Hír

Értékelés és a folytatás

  • 2019.06.25

Udvarhelyi Gábor elégedett a 4 érmet hozó düsseldorfi Eb-vel. A szövetségi kapitány külön kiemelte az eredményes csapatversenyeket, elmondta, hogy a felkészülés máris folyik tovább a budapesti vb-re.

A magyar küldöttség két ezüst- és két bronzéremmel zárta a düsseldorfi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot. Természetesen az aranyérem elmaradása okán lehet egyesekben hiányérzet, ám a négy érem összességében komoly eredmény, főleg annak tükrében, hogy abból három csapatban született. Legutóbb Zágrábban, a 2013-as Európa-bajnokságon fordult elő, hogy három csapatversenyen érmet szerzett a magyar küldöttség. Azóta egynél több medált sosem szereztünk ezen a téren. Mindennek értékét tovább növeli, hogy olimipiai kvalifikációs Európa-bajnokságról beszélünk, így az érintett három fegyvernemben (férfi és női kard, férfi párbajtőr) jelentősen nőttek az esélyeink a tokiói kvótára. Férfi kardozóink a 2016 óta nyújtott, rendkívül magas színvonalukat ezúttal is hozták, a férfi párbajtőrözők először nyertek érmet csapatban az “Imre-Boczkó” korszak riói lezárása óta, a női kardozók pedig először nyertek érmet világversenyen, amióta a kardcsapat száma bekerült az olimpiai programba (2012).

A riói olimpia utáni első érmét nyerte világversenyen a fiatal magyar férfi párbajtőrcsapat.

Így látja mindezt Udvarhelyi Gábor szövetégi kapitány is, aki a hazaérkezést követően nyilatkozott honlapunknak. “Nagyon értékes ez a teljesítmény! Ráadásul a férfi párbajtőrözőket és a férfi kardozókat hajszál választotta el a még jobb teljesítménytől, de majd Budapesten… Már az Európa-bajnokság előtt hangsúlyoztuk, hogy a kontinensversenyen elsősorban a csapatversenyek vannak fókuszban az olimpiai kvalifikáció miatt, és éppen abban a három fegyvernemben szerepeltünk kifejezetten eredményesen, amelyben a legnagyobb eséllyel pályázunk a kvótára.”

Márton Panka volt az Európa-bajnokság legeredményesebb magyar versenyzője - egy ezüst- és egy bronzéremmel tért haza.

Az egyéni versenyekről a szövetségi kapitány annyit mondott: azok végeredménye többnyire kiszámíthatatlan, most is az volt. Szilágyi Áront például éppen Szatmári András búcsúztatta… De a klasszisok közül ugyancsak egyetlen tussal maradt alul Rédli András is. Márton Anna bronzémével igazolta, hogy továbbra is a világ élmezőnyébe tartozik. A junior éveit záró Andrásfi Tibor pedig bravúros helyezéssel hálálta meg a bizalmat. 

“Szeretnék visszatérni a csapatversenyre” - folytatta a szövetségi kapitány. “Az érmeseket nem lehet eléggé méltatni, mindhárom válogatottról, a felkészülésben részt vevő mesterekről, szakemberekről csak a legnagyobb dicséret hangján beszélhetünk. De meg kell említeni azt, hogy a további három válogatott is nyolc közé jutott, nem sok olyan Európa-bajnokságra emlékszem vissza, amikor valamennyi magyar csapat legalább negyeddöntőt vívott. Más kérdés, hogy ez mire lehet elég az olimpiai kvalifikáció szempontjából, ám a kapu nyitva maradt mindenkinek… Emellett szeretném megköszönni az iroda munkatársainak, hogy minden körülményt megteremtettek a sikeres szereplésünkhöz.”

Szilágyi Áron és Gémesi Csanád máris ismét munkában az ausztriai, magaslati edzőtáborban. A háttérben Bodnár József sportmasszőr figyel.

A további, budapesti világbajnoki felkészüléssel kapcsolatosan Udvarhelyi Gábor hozzátette, akadt olyan fegyvernem, amely közvetlenül az Európa-bajnokság után munkával folytatta. A férfi kardozók ugyanis Düsseldorfból egyenesen az ausztriai Ramsauba, magaslati edzőtáborba utaztak, és csatlakoztak hozzájuk a női kardozók is. 

A többiek néhány napos szünetet követően Tatára utaznak, majd a világbajnokság előtti utolsó napokat már Budapesten tölti a magyar válogatott, miközben a második vonal a július eleji, nápolyi Universiadén vesz részt. A budapesti világbajnokság július 15-én kezdődik a BOK Csarnokban, jegyek még kaphatóak - akár honlapunkon keresztül is.További híreink

Aktuális

Sikeres magyar kadet hétvége! A gödöllői kard európai körversenyen Battai Sugár és a női csapat ezüstérmet nyert. A hasonló budapesti párbajtőr víkenden Szarvas Rita és a férfi csapat lett harmadik. Hatalmas mezőnyök, szép sikerek, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink