Keszei Kira ötödik helyével kezdődött

febr 22, 2019 | Hírek

A foggiai kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján a kadet férfi tőrözők és női kardozók versenyét rendezték. A mieink közül legjobban Keszei Kira szerepelt, az ötödik helyen végzett, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Pedig csak egy egészen kicsi hiányzott a rendkívül sikeres nyitányhoz… A korosztályos Európa-bajnokság nyitónapján mindkét fegyvernemben egyetlen találat választotta el a legjobb magyart attól, hogy rendkívül sikeresen szerepeljen, így végül egy helyezés jutott a mieinknek. Azt is mondhatnánk, hogy kicsit lehűtötték a kedélyeinket az ellenfelek, ám ilyesmiről nem beszélhetünk, elvégre a teremben továbbra is olyan hűvös van, hogy bármilyen, hideggel kapcsolatos szóösszetételt inkább kerülnénk a következő tíz napban. Mellesleg: azt azért nem hittük volna, hogy Dél-Olaszországba kell utaznia az embernek ahhoz, hogy egész nap fázzon egy teremben…

Ám nem is ez a lényeg, hanem a nyitónapi események, melyeket követően a legnagyobb dicséret feltétlenül Keszei Kirának (képünkön) jár! A szezon előtt arra sem gondoltak sokan, hogy a Honvéd (pardon, akkor még Vasas) nem egészen tizenhat éves tanítványa kiharcolja a részvételt az Európa-bajnokságon. Most meg az történt, hogy Ravasz Etele hónapról hónapra fejlődő, remekül versenyző tanítványa annak okán bosszankodott – na jó, csak egy kicsit… -, hogy egyetlen találat választotta el az Európa-bajnoki éremtől. Pedig így történt. Kira a magabiztos csoportkör után (ez valamennyi magyarról elmondható) két asszót vívott a nyolc közé jutásért. Az első egészen sima volt: 15:8-ra verte a spanyol Venturát. Utána egy jól ismert név következett a nyolcaddöntőben: a francia Couderc. Tegyük hozzá, egyelőre inkább a nagyszerű kardozó édesapa okán híresült el a család, és Kira most sem hagyta, hogy reflektorfénybe kerüljön a leányzó. (Megint egy megjegyzés: reflektorfényről sem beszélhetünk, ugyanis kifejezetten gyenge fényviszonyok között vívták a direkt kieséses küzdelmeket…) 

Keszei Kira a 8 közé jutásért a francia Coudercet győzte le.

Kira végig vezetve, 15:13-ra nyert, és ezzel megszerezte a küldöttség első helyezését, egy ötödik pozíciót a foggiai Eb-n. Az éremre azonban még várnunk kell. A magyar tehetség az egyik legmagasabban rangsorolt riválist, az orosz Zinyukinát kapta ellenfélül, ám nem ijedt meg tőle. Olyannyira nem, hogy 8:4-re, 13:11-re, de még 14:13-ra is vezetett. Mint fentiekből kiderült, a vége nem sikerült, 15:14-re az ellenfél győzött. Túlzás lenne állítani, hog Kira közvetlenül az asszó után elkeseredetten nyilatkozott, ám az öröm sem látszott rajta az ötödik helyét követően. “Nem gonolkoztam azon reggel, hogy elfogadnám-e a negyeddöntőbe kerülést. De most, hogy ennyire közel kerültem az éremhez, egyelőre nem tudok örülni.” – nyilatkozta Kira, akit edzője, Ravasz Etele próbált meggyőzni ennek ellenkezőjéről, és ez a “köztes állapot” estére bizonyosan átalakul örömmé. Mi mindenesetre gratulálunk neki, és mesterének egyaránt!

A többiekről: két, esélyesebbnek tartott női kardozónk, Battai Sugár és Szűcs Luca egyaránt a nyolcaddöntőig jutott. Addigi útjuk rendkívül simán alakult, a laza csoportkör után Sugi és Luca egyaránt 15:4-re verte ellenfelét a 16-ért. Ott azonban mindketten megtorpantak. Battai jelentősnek mondható vezetésről kapott ki az olasz Carellától 15:13-ra, míg Szűcs 11:11-ig fej-fej mellett haladt a török Erbillel, a befejezés viszont nem jött össze (13:15). A nyolcaddöntő természetesen nem rossz eredmény, ám a szezon alapján tán jobb is lehetett volna – majd csapatban. Negyedik női kardozónk, a Kirához hasonlóan újonc Báthory Kata egyáltalán nem vallott szégyent. A selejtező után a 16-ba kerülésért azzal a Zinyukinával szemben maradt alul 15:11-re, aki végül Kira vesztét is okozta a végjátékban. 

