Hír

Liza, Krisztián, arany, bronz!

  • 2018.04.05

Folytatta nagyszerű szereplését a magyar küldöttség a veronai kadet és junior világbajnokságon. Kadet kardban Pusztai Liza arany-, Rabb Krisztián bronzérmet nyert! Gratulálunk!

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Egy nappal ezelőtt teljes joggal örömködtünk hosszasan annak okán, hogy 17 esztendősen nyert másodszor is junior világbajnoki bronzérmet a húszévesek között. Egyetlen ember volt láthatóan szomorú mindezért - a főszereplő, Pusztai Liza. 

Az élet, és a világbajnokság új lebonyolítási formája ugyanis úgy hozta, hogy már másnap elégtételt vehetett az általa vélt sérelmek okán. Történt ugyanis, hogy Liza a hozzá hasonlóan kadet korú mexikói Botellótól szenvedett vereséget a juniorok versenyének elődöntőjében szerda este, és csütörtök reggel fél 9-kor mindketten megkezdték újabb menetelésüket a kadet világbajnoki cím felé. Hogy estefelé, az út végén ismét találkozzanak egymással…

Nagy Valentina hetedikként zárt a vb-n, gratulálunk!

Mielőtt belemerülnénk Liza újabb történetébe, gyorsan szánjunk dícsérő mondatokat a többiek felé. Szűcs Luca élete első, és vélhetően nem utolsó világbajnokságán nagyon szépen szerepelt, kiskadetként nyolcaddöntőbe jutott úgy, hogy a direkt kieséses tábla második helyén rangsorolt francia Aimét győzte le 15:11-re. Aztán 15:6-ra kikapott, ma Ma volt a jobb Hongkongból, de lesz ez még másként is… Még nagyobb gratuláció jár Nagy Valentinának, aki hetedik helyen zárta a világbajnokságot! Varga József tanítványa a 32 közé egy sima csoportkört és egy ugyancsak sima direkt kieséses meccset követően jutott be. Utána viszont két vívókrimi következett, a hongkongi Mant 15:14-re, a belga Courteynt 15:13-ra győzte le fiatal tehetségünk. Az éremért az orosz Kljucsnyikova következett, és tán az a meccs is meglehetett volna, ha nem sérül meg ismét Valentina keze… Így végül 15:11-re kikapott, és csak remélhetjük, hogy valamennyire helyrejön a másnapi csapatversenyig… No meg gratulálhatunk neki, és mesterének egyaránt az értékes helyezéshez.

Lizi, ha kellett, ehhez hasonló elemekkel is meglepte ellenfeleit.

És most térjünk vissza Lizához! Előző esti junior vb-bronzérme után reggel sok mindennek tűnt, csak elégedettnek és kipihentnek nem… Az ő mércéjéhez képest akadozott a csoportkör is, aztán viszont olajhoz jutott a gépezet, és ahogy telt a nap, úgy a csikorgásból egyre inkább összeillesztődtek az elemek. A 32-ért rögtön egy olaszt búcsúztatott, ami sose könnyű, pláne nem hazai páston (Giovannelli, 15:8). A 16-ért az ukrán Goncovának, a 8-ért a mexikói Salgadónak nem hagyott esélyt (15:6, 15:5). A negyeddöntőben pedig egy újabb olasz, Taricco maradt alul 15:11-re. 

Lizi, és a győzelem jele. Összetartoznak.

Ennél szorosabb asszója aztán nem is volt Lizának a világbajnokságon, persze, akkor ezt még nem tudhattuk. A délutáni elődöntőben az orosz Kljucsnyikova következett, és egy újabb, rendkívül magabiztos 15:9. Így jutott a BVSC kisklasszisa a kadet világbajnoki döntőbe, miközben a másik ágon ennél rögösebb úton, de odaért a másik favorit, a már említett Botello. A döntő káprázatosan kezdődött, 8:3-nál indultak pihenőre a felek. Sőt, később 13:7-re is vezetett Liza. Aztán viszont zsinórban négy tust adott a közép-amerikai, és 13:11-nél felsejlett az emberben az előző este, amikoris 9:5-ről kapott ki a magyar. Csakhogy akiben ez felsejlik, abból sosem lesz világklasszis, Lizában - mint későbbi nyilatkozatából is kiderül… - mindez eszébe sem jutott. Adott két vitathatatlan találatot, és máris ünnepelhette második kadet egyéni világbajnoki címét! Járnak a grautlációhegyek neki és a “családi vállalkozásnak”, azaz a két mesternek, Bódy Istvánnak és Bódy Benjáminnak!

Rabb Krisztián (balra), a legújabbkori magyar kardtehetség!

Az újabb veronai sikernapon ugyanakkor kadet férfi kardban is történt egy és más… Rabb Krisztián ugyanis egy nagyszerű versenynap után vb-újoncként világbajnoki bronzérmet nyert! Ám mielőtt a vele történteket elevenítenénk fel, rögzítsük, hogy Eb-bronzérmesünk, Kaiser Balázs a 64 között búcsúzott, túl szerencsés sorsolása nem volt, a román Ailincától szenvedett vereséget. A másik magyar indulóról pedig még lesz szó ebben a bekezdésben… Krisztián, Somlai Béla tanítványa vereséggel nyitotta a napot, ám a folytatásban egyre jobb formába lendült, a 32-ért a japán Kimurának nem sok esélyt hagyott (15:11). A következő körben azonban Baaken Mátyással találkozott, aki egy küzdelmes 15:14-gyel (Kontoeidisz, görög) jutott el idáig. Gondoljunk bele, a két kadet Európa-bajnok csapattárs, a vb-n a továbblépésért, ráadásul az ifjúsági olimpiai szereplésért kerül szembe egymással… Nem lehetett kellemes, az biztos. Ám a sport azért szép, mert az ilyen helyzetekben is születik megoldás, azaz eredmény. Ezúttal Krisztián győzött 15:14-re, így ő folytathatta a versenyt, és a nyolcaddöntőben tükörsimán verte a kínai Zsut 15:7-re. Még egy asszó kellett az éremhez és a Buenos Aires-i repülőjegyhez - az is összejött! 

Akad ok az örömre, Rabb krisztián vb-bronzérmet és ifi olimpiai kvótát szerzett.

A negyedöntőben az Amerikában élő német Heathcock volt az ellenfél. A meccs azért szerencsére nem volt hitchcockian izgalmas, de simának sem mondhattuk. Érezhető volt, hogy a magyar a jobb, de nem tudott ellépni ellenfelétől. Mindegy is, a lényeg, hogy a Vasas tehetsége 15:13-ra győzött, és bejutott a négyes döntőbe! Ott már nem sikerült az újabb bravúr, a magyar származású amerikai Vidovszky 15:11-re győzött, ám a bronzéremért természetesen mesternek és tanítványnak jár a hatalmas gratuláció!

A nap mérlege tehát káprázatos: a veronai vb második arany- és ötödik bronzérme, valamint újabb két ifjúsági olimpiai kvóta! A vb holnap a két junior kard csapatversennyel, majd a tőr versenyszámokkal folytatódik, és ettől kezdve minden további siker csak hab a tortán. A válogatott máris kimagaslóan szerepelt, persze, várjuk a ráadást… 

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Verona.

Kadet női kard egyéni, 104 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség, Nagy Valentina 5/1, Szűcs Luca 4/2 (továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Csarkviani (grúz) 15:8, Pusztai-Giovannelli (olasz) 15:8, Szűcs-Perez (spanyol) 15:6.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Goncova (ukrán) 15:6, Nagy-Man (hongkongi) 15:14, Szűcs-Aime (francia) 15:11.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Salgado (mexikói) 15:5, Nagy-Courteyn (belga) 15:13, Szűcs-Ma 6:15 (hongkongi).

Negyeddöntő: Pusztai-Taricco (olasz) 15:11, Nagy-Kljucsnyikova (orosz) 11:15.

Elődöntő: Pusztai-Kljucsnyikova (orosz) 15:9.

Döntő: Pusztai-Botello (mexikói) 15:11.

Végeredmény: 1. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Bódy Benjámin), 2. Botello (mexikói), 3. Kljucsnyikova (orosz) és Anglade (amerikai), …7. Nagy Valentina (edző: Varga József, válogatott edző: Bódy Benjámin) …16. Szűcs Luca.


Kadet férfi kard egyéni, 122 induló. A csoportmérkőzéseken: Rabb Krisztián 5 győzelem/1 vereség, Baaken Mátyás 5/1, Kaiser Balázs 5/1. 

A legjobb 32 közé jutásért: Rabb-Kimura (japán) 15:11, Baaken-Kontoeidisz (görög) 15:14, Kaiser-R. Ailinca (román) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rabb-Baaken 15:14.

Nyolcaddöntő: Rabb-Zsu (kínai) 15:7.

Negyeddöntő: Rabb-Heathcock (német) 15:13.

Elődöntő: Rabb-Vidovszky (amerikai) 11:15.

Végeredmény: 1. Pastin (román), 2. Vidovszky (amerikai), 3. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla, válogatott edző: Ravasz Etele) és Santamaria (spanyol), …23. Baaken Mátyás, …36. Kaiser Balázs.
További híreink

Aktuális

Hosszú, súlyos betegség után, 77 esztendősen elhunyt Kulcsár Győző. Négyszeres olimpiai, és háromszoros világbajnok párbajtőrözőnk, fantasztikus mesteredzőnk emlékét sportágunk, a Magyar Vívó Szövtség örökre őrizni fogja, saját halottjának tekinti.

Eseménynaptár

X