékenyült bajnoknőnek, Eb-bronzérmesünknek.

Az ezt követő eseménysorról pedig már beszámoltunk…

Az elődöntőben az ennél is nagyobb bravúr elmaradt. A világ egyik, ha nem a legjobb női kardozója, a háromszoros egyéni Európa-bajnok ukrán Olga Harlan volt az ellenfél, és Panka sokáig nagyszerűen tartotta magát. Sőt, 9:10-nél jó esélye volt az egyenlítésre, nagyon balszerencsés tust kapott, és ezt követően már nem sikerült a felzárkózás, 15:10-re nyert az ukrán klasszis. Ám ez a bronz igazán szépen csillog – arról nem is beszélve, hogy éremmel nyitott a magyar küldöttség Düsseldorfban! Gratulálunk Pankának, és mesterének, Gárdos Gábornak – jöhet a hasonló folytatás a csapatversenyen!

Panka a levegőben: van mit ünnepelnie…!

A többiekről. Mikulik Júlia a csoportkört követő első direkt kieséses asszóját elvesztette 15:10-re az egyik legjobb lengyellel, Kozaczukkal szemben. Nem sikerült a bravúr Katona Renátának sem. Ő a 32-ért simán verte a tehetséges bolgár Ilijevát (15:8), utána viszont nem volt esélye Gregorióval szemben (5:15). Természetesen ezúttal is nagyon bíztunk Pusztai Lizában, ám minden még neki sem sikerülhet… 18 esztendős “minizseninknek” a jól sikerült csoportkör után csak egy asszót kellett vívnia a 16 közé jutásért, és az sem jelentett gondot: 15:5-re verte a fehérorosz Andrejevát. A nyolcaddöntőben a csapatban világbajnok francia Lembach-hal találkozott szembe, és a rutinos, nagyon erős ellenféllel szemben ezúttal nem találta Liza az ellenszert (9:15).

Sajnos, férfi tőrözőinknek ezúttal sem sikerült maradandót alkotniuk. Mátyás Bálint már a csoportkör után búcsúzott, és az első direkt kieséses meccsen a társak is követték őt. A 32 közé jutásért Mészáros Tamás és Németh András egyaránt 15:8-ra kapott ki a grúz Galuasvilitől, illetve az aktuális világbajnok olasz Foconitól. A legfájóbb vereséget talán Dósa Dániel szenvedte el, aki 15:13-ra maradt alul az osztrák Poscharniggal szemben. Ezzel dél körül a mieink már be is fejezték a versenynapot. Nagyjából a harmadánál járunk az olimpiai kvalifikációs időszaknak, és nagy javulás szükséges ahhoz, hogy ott lehessen magyar férfi tőröző jövőre az olimpián. 

A nap krónikájához tartozik, hogy hétfőn tartotta éves kongresszusát az európai szövetség. Eldőlt, hogy az olimpiai kvalifikációs zónaversenyt Madridban rendezik majd jövő áprilisban. Megválasztották a rendezőit a 2021-es Európa-bajnokságoknak is. A felnőtt Eb-t Plovdivban, az U23-as Eb-t Triesztben, a kadet és junior Eb-t Belgrádban rendezik majd. 

Az Európa-bajnokság kedden a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők egyéni versenyével folytatódik.

Eredmények. Európa-bajnokság, Düsseldorf. Férfi tőr egyéni, 78 induló. A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 4 győzelem/2 vereség, Dósa Dániel 3/2, Németh András 2/4 (továbbjutottak), Mátyás Bálint 1/4 (kiesett). 

A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Poscharnig (osztrák) 13:15, Mészáros-Galuasvili (grúz) 8:15, Németh-Foconi (olasz) 8:15.

Végeredmény: 1. Alessio Foconi (olasz), 2. Daniele Garozzo (olasz), 3. Enzo Lefort (francia) és Alekszej Cseremisinov (orosz), …34. Mészáros Tamás, …37. Dósa Dániel, …58. Németh András, …63. Mátyás Bálint.

Karok a magasban: Márton Anna bronzérmes!

Női kard egyéni, 66 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség, Márton Anna 3/2, Katona Renáta 3/2, Mikulik Júlia 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Funke (német) 15:6, Katona-Ilijeva (bolgár) 15:8, Mikulik-Kozaczuk (lengyel) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Andrejeva (fehérorosz) 15:5, Márton-Limbach (német) 15:13, Katona-Gregorio (olasz) 5:15.

Nyolcaddöntő: Márton-Martin-Portugues (spanyol) 15:8, Pusztai-Lembach (francia) 9:15.

Negyeddöntő: Márton-Vecchi (olasz) 15:12.

Elődöntő: Márton-Harlan (ukrán) 10:15.

Végeredmény: 1. Olga Harlan (ukrán), 2. Manon Brunet (francia), 3. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor) és Szofija Velikaja (orosz), …10. Pusztai Liza, …29. Katona Renáta, …46. Mikulik Júlia.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Szilárd Anna 5. – egyet léptünk előre

Megszerezte első egyéni “kisdöntőjét” a magyar küldöttség a rijádi korosztály világbajnokságon. Kadet női párbajtőrben Szilárd Anna lett ötödik, gratulálunk!

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Élő eredmények

Közelgő események