Hír

Micsoda nők: Eszter arany-, Lili bronzérmes a kadet vb-n!

  • 2019.04.13

Muhari Eszter arany-, Büki Lili pedig bronzérmet nyert a toruni korosztályos világbajnokság kadet női párbajtőr versenyében. A férfiaknál Keszthelyi Zsombor lett hetedik, gratulálunk, fantasztikus!

Helyszíni jelentésünk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

(További képek és nyilatkozatok hamarosan!)

Egy héttel ezelőtt, az asszók közötti szünetekben egy szál pólóban lehetett napozni itt, Torunban, a kadet és junior világbajnokság színhelyén. Most kesztyűben és sapkában érkezett a versenyre, aki tehette, legalább 15 fokot hűlt egy hét alatt a levegő. Igazából azonban a mi házunk táján nem csupán emiatt fagyosabb a hangulat. 

A női kardozók káprázatos két aranyérme óta nem sok minden jött össze nekünk, úgyhogy sokkal jobban vártuk az utolsó két versenynapot, mint a felmelegedést. Elvégre a kadet női párbajtőrzők egyéni és a juniorok férfi csapatversenyében az esélyesek közé tartoztunk, emellett a kadet fiúkat és a női csapatot sem lehet leírni…

Ám a jelek szerint ezt a világbajnokságot aranykeretbe foglalják a mieink! Egy nagyszerű nap után Muhari Eszter arany-, Büki Lili bronzérmet nyert, míg a fiúknál Keszthelyi Zsombor a hetedik helyen végzett! Ezzel a magyar küldöttség 3 arany- és 1 bronzéremmel várhatja a zárónapot!

És akkor álljon itt az újabb magyar sikernap hét fejezete.

1. A csoportmeccsek. Ahogy az esélyesekhez illik. Büki Lili veretlenül, Muhari Eszti egy vereséggel zárta a csoportkört. Itt mondjuk el, hogy a harmadik magyarnak, Szarvas Ritának nem sikerült a továbbjutás.

Eszter, a szigorú!

2. A legjobb 32 közé jutásért. Több mint három órás szünet után lépett pástra ismét két tehetségünk. És egyáltalán nem volt könnyű dolguk. Eszti az ukrán Szadovát kapta, és keleti szomszédaink ebben a fegyvernemben mindig komoly erőt képviselnek. Mégis sima 15:7 lett a vége. Lili esete még érdekesebb volt a kanadai Zozulyával szemben. Ők már a pozsonyi körversenyen is vívtak egy 15:14-et, és most is nagyon izgalmasan alakult a meccs. 8:5-re a kanadai vezetett, amikor Lili földet szúrt, a zsűri viszont először megadta a tust. A tatai lány viszont bemondta, hogy nem érvényes a találata. Egy világbajnokságon, ki-ki asszóban, háromtusos hátrányban! Ezen sorokat természetesen “kézbesítjük” alelnökünknek, Kamuti Jenőnek, aki egyben a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke… Az pedig már a történet happy end-je, hogy Lili innen fordított, és 15:14-gyel továbbléphetett.

3. A legjobb 16 közé jutásért. Hát ez sem volt egy egyszerű kör, a végeredmények csalókák lehetnek… Lili a svéd Abu Eid Tjelin ellen a közepéig nem találta a megoldást, 8:6-ra a magas, balkezes ellenfél vezetett, utána viszont Plásztán Attila tanítványa ellenállhatatlannak bizonyult - 15:9 lett a vége. Ezúttal a több izgalmat Eszti okozta. Pedig a görög Rodopulu ellen annyira nem féltettük, ám a jelek szerint kellett volna. A harmaik harmad elején ugyanis 7:6-ra még a görög vezetett! László István tanítványa azonban szívós munkával fordított, és amikor hét másodperccel a vége előtt a magyar 10:8-ra fordított, akkor ellenfele meg sem próbálta ledolgozni a hátrányt. Respect for Eszti…!

Lili, a majdnem mindig mosolygós!

4. Nyolcaddöntő. Na, ez nyugodtabb kör volt. Valamivel… Elvégre egy világbajnoki nyolcaddöntő már nem lehet nyugodt. Lili most csak az elején engedte vezetni az olasz Barattát. Aztán esélyt sem hagyott. Egyébként Lilit látva született meg a “tűzről pattant leányka” népi mondás, vívását figyelve, ehhez nem is férhet kétség… Asszója alig tartott tovább egy átlagos férfi kardmeccsnél, 15:9 lett a vége. Eszter a másik véglet. Türelmesen, taktikusan, okos tusokkal, akkor is végig kézben tartotta az amerikai Candreva elleni meccset, ha a 15:13-as végeredmény mást mutat. Ja, még egy “apróság”. Az ellenfél előző nap bronzérmet nyert a vb-n a juniorok között, és korábban megnyerte az idősebbek Amerikai-bajnokságát is… Azaz, az egyik legnagyobb riválist tette hidegre Eszter.

Eszter, a mosolygós!

5. Negyeddöntő. A jelek szerint, ahogy haladtunk előre a verseny folyamán, úgy kellett egyre kevesebbet aggódnunk… Eszter úgy iskolázta le az orosz Ljahovát 15:8-ra, hogy ellenfelének agyában egyetlen pillanatig sem fordulhatott meg, hogy ő itt nyerhet. Lili pedig hozta a formáját, legalábbis részben. Száguldozott a páston, miként eddig. Most viszont végig vezetve győzött 15:12-re. Ezzel pedig, mi, kívülállók hátradőlhettünk. A két érem zsebbe került szupertehetségeinknek köszönhetően, egyetlen asszóért kellett a folytatásban izgulni. 

Csillagok háborúja! Muhari Eszter és Büki Lili, feketén, fehéren!

6. Elődöntő. Azért egy asszóért, mert a legjobb négy között egymással került szembe Eszter és Lili. Volt már ez így, példának okáért nagyjából másfél hónapja, a foggiai kadet Európa-bajnokság elődöntőjében. Akkor Eszti nyert 15:13-ra. Ilyenkor edzők a terem különböző sarkaiban, szurkoló és izguló szülők a lelátó különböző szegleteiben, a magyar-magyar vb-elődöntő a lányok magánügye… Eszti ezúttal 15:10-re nyert, ne elemezzük az asszót, kívánjuk inkább mindkettejüknek azt, hogy junior, majd felnőtt pályafutásuk során vívjanak egymással jó sok Eb- és vb-elődöntőt! Nekünk teljesen mindegy lesz, ki nyer…

Világbajnokunk és a magyar zászló. Azért már be volt készítve előre...

7. Döntő. Az olasz Caforio ellen, aki - ilyen is van… - Esztinél is egy évvel fiatalabb. És nagyszerűen vívott. És csodálatos érzés dicsérni őt, hiszen végül nem nyert…! Egy nagyon izgalmas asszóban az elején a Honvéd kisklasszisa vezetett, ám a közepétől az olasznál volt az előny, mi több, 14:13-nál “meccslabdához” is jutott. Hiába. A vasidegzetű Eszter két, kérlelhetetlen egylámpással 15:14-re fordított, és öt kadet Európa-bajnoki aranyérme után élete utolsó kadet versenyét egy világbajnoki aranyéremmel zárta! Hogy is másként…

Azért a férfiak versenye mellett se menjünk el szó nélkül. Elvégre Keszthelyi Zsombor révén szereztünk egy nagyon értékes hetedik helyezést! A békéscsabai párbajtőröző, a “tehetséggyártó” Galli Zsolt tanítványa a negyeddöntőig egészen kivételes mérleggel jutott. Veretlen csoportkör, majd három, voltaképpen magabiztosnak mondható győzelem. Az első, a 32-be jutásért egy vitán felüli a thaiföldi, az ország szokásainak megfelelően egyszerű nevű Csaloemcsanen ellen (15:11). Majd egy szorosabb derbi az izraeli Tavorral (15:12). Végül a nyolcaddöntőben egy végül simán zárodó (15:10), ám 3:7-tel induló asszó a német Murruval szemben. Az ennél is nagyobb bravúr már nem jött össze, a rendkívüli tehetségnek tűnő orosz Gurovval szemben nem volt ellenszer (6:15). Ugyanakkor a világ hetedik legjobb kadet férfi párbajtőrözőjének lenni óriási teljesítmény, gratulálunk hozzá mesternek és tanítványnak!

