Hír

Mihályi Andor nyolcadik a kadet vb-n

  • 2019.04.10

Mihályi Andor nyolcadik helyen végzett a toruni kadet és junior világbajnokság újabb versenyapján. Kadet férfi tőrözőnk nagyon szépen teljesített, neki és mesterének, Mazza Lorenzónak gratulálunk!

Helyszíni jelentésünk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Nem könnyű tőrvívásban a helyzetünk, és ez a junior vb keddi versenynapján ismét beigazolódott. A helyzet esztendők óta az, hogy kadet korosztályban ott vagyunk a világ élvonalában - vagy legalábbis közel hozzá… -, juniorban már akad lemaradás, és felnőttben még inkább leszakadunk a világelittől. Ezt felismerni könnyű, megoldani nehéz… Mindennek természetesen szakmai okai vannak, elvégre az nem igaz, hogy a magyar kardozni és párbajtőrözni tud, tőrözni pedig nem… 

Tény az is, hogy tőrben a legnagyobb a kontinensen kívüli konkurencia, és ezt újfent igazolták a mostani eredmények, a nyolc junior vb-érmesből mindössze három volt európai, két orosz és egy olasz. És akadt amerikai, ázsiai, mi több afrikai dobogós is… Hogy milyen receptet kell ellesni, arról javában tanakodhatnak itt, Torunban is mestereink, elvégre tizenkét magyar tőredzőt számolhattunk össze! Félreértés ne essék, ezt dicséretként szánjuk, elvégre látszik, hogy törődnek a tanítványokkal, próbálják képezni magukat. Ám a visszazárkózás mindig sokkal nehezebb, mint a leszakadás…

Szerdán a kadetok következtek, és már csak a fentiek okán is bizakodtunk abban, hogy több okunk lesz az örömre, mint a juniorok versenyében. Több is volt…! “Két kanyarral” jutottunk előrébb, mint a junioroknál. És éppen ugyanannak köszönhetően, mint egy nappal korábban. Ezúttal is Mihályi Andor volt a legjobb magyar, aki a negyeddöntőig jutott. Pedig számára sikerült a mieink közül leggyengébben a csoportkör, ugyanakkor három szép győzelemmel - 15:9 (Szlavcsev), 15:12 (Chiu), 15:9 (Oszipov) - bejutott a legjobb 16 közé. 

Mihályi Andor nyolcadik helyen végzett a kadet világbajnokságon.

Utóbbi a legértékesebb siker, ráadásul Andor 6:9-ről fordított, zsinórban 9 tust adva 15:9-re. A folytatás is sikerült. Újabb orosz ellenfél következett, és a forgatókönyv sem változott Kozlov ellen. Andor nagyszerűen vívott, és a meccs közepétől kezdve nem volt ellenszere riválisának (15:8). Csakhogy az oroszok nem fogytak… A nyolcaddöntőben a harmadik orosz, Barannyikov következett Mazza Lorenzo tanítványa számára. Sokáig úgy tűnt, a komplett orosz válogatottat hidegre teszi Andor, elvégre elsősorban nagyszerű tempójú közbeakciói révén 12:9-re is vezetett. Ám ezúttal fordított a későbbi villágbajnok Barannyikov, méghozzá hat, egymást követő tussal. Így 12:15 lett a vége, ám Andor nyolcadik helyéért neki és mesterének egyaránt jár a nagy gartuláció!

A többiekről: Szemes Gergő nagy csatában egyetlen tussal kapott ki egy végig szoros meccsen 15:14-re a japán Imurától a legjobb 32 között. Előtte sima asszóval jutott el idáig (15:7). Tóth Gergely is közel volt a nyolcaddöntőhöz, ő előbb nagy küzdelemben verte 15:14-re a török Ozyalcint, majd a kínai Zang 15:13-ra győzte le.  

A női tőrözők egységesen teljesítettek - mindhárman a 64 között búcsúztak. Kalocsai Lucának nem volt sok esélye a brit Williams-Stewarttal szemben (3:15), Czékmán Luca szorosabb meccsen kapott ki az orosz Borodajenkótól (11:15). A csoportkört hibátlanul teljesítő, kadet Európa-bajnok ezüstérmes Nekifor Erika esete azért megér egy passzust. A hongkongi Chan ellen egyértelműen fordított ítéletekkel kapott ki 15:10-re. Ezeken a hasábokon nem szoktunk a bíráskodással foglalkozni, nem is idevaló, ám ez esetben bántóak voltak a szokásosnál is feltűnőbb tévedések(?). Kár érte, de változtatni nem lehet rajta…

A kadet és junior világbajnokság csütörtökön a junior tőrözők csapatversenyével folytatódik.

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Torun. Kadet női tőr egyéni, 110 induló. A csoportmérkőzéseken: Nekifor Erika 6 győzelem/0 vereség, Kalocsai Luca 4/2, Czékmán Luca 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Kalocsai-Williams-Stewart (brit) 3:15, Czékman-Borodajenko (orosz) 11:15, Nekifor-Chan (hongkongi) 10:15.

Végeredmény: 1. Lauren Scruggs (amerikai), 2. Hong Szein (koreai), 3. Margherita Lorenzi (olasz) és Valerija Rasszolova (orosz), …33. Nekifor Erika, …49. Kalocsai Luca, 50. Czékmán Luca.


Kadet férfi tőr egyéni, 121 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Gergely 5 győzelem/1 vereség, Szemes Gergő 4/1, Mihályi Andor 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Mihályi-Szlavcsev (bolgár) 15:9.

A legjobb 32 közé jutásért: Mihályi-Chiu (szingapúri) 15:12, Szemes-Pitcher (lett) 15:7, Tóth-Ozyalcin (török) 15:14.

A legjobb 16 közé jutásért: Mihályi-Oszipov (orosz) 15:9, Tóth-Zang (kínai) 13:15, Szemes-Imura (japán) 14:15.

Nyolcaddöntő: Mihályi-Kozlov (orosz) 15:8.

Negyeddöntő: Mihályi-Barannyikov (orosz) 12:15.

Végeredmény: 1. Jegor Barannyikov (orosz), 2. Paul Antoine De Belval (francia), 3. Giuseppe Franzoni (olasz) és Hszu Jie (kínai), ...8. Mihályi Andor (edző: Mazza Lorenzo, válogatott edző: Szabados Kristóf), …21. Tóth Gergely, …27. Szemes Gergő.További híreink

Aktuális

Fantasztikus teljesítménnyel, sima győzelmekkel védte meg világbajnoki aranyérmét az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású junior párbajtőrcsapat a toruni világbajnokságon. Ezzel a magyarok 4 arannyal zárták a vb-t, gratulálunk!

Eseménynaptár

X