Hír

Kardklasszikus klasszisokkal a győri Arénában

  • 2017.11.29

Sajtótájékoztatót tartott szerdán a Magyar Vívó Szövetség és Győr városa. A téma természetesen a hétvégi férfi kard egyéni és csapat Világkupa-verseny volt, melyen hatalmas mezőny gyűlik össze.

December első hétvégéjén Győrbe költözik a férfi kardvilág, péntektől vasárnapig az Audi Arénában lesz a Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni és a Zarándi Csaba csapat Világkupa-verseny. 

Ezen alkalmak apropóján tartott sajtótájékoztatót az Arénában a Magyar Vívó Szövetség és Győr városa, melyen részt vett Borkai Zsolt polgármester, Csampa Zsolt elnök, Tamás Henriette főtitkár, Boczkó Gábor igazgató, Decsi András férfi kard vezetőedző és Szatmári András világbajnok. 

Elsőként Borkai Zsolt mondta el, hogy Győr városa sportvárosként mindig is szívesen látja vendégül a világ versenyzőit, emellett azt is fontosnak tartja, hogy a felépített és modernizált létesítményeket ki is használja a város. Elmondta, hogy újabb sportos hétvége vár Győrre, elvégre a kard Vk mellett most rendezik a tornász mesterfokú bajnokságot is. Ígérte, ott lesz mindkettőn…

Borkai Zsolt, olimpiai bajnok tornász, Győr polgármestere a hétvégén saját sportága és a vívás versenyeit is megnézheti városában.

Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke először is megköszönte a polgármesternek, hogy ilyen impozáns környezetben fogadhatjuk a világ legjobb férfi kardozóit, majd gratulált neki a nyári olimpiai fesztivál sikeres megrendezéséhez. A versennyel kapcsolatosan pedig elmondta, nagyon bízik abban, hogy a döntőkben a magyar zsűrik nem jutnak szerephez. Ami értelemszerűen azt jelenti: lesznek magyar vívók a fináléban. 

Csampa Zsolt, a szövetség elnöke nem vár magyar zsűrit a döntőbe...

Ezt erősítette meg a “szakma” részéről előbb Decsi András vezetőedző, majd Szatmári András egyéni világbajnok. Előbbi elmondta, hogy nagyon szeretné, ha a kardcsapat folytatná 2017-es szereplését, amikoris szinte minden versenyen dobogóra állhattak. Sőt, igazából akkor lenne elégedett, ha a vasárnapi csapatversenyen a döntő résztvevője lenne a Szatmári, Szilágyi, Gémesi, Decsi összeállítású csapat. Az egyéni világbajnok Szatmári András hozzátette, hogy fárasztó időszakon van túl, a hétvégén egyéniben és csapatban is országos bajnoki aranyérmet nyert, majd folyamatosan edzésekkel készült a versenyre. És nagyon reméli, hogy mind csapatban, mind egyéniben jól szerepel majd ezen a számára fontos víkenden. 

Szatmári András idén világbajnok és magyar bajnok lett - jöhet a győri Vk-siker?

Egyébként 55 éves történelemre tekint vissza a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvívó Világkupa-verseny. A sorozatot 1962-ben hívták életre, a sors fintora, hogy a magyar sport három ikonja nem sokkal korábban vonult vissza az aktív vívástól, így ők ezt a viadalt - szemben minden egyébbel - nem nyerhették meg. Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf 1932 és 1960 között összesen 19 olimpiai aranyérmet szerzett úgy, hogy közben a második világháború miatt két játékok elmaradt. A magyar és a nemzetközi vívóvilág három meghatározó klasszisa visszavonulását követően, haláláig szolgálta edzőként, illetve sportvezetőként hasonlóan magas színvonalon a sportágat. Eredményességük a magyar sportban, és a nemzetközi vívósportban egyaránt példa nélküli! A Hungária Kupa első győztese Mendelényi Tamás volt, és a verseny az azóta eltelt időszakban a világ túlzás nélkül állíthatóan egyik legnagyobb kardeseményévé nőtte ki magát. 

Ez idén sem változik, december 1. és 3., péntek és vasárnap között, második alkalommal hazánk talán legmodernebb sportcsarnokában, a győri Audi Arénában lesz a kardgála! Miként minden évben, így ezúttal is hatalmas mezőny várható. A világ valamennyi, a fegyvernemben vezető szerepet betöltő nagyhatalma itt lesz. A nevezések lezárultak, 200 fölötti lesz a létszám! Kivétel nélkül itt lesz a világranglista első húsz helyezettje, közte természetesen a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, az idei világbajnok Szatmári András, és az ugyancsak kiemelt Gémesi Csanád. Vasárnap a csapatversennyel zárul a győri kardgála, melyet a csodálatos mester, Zarándi Csaba emlékére rendezünk.  

A program. December 1., péntek, 14 óra: selejtezők a 64-es tábláig

   December 2., szombat, 10 óra: 64-es tábla. 16 óra: nyolcas döntő

   December 3., vasárnap, 9 óra: csapatverseny. 15 óra: döntő

A belépés mindhárom napra díjtalan!

További híreink

Aktuális

Kreiss Fanni a hetedik helyen végzett az újvidéki Európa-bajnokság női tőr egyéni versenyében. Neki és mester-édesapjának, Kreiss Gábornak egyaránt gratulálunk!

Eseménynaptár

X