Keszthelyi Zsombor ehhez hasonló látványos tusokkal győzte le a nyolcaddöntőben német ellenfelét.

A többiekről: a foggiai Eb-n ezüstérmes Bartkó Levente - saját szavaival élve - követte a “nagyok” példáját. Idén Koch Máté nyert aranyat az Eb-n, majd nem sikerült neki az egyéni vb. Tavaly Nagy Dávid lett etüstérmes az Eb-n, nem jött össze akkor neki a vb. Most Levente egy korosztállyal feljebb kopizott. A sikeres csoportkör után ugyanis a 64 között 15:8-ra kikapott az egyiptomi Abdelbakytól. Kó Benedek még egy körrel hamarabb búcsúzott, őt a kínai Zang győzte le 15:9-re. E passzus végére egy nagyon fontos mondat: a világbajnok bizonyos Enrico Piatti lett, olasz színekben, aki a csodálatos Kulcsár Győző unokája, és természetesen korábbi tanítványa. Fentről lehetett büszke a Mester...

A kadet és junior világbajnokság vasárnap a junior párbajtőrözők csapatversenyével fejeződik be. Még egyszer, Torunban utoljára: hajrá, magyarok!

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Torun. Kadet női párbajtőr egyéni, 118 induló. A csoportmérkőzéseken: Büki Lili 6 győzelem/0 vereség, Muhari Eszter 5/1 (továbbjutottak), Szarvas Rita 1/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Büki-Zozulya (kanadai) 15:14, Muhari-Szadova (ukrán) 15:7.

A legjobb 16 közé jutásért: Büki-Abu Eid Tjulin (svéd) 15:9, Muhari-Rodopulu (görög) 10:8.

Nyolcaddöntő: Büki-Baratta (olasz) 15:9, Muhari-Candreva (amerikai) 15:13.

Negyeddöntő: Buki-Tang (kínai) 15:12, Muhari-Ljahova (orosz) 15:8.

Elődöntő: Muhari-Büki 15:10.

Döntő: Muhari-Caforio (olasz) 15:14.

Végeredmény: 1. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Partali Csaba), 2. Gaia Caforio (olasz), 3. Büki Lili (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Partali Csaba) és Zofia Janelli (lengyel), …100. Szarvas Rita.


Kadet férfi párbajtőr egyéni, 144 induló. A csoportmérkőzéseken: Keszthelyi Zsombor 6 győzelem/0 vereség, Bartkó Levente, Kó Benedek 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Kó-Zang (kínai) 9:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Keszthelyi-Csaloemcsanen (thaiföldi) 15:11, Bartkó-Abdelbaky (egyiptomi) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Keszthelyi-Tavor (izraeli) 15:12.

Nyolcaddöntő: Keszthelyi-Murru (német) 15:10.

Negyeddöntő: Keszthelyi-Gurov (orosz) 6:15.

Végeredmény: 1. Enrico Piatti (olasz), 2. Dario Remondini (olasz), 3. Kiril Gurov (orosz) és Akseli Heinamaa (finn), …7. Keszthelyi Zsombor (edző: Galli Zsolt, válogatott edző: Andrásfi Tibor), …35. Bartkó Levente, …71. Kó Benedek.További híreink

Aktuális

SIKLÓSI GERGŐ VILÁGBAJNOK!!!!! 21 éves vívónk csodát tett, 3000-en ünnepelték! 10:13-ról fordított az orosz Bida ellen a döntőben! Gratulálunk neki és mesterének, Dancsházy-Nagy Tamásnak!!!! Két nap után egy arany- és egy ezüst a mérlegünk, elképesztő!!!

Eseménynaptár

X

Támogatóink