Hír

Egy, csak egy legény, de ő nagyon!

  • 2019.11.09

Nagyszerű tőrsiker! Szemes Gergő nyerte a 287 indulós, nagyon erős budapesti kadet európai körversenyt! Gratulálunk az FTC 16 éves tehetségének, és mesterének, Szabó Istvánnak. 

Olyan versenyt nyert meg egy tehetséges fiatalember, amely korosztályának egyik legrangosabbja és legerősebbje volt, 287 indulóval, benne 20 orosszal, 20 olasszal, 20 franciával. És olyan fegyvernemben lett első a szemüveges, 16 éves ferencvárosi, amelyben - fogalmazzunk finoman - nem hemzsegünk mostanság a sikerélményekben… 

Szabó István mester és aranyérmes tanítványa. 

E rövid bevezető után nézzük a konkrétumokat! Szemes Gergő, a férfi tőr fegyvernemének Mihályi Andorral együtt legnagyobb tehetsége. Tavaly együtt lettek bronzérmesek a budapesti európai körversenyen, idén előbbi még életkora okán indulhatott, utóbbi már Bonnban állt helyt a felnőttek között. 

És Gergő eredményes, technikás és szép vívással megnyerte a versenyt! Simán és sallangmentesen, ráadásul úgy, hogy korosztálya legnagyobb riválisait győzte le az aranyérem felé vezető úton. A legjobb 16-ig igazából meg sem kellett izzadnia. Ha túlozni akarunk, akkor azt mondanánk, hogy a nyolcaddöntőben sem, hiszen ott is 15:6-ra nyert. Csakhogy akkor az ellenfél e verseny tavalyi győztese, a korosztály egyik legjobbja, az orosz Oszipov volt. Bravó! A folytatásban két újabb biztos siker következett, így jutott el a ferencvárosi fiatal a döntőbe. Ott egy újabb tavalyi budapesti aranyérmes, az olasz Damiano di Veroli volt az ellenfele. Hogy miként lehetett tavaly két első helyezett? Úgy, hogy az itáliai az előző évben párbajtőrben lett aranyérmes!!! 

Gergő a döntőben az olasz di Verolit győzte le.

Gergő őt is legyőzte, a nap folyamán ez volt a “legszorosabb” asszója, 15:12-re nyert, és ezzel aranyérmes lett! Szívből gratulálunk neki és mesterének, válogatott edzőjének!

“Ha valaki a csoportkör után azt mondja, hogy megnyerem a versenyt, akkor a szemébe nevetek. Ez volt talán az eddigi legerősebb kadet versenyem, és nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült. Ezek után nagyon várom az utolsó kadet szezonomat…” - nyilatkozta Szemes Gergő. 

Geri Tamás Henriette-től, a szövetség főtitkárától vette át a kupát.

A többiekről, egészen röviden, mert hosszabban nem érdemes… A férfi egyéni versenyen további két magyar jutott a 64 közé, a női tőrcsapatban pedig a hátsó régióban végeztek a magyar csapatok. 

Eredmények. Kadet férfi tőr egyéni európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 287 induló. A legjobb 32 közé jutásért:  Szemes-Wozniak (lengyel) 15:6, Benyus-Csiu (szingapúri) 10:15, Zsolnai-Kiszeljov (orosz) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Kuchta (szlovák) 15:9.

Nyolcaddöntő: Szemes-Oszipov (orosz) 15:6.

Negyeddöntő: Szemes-Strange (brit) 15:5.

Elődöntő: Szemes-Lardy (francia) 15:10.

Döntő: Szemes-Di Veroli (olasz) 15:12.

Végeredmény: 1. Szemes Gergő (edző: Szabó István, válogatott edző: Szabados Kristóf), 2. Damiano di Veroli (olasz), 3. Eliot Chagnon (francia) és Gautier Lardy (francia), …53. Benyus Attila, …59. Zsolnai Botond.


Kadet női tőrcsapat európai körverseny, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 39 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Magyarország 2-Nagy-Britannia 2 30:45, Magyarország 3-Románia 3 43:20.

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ukrajna 3 45:18, Magyarország 3-Franciaország 29:45.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 35:45.

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Lengyelország, 3. Olaszország 2, …16. Magyarország (Fenyvesi Viktória, Kalocsai Luca, Kovács Réka, Wolf Eszter), …32. Magyarország 3 (Badár Szonja, Bartus Claudia, Nádasy Anna, Tóth Léna), …36. Magyarország 2 (Frommer Éva, Kovács Aletta, Marosi Gréta, Polonyi Petra).További híreink

Aktuális

Fair Play-djat nyert a magyar férfi kardcsapat, melyet Lausanne-ban vettek át Szilágyi Áronék. Pápai Zoé ezüstérmet nyert az eislingeni női kard kadet európai körversenyen. Fenyősi Zita ötödik lett ugyanott.

Eseménynaptár

X

Támogatóink