Hír

Ismét egy eredményes selejtezőnap

  • 2019.07.17

A vb utolsó selejtezőnapján lekopírozta a magyar válogatott a keddi teljesítményt. A nyolcból heten folytathatják majd a főtáblán. A 6 fegyvernem magyar mérlege 24-ből 20. Eddig remek, jöhet a java!

Dósa Dani neve mellett virított az egyes szám a budapesti világbajnokság férfi tőr egyéni számát követően! Jó, jó, ez nem az aranyérmet jelentette, még csak nem is számított világszenzációnak, de azért jólesett a szemnek… Történt ugyanis, hogy a harmadik, egyben utolsó selejtezőnapon a csoportmérkőzéseken a Törekvés vívója érte el a legjobb indexet, és ezzel az összesített lista első helyére került. Ennek okán pedig természetesen mentesült a további folytatástól, és bejutott a 64-es direkt kieséses táblára, melyet majd szombaton rendeznek. 

Dósa Danit (szemben) megszúrni is alig tudták az ellenfelei.

“Nem emlékszem arra, hogy a csoportkör után bármikor is lettem volna egyes helyen. Legalábbis felnőtt nemzetközi versenyen biztosan nem. A rosszabbul sikerült Európa-bajnokság igazából nem keserített el, tudatosan a világbajnokságra próbáltam felkészülni. Természetesen örülök, de bízom abban, hogy lesz még okom az örömre, ez csak az első, igaz, fontos lépés volt. Egyébként is igazából úgy érzem, nem én vagyok a nap főszereplője, nagyon boldog vagyok, hogy két társamnak is sikerült kiharcolnia a főtáblára jutást” - nyilatkozta néhány órával később Dósa Dani. 

És az utolsó mondatából könnyen kikövetkeztethetjük, hogy nem csak Daninak sikerült jól a szerda. Németh András és Mátyás Bálint ugyanis szintén bejutott a legjobb 64 közé! Ez egyedül Mészáros Tamásnak nem sikerült. A csoportkörből még továbblépett, ám a 96 közé kerülésért 15:7-re kikapott a belga De Graaf-tól. Több vereségről viszont nem kell beszámolnunk!

Németh András így örült a főtáblára jutásnak.

Az Amerikában tanuló Németh András amerikai ellenfeleket búcsúztatott. Előbb dél-amerikait - az argentin Marinót 15:10-re verte. Majd közép-amerikai következett - a főtábláért végig vezetve, simán győzte le 15:8-ra a mexikói Cervantest. És követte a példáját Mátyás Bálint. Még ha kicsit rögösebb úton is, de bravúrral érte el felnőtt pályája egyik legnagyobb sikerét. Előbb a kissé nehezen kiejthető nevű hongkongit, Ng-t győzte le magabiztosan 15:9-re. Majd az izraeli Perelmann következett, és egy nagyon szoros, kiélezett csata, melyet 15:13-ra nyert a magyar versenyző. 

Mátyás Bálint alaposan megdolgozott a sikerért, de összejött a főtábla!

Ezzel a Dósa-Németh-Mátyás trió eljutott a legjobb 64-ig, és ehhez hasonló közös sikert legutóbb 2014-ben értek el ezek a srácok, amikori a junior Európa-bajnokságon együtt nyertek csapatban ezüstérmet. Szép volt, srácok, csak így tovább!

A nap másik fegyvernemében, az utolsó selejtező számban, női kardban két magyarnak sikerült szerdán a legjobb 64 közé jutás. Ez mégis százszázalékos mérleget jelentett! Ebben a fegyvernemben ugyanis Márton Anna és Pusztai Liza egyaránt kiemelt volt, azaz nem kellett pástra lépniük. A társaknak viszont igen, és Katona Renáta, valamint Mikulik Júlia egyaránt nagyszerűen teljesített. Egyetlen vereséget szenvedtek a csoportkörben, ugyanakkor mindkettejüknek olyan jó volt a találatkülönbsége, hogy befértek az első 16, főtáblára jutást jelentő hely valamelyikére. 

Na eeez kitörés! Katona Renáta remek vívással jutott a főtáblára.

Renáta a 13., Júlia a 16. helyezést ért el, azaz Dani az első, ő pedig az utolsó kiemelést érő helyet szerezte meg. Mikulik Júlia négy év után indult ismét világbajnokságon, és így fogalmazott sikeres napja után: “Nagyon, de nagyon izgultam a verseny előtt, de amikor pástra léptem, valami megváltozott. Azt nem állítom, hogy megnyugodtam, de sikerült a vívásra koncentrálnom. Azzal, hogy kiemelt lettem, elégedett vagyok, de a nyújtott teljesítményemen szeretnék tovább javítani. Amikor négy évvel ezelőtt, a csapattal nem sikerült kijutni az olimpiára, eléggé elkeseredtem, és azóta sem alakult minden úgy, ahogy szerettem volna. De most testben, fejben erősebbnek érzem magam, mint korábban, és remélem, az eredmények is jönnek majd. Most a világbajnokságra koncentrálok, utána meg abban bízom, hogy ezúttal összejön csapatban az olimpiai kvalifikáció Tokióra, és én is ott lehetek a válogatottban.”

Mikulik Júlia ezzel a tussal győzte le olasz ellenfelét.

Ezzel a budapesti világbajnokság bevezető szakasza, a háromnapos selejtező lezárult. A 24 magyar válogatott vívó közül 20 folytathatja a versenyzést a legjobb 64 között, ami értékes részsikernek számít. De azonnal tegyük hozzá, hogy a vb lényegi része most kezdődik. Csütörtökön osztják az első érmeket, férfi kard és női párbajtőr egyéniben. A program reggel fel 9-kor kezdődik, a megnyitó ünnepség délután 6-kor lesz, és ezt követik majd a négyes döntők. Várunk mindenkit a BOK Csarnokba, zúgjon a hajrá, magyarok! 

Eredmények. Világbajnokság, Budapest, BOK Csarnok.

Férfi tőr egyéni, 190 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Mátyás Bálint 4/2, Németh András 4/2, Mészáros Tamás 2/4 (továbbjutottak). 

A legjobb 96 közé jutásért: Németh-Marino (argentin) 15:10, Mátyás-Ng (szingapúri) 15:9, Mészáros-De Greef (belga) 7:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Németh-Cervantes (mexikói) 15:8, Mátyás-Perelmann (izraeli) 15:13.

Június 20-án a legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Klein (német), Németh-Itkin (amerikai), Mátyás-Cassara (olasz).


Női kard egyéni, 148 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna és Pusztai Liza kiemelt, Katona Renáta 5 győzelem/1 vereség, Mikulik Júlia 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak).

Június 20-án a legjobb 32 közé jutásért: Márton-Kozaczuk (lengyel), Pusztai-Benitez Romero (venezuelai), Katona-Au (hongkongi), Mikulik-Csan (hongkongi).További híreink

Aktuális

Hétvégi "dicsőséglista". Ezüstöt nyert junior női párbajtőrcsapatunk a dijoni Vk-n. A magyar kerekesszékes válogatott 2 arany-, 1 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta az egri Világkupát, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink