Hír

Minden rekord megdől Budapesten

  • 2019.07.09

Az indulók létszáma és a nemzetek mennyisége alapján egyaránt hatalmas rekord születik az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon: 115 ország 1068 vívója lép pástra, az eddigi csúcs 899 fő volt!

Az első hatalmas sikert máris elkönyvelheti a hat nap múlva, július 15-én kezdődő, budapesti, olimpiai kvalifikációs világbajnokság. A nevezések alapján ugyanis minden eddigi indulólétszámot kenterbe ver a hétfőn, a BOK Csarnokban rajtoló rendezvény. 

A nevezési határidő lezárult, és a szabályok alapján még apró módosulások lehetnek, ám ezektől függetlenül bátran bejelenthető - hatalmas csúcsdöntés születik! Ez természetesen több összetevővel magyarázható. Egyrészt - beszéljünk kicsit haza… - a helyszínnel, Budapesttel. Nemcsak kedvező földrajzi fekvésünk alapján, hanem sikeres versenyeinknek köszönhetően is világszerte elismert és közkedvelt helyszínnek számítunk. Másrészt természetesen a világbajnokság különleges pluszt jelentő, olimpiai kvalifikációs jellege is plusz indulószámot hozhatott. Harmadrészt, a nemzetközi szövetség sportágat fejlesztő lépései is egyre jobban kamatoznak. 

Ez a három tényező vezethetett ahhoz a nem mindennapos rekorddöntéshez, ami Budapesthez, a Magyar Vívó Szövetséghez, a szervező bizottsághoz is köthető. Nézzük a számokat! A cikk megjelenésekor rendelkezésünkre álló adatok alapján 115 nemzet 1068 vívója lép majd pástra Budapesten! Az eddigi csúcsot az előző, 2015-ös moszkvai olimpiai kvalifikációs vb tartotta, 899 vívóval és 100 körüli nemzettel. 

Márpedig ez közel húsz százalékos növekedést jelent, ami hatalmas különbség! Az előző, 2013-as budapesti vb-n még a 807-es indulószámot ünnepeltük, ehhez képest több mint 30 százalékos a differencia, ami elképesztően nagy. Még feltűnőbb a növekedés, ha a tavalyi, a kínai Vuhsziban rendezett világbajnoksággal vetjük össze a számsort. Ott ugyanis “mindössze” 770-en léptek pástra. 

A létszám mellett a nemzetek száma is látványosan növekszik, a 115 ország több mint tiszteletet parancsoló. Ehhez azért akad “némi” köze a FIE (Nemzetközi Vívó Szövetség) milliárdos - nem forintban értendő… - elnökének, az orosz Allisher Uszmanovnak, aki saját alapítványából támogatja a vívás fejlődő országait, többek között azzal, hogy 1 versenyző költségeit fedezi a világbajnokságra. Valószínűleg ennek is köszönhetjük, hogy csodaszép fővárosunkban üdvözölhetjük Aruba, Macao, Botswana, Mali, Nicaragua, a Dominikai Közösség, Brunei, Ecuador, Virgin-szigetek, Kamerun vagy Togo képviselőjét.

Érdekesség lehet a fegyvernemben részt vevők száma is. Az nem meglepetés, hogy a legnagyobb létszámot férfi párbajtőrben találjuk. Egyéniben 229-en, csapatban 43-an (!) neveztek. Természetesen ezek is új rekordok. A legnagyobb százalékos fejlődést azonban - lehet, ez sokaknak furcsa lesz… - a tőr produkálja. Hat évvel ezelőtt, Budapesten, női tőrben 83-an, a férfiaknál 124-en indultak. Utóbbi két adat most 145-re, illetve 190-re nőtt, és ezzel a férfi tőr lett a második legnépesebb szakág. 

Az első csúcsdöntésen tehát máris túl vagyunk, most már a szervezőkön a sor abban a tekintetben, hogy a hatalmas létszámú mezőnyt általános megelégedéssel kezeljék. Egészen bizonyosak vagyunk abban, hogy ez is teljesen rendben lesz majd…További híreink

Aktuális

Sikeres magyar kadet hétvége! A gödöllői kard európai körversenyen Battai Sugár és a női csapat ezüstérmet nyert. A hasonló budapesti párbajtőr víkenden Szarvas Rita és a férfi csapat lett harmadik. Hatalmas mezőnyök, szép sikerek, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink