Hír

Nagy Dávid ötödik a junior világbajnokságon

  • 2019.04.12

A toruni junior és kadet vb záró harmadának első napján a junior párbajtőrözők versenyeit rendezték. Legjobban Nagy Dávid szerepelt, ötödik lett, Muhari Eszter és Gnám Tamara a nyolcaddöntőig jutott.

Helyszíni jelentésünk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

A kadet és junior világbajnokság záró harmadához érkeztünk, amelyhez a nyitóhoz - a kardversenyekhez - hasolóan ismét érmes reményekkel vágtunk neki. Az utóbbi években  a női kard mellett két legeredményesebb utánpótlás szakágunk, a férfi és női párbajtőr versenyei következtek. 

Természetesen nagy reményekkel indult a nap, különösen a férfiaknál… Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid csapatban címvédő. Előbbi a felnőtt WestEnd GP-n elődöntős volt és második a felnőtt ranglistán, középső a junior egyéni Európa-bajnok, utóbbi ugyancsak felnőtt Vk-finalista, vezeti a felnőtt ranglistát… És az eddig nem említett Bende Bencével együtt mind a négyen tízben vannak az aktuális junior világranglistán… Persze, a hölgyekben is bíztunk, elvégre egytől-egyig kadet egyéni világ-, illetve Európa-bajnoki érmeseink vívtak a vb-n (Muhari Eszter, Büki Lili, Dékány Kinga, Gnám Tamara).

A szinte hibátlan csoportkör után kezdődtek a “járulékos veszteségek”. A férfiaknál mindjárt kettő is. Egyetlen tussal kapott ki a 64-be jutásért Máté és Bence, romániai, illetve kínai ellenféllel szemben. “Nem tudom, mi történt…” mondta zaklatottan előbbi. Míg Bence azon nyomban megpróbált egy olyan helyére “menekülni” a zsúfolt csarnoknak, ahol senki sem talál rá. A hölgyeknél Dékány Kingának nem sikerült a 64-be jutás, már az első körben erős ellenfelet kapott, és 15:7-es vereséget szenvedett az izraeli Gavrielkótól. 

Nagy Dávid ötödik helyezéssel búcsúzott a junior korosztálytól. Egyéniben, de jöhet a csapat...

Aztán a kora délutáni káoszban ismét sokakat elvesztettünk… Így is, meg úgy is… A csoportkör után ugyanis teljesen egybeértek a hatalmas létszámú versenyek, s az egyébként is eléggé áttekinthetetlen versenyteremben pontban 14.30-ra volt kiírva az addigra versenyben maradó öt magyar asszója. Komoly futó- és tolakodó-teljesítménnyel, optimális esetben kettőt lehet követni, no nem a pást közeléből, hanem a kordonokon kívül. 

Ennél sokkal nagyobb problémát jelentett, hogy ebben a periódusban köszöntünk el Andrásfi Tibitől, aki a 32-be jutásért összekerült nagy balszerencséjére az egyik legnagyobb esélyessel, az olasz Di Verolival. A sztárok csatáját pedig az itáliai végig vezetve, 15:11-re nyerte. Ugyancsak egy junior világbajnokkal, az orosz Szoldatovával került szembe a kadet korú Büki Lili - egy körrel előrébb, a 16-ba jutásért -, a tisztes helytállás itt sem maradt el (9:15). 

A “csúcsforgalom” többi szereplője viszont vette az akadályt. Elsőként Muhari Eszter, aki korábbi győzelme után (Meyer, 15:11) még magabiztosabban, 15:8-ra nyert a koreai Szeok ellen, és ezzel nyolcaddöntős lett. Eszti remekül, magabiztosan vívott, szép tusokat szúrt, ám semmit sem szabadott akkor még elkiabálni…. 

Gnám Tamara korábban egy sima 15:4-gyel (Jaramillo, kolumbiai) mutatkozott be a főtáblán, a 16-ért pedig a Kingát legyőző Gavrielko következett. Végig fej-fej mellett haladtak a felek, és így jutottak el egészen 14:14-ig. “Megcsinálom!” - kiáltotta Tami a sisak alatt, és ha már megígérte, megtette… Öt együttes után szúrt egy nagyon szép parád riposztot, és okkal örülhetett. Utolsó férfi “mohikánunk”, Nagy Dávid a hátsó kisteremben oktatta mindeközben 15:6-ra a brazil Lazarotót, majd a spanyol Calderon elleni, ugyancsak magabiztos győzelemmel (15:10) “utolérte” a lányokat, azaz nyolcaddöntőbe jutott. 

Az ekkorra különváló “szendvicsben” folytatódó versenyen a hölgyek nyolcaddöntői következtek, és mindkét fiatalunk szépen helytállt, ám szoros meccsen kikapott. Tamit az észt Loit (11:15), Esztert az amerikai Vermeule búcsúztatta (13:15). Utóbbinak a fő feladata azonban holnap, a kadet versenyen következik, és a formája alapján bátran állíthatjuk: ott az éremesélyesek közé tartozik! 

Nagy Dávid (jobbra) az azeri haszanov ellen is mindent megpróbált, ötödik hely lett a vége.

Maradt tehát tényleg a legutolsó mohikán, Nagy Dávid, aki a klubtársát, Bende Bencét legyőző kínain vett nemes bosszút a nyolc közé jutásért. Liut ugyancsak magabiztosan, 15:10-re verte, és ezzel már negyeddöntőbe került Halla Péter tanítványa. Ott azonban, az addigi egész napi nagyszerű vívás után jött a holtpont, és a vívás nem kegyelmez… Az azeri - egyébként Ukrajnában élő és készülő - Haszanov ellen az első harmadban még semmi sem utalt arra, hogy baj lehet (3:1), ám a folytatásban valahogy tovaszállt a pontosság, és a nagyszerű napot kifogó ellenfél 15:11-re fordított. “Kár érte, több volt ebben a napban, valahogy elfogyott Dávid a végére!” - sommázott Boczkó Gábor csapatvezető, a fegyvernem világ- és Európa-bajnoka.

Dávid ezzel az ötödik helyen végzett, ami nagyon szép eredmény, gratulálunk, ám gyaníthatóan sem neki, sem a többeieknek azért nem alakult felhőtlenül ez a nap. Sebaj, csapatban lehet javítani!

A kadet és junior világbajnokság szombaton a kadet párbajtőrözők versenyeivel folytatódik.

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Torun. Junior női párbajtőr egyéni, 157 induló. A csoportmérkőzéseken: S Gnám Tamara 5 győzelem/1 vereség, Muhari Eszter 5/1, Büki Lili 5/1, Dékány Kinga 5/1 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Büki-Barosan (román) 15:13, Dékány-Gavrielko (izraeli) 7:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Meyer (német) 15:11, Büki-Brych (lengyel) 15:12, Gnám-Jaramillo (kolumbiai) 15:4.

A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Szeok (koreai) 15:8, Gnám-Gavrielko (izraeli) 15:14, Büki-Szoldatova (orosz) 9:15.

Nyolcaddöntő: Muhari-Vermeule (amerikai) 13:15, Gnám-Loit (észt) 11:15.

Végeredmény: 1. Federica Isola (olasz), 2. Gaia Traditi (olasz), 3. Kim Szieun (koreai) és Greta Canderva (amerikai), …11. Gnám Tamara, 12. Muhari Eszter, …22. Büki Lili, …65. Dékány Kinga.


Junior férfi párbajtőr egyéni, 195 induló. A csoportmérkőzéseken: Bende Bence 5 győzelem/0 vereség, Nagy Dávid 5/1, Andrásfi Tibor 4/2, Koch Máté 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Andrásfi-Chan (sznigapúri) 15:7, Nagy-Sernadas (portugál) 15:3, Bende-Liu (kínai) 10:11, Koch-Mácska (romániai) 14:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Nagy-Lazaroto (brazil) 15:6, Andrásfi-Di Veroli (olasz) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Calderon (spanyol) 15:10.

Nyolcaddöntő: Nagy-Liu (kínai) 15:10.

Negyeddöntő: Nagy-Haszanov (azeri) 11:15.

Végeredmény: 1. Arthur Philipp (francia), 2. Davide di Veroli (olasz), 3. Gianpaolo Buzzacchino (olasz) és Ruszlan Haszanov (azeri), 5. Nagy Dávid (edző: Halla Péter, válogatott edző: Eitner Kinga), …49. Andrásfi Tibor, …66. Bende Bence, …93. Koch Máté.További híreink

Aktuális

SIKLÓSI GERGŐ VILÁGBAJNOK!!!!! 21 éves vívónk csodát tett, 3000-en ünnepelték! 10:13-ról fordított az orosz Bida ellen a döntőben! Gratulálunk neki és mesterének, Dancsházy-Nagy Tamásnak!!!! Két nap után egy arany- és egy ezüst a mérlegünk, elképesztő!!!

Eseménynaptár

X

Támogatóink