Hír

Ezüstérmes a férfi kardcsapat!

  • 2017.07.24

Ezüstérmet nyert a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat a lipcsei világbajnokságon! A mieink hihetetlen izgalmak után,

Ezüstérmet nyert a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat a lipcsei világbajnokságon! A mieink hihetetlen izgalmak után, kétszeres olimpiai bajnokunk verérletével jutottak el a vb-döntőig, ott azonban Korea megálljt parancsolt a mieinknek. A magyar küldöttség ezzel 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel várja a folytatást. (Dobogós képek, nyilatkozatok hamarosan.)

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Közel négy és fél óra szünet volt a lipcsei világbajnokság férfi kardcsapatversenyének elődöntője és fináléja között. És miután ultrahorrorisztikus körülmények között bejutott a világ két legjobb csapata közé a magyar válogatott - a részleteket majd később… - bőven akadt idő elgondolkodni egy-két dolgon, miközben Szilágyi Áronék visszamentek pihenni a szállodába a Korea elleni döntő előtt. 

Az ezüstcsapat:Áron, Csanád, Andris és Tomi.

A sportág kedvelői és értői azt valószínűleg pontosan tudják, hogy legutóbb éppen tíz esztendővel ezelőtt, Szentpéterváron nyert legutóbb vb-aranyat a férfi kardcsapat. Ekkor debütált a válogatottban nagy sikerrel az azóta többször megkoronázott Szilágyi Áron, és a csapat tagja volt akkor és most is Decsi Tamás. Ahhoz viszont lexikális segítségre volt szükség, hogy kiderítsük: mikor volt olyan esztendő, amikor egyéniben és csapatban is magyar aranyérem született férfi kardban. Az tudvalévő, hogy olimpián 1960-ban, Rómában történt ilyen. Na de világbajnokságon? Még korábban! Nem húzom az időt: 1955-ben, azaz hatvankét évvel ezelőtt! Akkor, Rómában a csodálatos emlékű Gerevich Aladár és a kardcsapat állhatott a dobogó tetejére. Azóta ilyen nem volt… Pedig klasszisok sora vitézkedett a pástokon. Horváth Zoltán, Pézsa Tibor, Marót Péter, Gerevich Pál, Gedővári Imre, Nébald György, Bujdosó Imre, Csongrádi László, Szabó Bence, Nemcsik Zsolt - hogy csak a legeslegnagyobbakat említsem. (Kérem, meg ne sértődjenek további klasszisaink, ha nem szerepelnek e sorban…) De valahogy vagy egyéniben, vagy csapatban jött össze az arany.

És most, itt, Lipcsében, hatvankét hosszú esztendő után a duplázás kapujába kerültek legújabb kori klasszisaink. Tekintettel arra, hogy Szatmári András elképesztő egyéni aranyat nyert, és arra, hogy Szilágyi Áron emberfelettit fordított a csapat elődöntőjében. Na nem mintha addig olyan egyszerű lett volna eljutnunk…! Jó, a 16 közé jutás az sétagalopp volt, tán sétapálcával is összejött volna. Mert hát Guatemala a guatemalaiaké, de a kard az a magyaroké, és a meccset 45:13-ra nyertük. Hanem ami utána következett, az bátran benevezhető a többrészes horror-dokumentumfilmek fesztiváljára. 

Szilágyi Áron így örült a világbajnoki döntőt jelentő tusának...

Kezdődött a fehéroroszok elleni nyolcaddöntővel. Azt gondoltuk, ez csak kicsit lesz izgalmasabb, mint a Guatemala-mérkőzés. Hatalmasat tévedtünk. Kezdődött azzal, hogy egy bizonyos Kyril Kirpichou nevű illető igencsak legyőzte előbb az olimpiai, majd a világbajnokot. Azaz Áront és Andrist. Csakhogy akadt egy ezen a meccsen nagyot alkotó Gémesi Csanád, akinek vezérletével, ha nem is sokkal, de vezettünk a mérkőzésen. Az utolsó váltásnál 40:39 volt az eredmény, sőt Áron ellen Shachanin át is vette a vezetést 43:42-re. A homlok további ráncolására azonban klasszisunk nem hagyott időt, 45:43-ra fordított, és bejutottunk a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben Irán következett, és ne legyintsünk, elvégre az ázsiaiak az ötödik helyen állnak a világranglistán. Lejjebb ezen a meccsen sem ment a vérnyomásunk. Pedig amikor négy asszó után 20:14-re, majd hét csörtét követően 35:30-ra módosult az állás, akkor bíztunk a nyugodtabb végben. Ám ezúttal Andris kapott egy 4:10-et Abedinitől, így a hajrá 39:40-nél kezdődőtt. Csakhogy jött a higgadt vérprofi, azaz Áron, és 43-nál átvette a vezetést, majd 45:42-nél már a négy közé jutást ünneplhették a fiúk. 

...és így köszöntötték őt a többiek.

Sok pihenő nem volt az elődöntő előtt, ahol az egyik ősi riválissal, a világranglistát vezető olaszokkal mérkőztünk. 1:0 volt ide az eredmény, aztán legközelebb a legvégén vezettünk… Pedig Sameléék nem erősebbek nálunk, de kellemetlenek, taktikusak, elmennek a sportszerűség határáig, néha talán súrolják is azt - nagyon nehéz vívni ellenük. Jó darabig nem is ment. A második kör végére 30:24-re elhúztak, és mivel eztán két 5:5-ös meccs következett, ezért 40:34-nél kötött be a világranglista jelenlegi második, illetve negyedik helyezettje, Luca Curatoli, illetve Szilágyi Áron. Nem tévedés, a vb után az olasz került a második, a magyar pedig a negyedik helyre, és ezt talán csak azért érdemes hangsúlyozni, mert így látszik csak igazán, mekkora bravúrt is hajtott végre kétszeres olimpiai bajnokunk. Áron kimagasló vívással, tusról tusra közelítette Curatolit. 43:43 nál érte utol, 44:44 után pedig meghúzta a távolságot, majd átvette a támadást, és egy kristálytiszta, egylámpás találattal megfordította a világbajnoki elődöntőt!

Íme, az ezüstérmesek öröme.

“Jól jön most a szünet, újra feltöltjük az energiakészleteket. Aranyérmet szeretnénk” - fogalmaztak lakonikusan a fiúk, aztán Decsi András vezetőedző és Bodnár József masszőr vezérletével “búvóhelyre” vonultak. Aztán a fináléban, a világ egyik, ezen a napon a legjobb kardcsapata ellen nem volt esély arra, hogy a több mint fél évszázados bravúrt megismételjük. Áron a második asszóban még csinált egy csodás fordítást, de valljuk be, ettől kezdve halvány esélyünk sem volt a sikerre. A vége 22:45 lett, mindazonáltal a kesrű utolsó pirula ellenére férfi kardvívásunk ezen a világbajnokságon nagyszerűen teljesített, ehhez az ezüstéremhez is csak gratulálni lehet edzőknek és versenyzőknek egyaránt!

Kissé szomorúan, de ejtsünk néhány szót a női tőrcsapatversenyről is. Azt sejtettük, hogy a japánok elleni nyolcaddöntő korántsem lesz könnyű a mieink számára. Főleg azok után lehettünk ebben egészen bizonyosak, hogy az első asszót 5:0-ra megnyerték az ázsiaiak. Aztán valamelyest helyreállt a rend - legalábbis mi így gondoltuk. Mohamed Aida és Kreiss Fanni vezérletével, ha nagy különbséggel nem is, de rendre nálunk volt az előny. Az utolsó asszóra Fanni két találat különbségnél (37:35) kötött be, és fél perc sem volt hátra a vívóidőből, amikor 43:39-re növelte az előnyt. Csakhogy a japán alig húsz másodperc alatt szúrt négy tust, egyenlített, és a hosszabbításban a győzelmet is megszerezte. A rendkívül fájó vereség után legalább egy száraz tényt azért meg kell jegyezni. Ezzel az eredménnyel a világranglistán hátrébb kerültünk, ami azt jelenti, hogy ismét erősebb csapatokkal talákozunk majd a Világkupákon - már a nyolcaddöntőben. Tokióig pedig már “csak” három esztendő van hátra, minden további tanulság levonása szakmai kérdés… A folytatásban 45:24-re legyőztük Hongkongot, majd a 9. helyért egy tussal, 44:43-ra Lengyelországnál bizonyultunk jobbnak. Mondani sem kell, az egytusos siker ellenére felhőtlen örömtáncot nem láthattunk. 

Kedden, a világbajnokság utolsó előtti versenynapján a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatok versenyét rendezik. Hajrá, magyarok! 

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Férfi kardcsapat, 29 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Guatemala 45:13 (Szilágyi +11, Szatmári +10, Decsi +6, Gémesi +5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:43 (Gémesi +6, Szatmári 0, Szilágyi -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Irán 45:42 (Szilágyi +9, Gémesi -2, Szatmári -4).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:44 (Szilágyi +3, Szatmári -1, Gémesi -1).

Döntő: Magyarország-Korea 22:45 (Szilágyi 0, Decsi -3, Gémesi -10, Szatmári -10).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 3. Olaszország.

Női tőrcsapat, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 43:44 (Mohamed +4, Knapek 0, Kreiss 0, Lupkovics -5).

A 9-12. helyért: Magyarország-Hongkong 45:24 (Mohamed +9, Kreiss +8, Lupkovics +4).

A 9. helyért: Magyarország-Lengyelország 44:43 (Mohamed +6, Lupkovics +3, Kreiss -8).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Oroszország, …9. Magyarország (Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida).További híreink

Aktuális

Szatmári András a hatodik, Szilágyi Áron a hetedik helyen végzett a vuhszi világbajnokság férfi kard egyéni versenyében. Vívóinknak, és a mestereknek, Gárdos Gábornak, illetve Decsi Andrásnak gratulálunk!

Szász-Kovács Emese a hatodik helyen végzett a vuhszi világbajnokságon, miután a negyeddöntőben egy tussal kikapott a svájci Staehlitől. Gratulálunk neki, és mesterének, Kulcsár Győzőnek!

Eseménynaptár

X