És akkor a nap másik fegyverneméről, a reggel rajtoló kadet férfi tőrről. Itt is maradt hiányérzetünk, elvégre nagyon tehetséges kis korosztály jött össze, és ezt bizonyították a szezon eddigi eredményei. Ráadásul – csak, hogy jobban fájjon… – mind a négy magyar fiatal úgy szenvedett vereséget, hogy reális esélye volt asszójában a győzelemre. Legjobban végül Mihályi Andor (képünkön)  szerepelt. A Törekvés vívója, Mazza Lorenzo tanítványa a 32-ért a német Liebschert verte 15:13-ra, majd a táblaegyes dán (!) Hirn Nielsen ellen ennél is könnyebben győzött (15:9). A nyolcaddöntőben a cseh Totusek következett, és egy nagyon szoros asszó, ahol a ma már többször emlegetett befejezés nem sikerült – 14:15. A legjobb 32-ig jutott felnőtt bajnoki ezüstérmesünk, Szemes Gergő, aki ugyancsak a végére fáradt el. A főtáblán 15:6-ra verte a román Pavelt, ám a folytatásban az asszó hajrájában 15:12-re kikapott az olasz Martinitól. A sors furcsa fintora, hogy siker esetén a nyolcaddöntőben akár Tóth Gergellyel is találkozhatott volna, ám magyar-magyar helyett olasz-brit meccs jött össze. Gergely ugyanis az ukrán Humen legyőzése után (15:7), a brit Gray-jel szemben maradt alul – természetesen szoros meccsen, 15:13-ra. A negyedik magyar tőröző, Horváth Soma a 64 között búcsúzott. (Kitajev – ukrán, 12:15). 

“Lelgalább kipihenten vívunk majd a csapatversenyen – kezdte rövid értékelését Szabados Kristóf válogatott edző. – Természetesen bosszantó, hogy ilyen kis különbségekkel szenvedtünk vereséget, főleg úgy, hogy valamennyi elvesztett meccsen sokáig mi vezettünk. Azért úgy gondolom, tisztességgel helytálltunk, és mindent megteszünk azért, hogy a folytatás jobban sikerüljön.”

Az esti döntőket megelőzte egy valóban kedves és barátságos megnyitó ünnepség, majd a vérmes itáiai közönség előtt, amely megtöltötte a közel ezer főt befogadó helyszínt – estére a döntős termet is elviselhető hőfokúra lehelték – az Eb első két aranyérmét a német Arwen Borowiak és a török Nisanur Erbil nyerte. 

A kedet Európa-bajnokság szombaton a női párbajtőrözők és a férfi kardozók versenyével folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia.

Kadet férfi tőr egyéni, 87 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Gergely 5 győzelem/1 vereség, Szemes Gergő 5/1, Horváth Soma 5/1, Mihályi Andor 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Mihályi-Liebscher (német) 15:13, Szemes-Pavel (román) 15:6, Tóth-Humen (ukrán) 15:7, Horváth-Kitajev (ukrán) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Mihályi-Hirn Nielsen (dán) 15:9, Szemes-Martini (olasz) 12:15, Tóth-Gray (brit) 13:15.

Nyolcaddöntő: Mihályi-Totusek (cseh) 14:15.

Végeredmény: 1. Arwen Borowiak (német), 2. Zakar Kozlov (orosz), 3. Borna Spoljar (horvát) és Tommaso Martini (olasz), …15. Mihályi Andor, …21. Tóth Gergely, 22. Szemes Gergő, …34. Horváth Soma.

Kadet női kard egyéni, 57 induló. A csoportmérkőzéseken: Battai Sugár 4 győzelem/1 vereség, Keszei Kira 4/1, Szűcs Luca 4/2, Báthory Kata 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 16 közé jutásért: Szűcs-Korsak (ukrán) 15:4, Battai-Kaya (török) 15:4, Keszei-Ventura (spanyol) 15:8, Báthory-Zinyuhina (orosz) 11:15.

Nyolcaddöntő: Keszei-Couderc (francia) 15:13, Szűcs-Erbil (török) 11:15, Battai-Carella (olasz) 13:15.

Negyeddöntő: Keszei-Zinyuhina (orosz) 14:15.

Végeredmény: 1. Nisanur Erbil (török), 2. Marija Zinyukina (orosz), 3. Gaia Pia Carella (olasz) és Angelina Okutyina (orosz), 5. Keszei Kira (edző: Ravasz Etele, válogatott edző: Bódy Benjámin), …11. Battai Sugár, …14. Szűcs Luca, …22. Báthory Kata.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM