Húsvéthétfőre hetedik helyezés

ápr 2, 2018 | Archív

Dékány Kinga hetedik helyen végzett a veronai kadet párbajtőr világbajnokságon, és ezzel kvalifikálta magát a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára - ez volt a legjobb híre hétfőn a veronai vb-nek.

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Szocsiból két aranyéremmel tért haza a kadet női párbajtőr szakág, nem csoda hát, ha fokozott várakozással tekintettünk a második versenynap elé a veronai kadet és junior világbajnokságon. Elvégre Muhari Eszter és társai versenyeztek húsvéthétfőn. Ráadásul a vb nyitánya is nagyszerűen sikerült, mivel vasárnap három bronzzal zártak a junior párbajtőrözők. A csoportkörben szintén minden a tervek szerint alakult, a hölgyek nagyon biztosan, a férfiak haloványabb teljesítménnyel, de egyaránt továbbjutottak. Sőt, Büki Lili egy Fair Play-oklevelet is begyűjtött Kamuti Jenőtől, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökétől, aki általános MVSZ-alelnökként a vb hivatalos orvosaként van jelen… Történt ugyanis, hogy a fiatal tatai tehetség csoportjában szerepelt egy indiai vívó, akinek egyetlen párbajtőre elromlott. Lili azonnal odaadott neki egyet készletéből, így ellene vívott a saját fegyvere… Mondtuk is 3:2-es állásnál, hogy most 5:0 Lili javára, lehet kezet fogni… Úgyhogy az első oklevelet délelőtt begyűjtötték a magyarok. 

Büki Lili (jobbra) Fair Play-oklevelet vehetett át Kamuti Jenőtől.

De térjünk vissza a lényegre, elvégre hatalmas volt a tét ezen a napon a kadetoknak. Egyrészt, ugye, ott volt maga a világbajnokság. Másrészt, erről az egyetlen versenyről lehetett kvalifikációt szerezni az őszi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára… Európának mindösszesen 4-4 kvóta jut, egy ország csak egyet szerezhet fegyvernemenként. A nagyobb esély ezen a téren is a hölgyeknek mutatkozott, és erre nem is cáfoltak rá az ifiurak. Keszthelyi Zsombor a 64 közé jutásért maradt alul a kínai Jianggal szemben (7:15), Kovács Dániel pedig egy 15:7-es győzelem után (Gulijev, azeri) egyetlen tussal kapott ki a hongkongi Lautól. Maradt egyedüliként Nagy Marcell, aki 15:5-tel nyitott a direkt kieséses táblán (Sopoliga, szlovák). A 32-ért is fölényesen, éppen ennyire verte a török Ekenlert, majd, hogy ne változzon a sorminta, kiosztott a 16-ért egy újabb 15:5-öt az amerikai Hansennek – ez utóbbi komoly fegyverténynek számított. Csakhogy a nyolcaddöntőben következett az olasz Di Veroli, akihez mostanság nem fűznek kellemes emlékek az idősebb korosztály körében sem. Az itáliai tehetség Szocsiban a junior Eb döntőjében győzte le Marcell bátyját, Nagy Dávidot, itt, Veronában pedig a vasárnapi vb-elődöntőben Koch Mátét. Most pedig Marcellt. Becsületére legyen mondva, a 6:13-mal még ő tartotta legjobban magát Di Veroli ellenében… Ezzel a fegyvernemnek a 8 közé jutás, és az ifi olimpiai szereplés is elúszott – igaz, mindkettőt a hölgyektől várhattuk inkább. 

Nagy Marcell (jobbra) három 15:5-öt osztott ki egymás után a főtáblán.

És ezen a téren nem is kellett csalódnunk… Három tehetségünk közül kettő nagyon simán jutott a 32 közé. Az egyéni Európa-bajnok Muhari Eszti a kirgiz Abdilhamitovát 15:5-re, Büki Lili a román Duraut 15:9-re verte. Dékány Kingának viszont nem volt egyszerű dolga. Egyrészt már a 64-be kerülésért is vívnia kellett (Csironi, görög, 15:8), másrészt a 32-ért egyetlen tussal, 15:14-re győzte le a belga Vandingenent. Aztán ahogy ez sportágunkban lenni szokott, a nap végére ő jutott legmesszebb a mieink közül… A 16-ba kerülésért Eszti sokáig együtt haladt a lengyel Janellivel, ám a vége az ellenfélnek sikerült – ennek a 12:15-nek senki sem örült, de nyilván ifjú reménységünk legkevésbé. Lili hazai ellenfelet kapott, és az olasz Pizzini 15:10-re legyőzte – ő is búcsúzott. 

Dékány Kinga (jobbra) hetedik helyével kijutott az ifjúsági olimpiára!

Maradt egykeként Kinga, aki a szezon során junior korosztályban is kiharcolt indulási lehetőségét mondta vissza – mesterével, Galli Zsolttal egyeztetve – azért, hogy kadetban sikeresen szerepeljen. És a jelek szerint mindezt nagyon jól tette. Így az igen hosszú, vasárnapi verseny fáradtsága nélkül verte a 32 között 15:11-re az izraeli Feigint. Majd a következő körben kiharcolta Buenos Aires-i repülőjegyét is 17 éves felnőtt egyéni magyar bajnokunk! A békéscsabai tehetség viszonylag szoros kezdés után biztosan, 15:9-re verte a cseh Bielesovát, és ezzel a legjobb 8 közé jutott. Meg az ifjúsági olimpiára. Elvégre mindössze három európai került a negyeddöntőbe  – Kazahsztán vívásban, a futballal ellentétben, Ázisához tartozik! Igaz, Kinga ezt a nagyszerű hírt győzelme pillanatában még nem is tudta… És, hogy milyen remek sportember lesz belőle – már most is az, persze… -, azt bizonyítja: negyeddöntős veresége után a sírás határáig el volt keseredve, holott kijutott a korosztályos olimpiára. Szoros kezdés után ugyanis 15:12-re alulmaradt a koreai Limmel szemben, és ezzel a hetedik helyen zárt. Gratulálunk neki, mesterének, és válogatott edzőjének egyaránt!

Allisher Uszmanov (középen, kék öltönyben) vívástörténeti kiállítást is megnyitott a veronai Cattolica csarnokban.

A nap további krónikájához tartozik, hogy ezen az estén rendezték a világbajnokság látványos, ám igen hosszú megnyitó ünnepségét, melyre Veronába érkezett a milliárdos orosz elnök, Allisher Uszmanov is. Ennek megfelelően aztán közel annyi carabinieri volt a teremben, mint néző, pedig utóbbiból is akadt vagy ezerötszáz… A finálék érdekességei: a hölgyeknél négy nem európai párbajtőröző nyert érmet, a férfiak dobogóját pedig kisajátították az olaszok.

Ennyit a húsvéthétfőről, folytatás kedden reggel a párbajtőrözők csapatversenyeivel, és – reményeink szerint – újabb magyar éremeséllyel.

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Verona.

Kadet női párbajtőr egyéni, 127 induló. A csoportmérkőzéseken: Büki Lili 6 győzelem/0 vereség, Muhari Eszter 5/1, Dékány Kinga 4/2 (mindhárman továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Dékány-Csironi (görög) 15:8.

A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Abdilhamitova (kirgiz) 15:5, Dékány-Vandingenen (belga) 15:14, Büki-Durau (román) 15:9.

A legjobb 16 közé jutásért: Dékány-Feigin (izraeli) 15:11, Muhari-Janelli (lengyel) 12:15, Büki-Pizzini (olasz) 10:15.

Nyolcaddöntő: Dékány-Bielesova (cseh) 15:9.

Negyeddöntő: Dékány-Lim (koreai) 12:15.

Végeredmény: 1. Hszieh (hongkongi), 2. Vermeule (amerikai), 3. Lim (koreai) és Muridova (kazah), …7. Dékány Kinga (edző: Galli Zsolt, válogatott edző: Partali Csaba), …17. Büki Lili, …23. Muhari Eszter.

Kadet férfi párbajtőr egyéni, 152 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Marcell 4 győzelem/2 vereség, Keszthelyi Zsombor 3/3, Kovács Dániel 3/3 (mindhárman továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Kovács-Gulijev (azeri) 15:7, Nagy-Sopoliga (szlovák) 15:5, Keszthelyi-Jiang (kínai) 7:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Ekenler (török) 15:5, Kovács-Lau (hongkongi) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Hansen (amerikai) 15:5.

Nyolcaddöntő: Nagy-Di Veroli (olasz) 6:13.

Végeredmény: 1. Di Veroli (olasz), 2. Armaleo (olasz), 3. Greco (olasz) és Aszami (japán), …13. Nagy Marcell, …57. Kovács Dániel, …95. Keszthelyi Zsombor.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események