Nagyon fényesen csillogó ezüstérem!

márc 24, 2019 | Hírek

Elképesztően izgalmas meccsek után, a két örök riválist, Oroszországot és Olaszországot legyőzve, a döntőben Koreától vereséget szenvedve, ezüstérmes lett a magyar férfi kardcsapat a budapesti Vk-n.

Csak a legnagyobb elismerés hangján lehet beszélni mindarról, ami vasárnap történt a budapesti Ludovika Arénában, a férfi kard Zarándi Csaba Világkupa-csapatversenyen! Mielőtt a főszereplőket, azaz a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású, végül ezüstérmet nyerő férfi kardcsapatot méltatnánk, előbb néhány szó a körülményekről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem partnerségének köszönhetően méltó és patinás helyszínen, a Ludovikán rendezhettük meg, kifogástalan körülmények között nagyhírű Világkupa-versenyünket péntektől vasárnapig, elvégre az sem mellékes, hogy valamennyi küldöttség jó érzésekkel távozik majd fővárosunkból.  

 Persze, a legfontosabb, maga a verseny volt! Régen látott nagyszerű hangulat, a fináléra telt ház volt az Arénában, mi több, az elfüggönyözés miatti fél nézőtér majghogynem szűknek bizonyult, némi túlzással a csillárokon is lógtak a döntőben a szurkolók, és ez elképesztően jó “bemelegítés” volt a nyári világbajnokság előtt… 

Szatmári András és Szilágyi Áron vezérletével jött össze a remek ezüstérem.

És akkor a versenyről! A nagyszerű mester, Zarándi Csaba emlékére rendezett csapat Világkupán az év eddigi legjobb teljesítményével rukkoltak elő klasszis kardozóink. Kanada ellen egy kötelező, 45:30-as győzelemmel jutottak a legjobb 8 közé, ám a déli harangszóra egy “történelmi ellenfél”, Oroszország következett. Fordulatos, és hihetetlenül izgalmas meccset láthattunk. Ezúttal Szatmári Andris volt a vezéregyéniség, és Decsi Tomi is nagyon szépen teljesített. Befejező emberként pedig következett Áron, aki addigi – kizárólag önmagához képest… – haloványabb teljesítménye után 40:39 után esélyt sem hagyott Ibragimovnak az utolsó asszóban, 45:41 lett a vége!

Decsi Tomi nagyon fontos meccseken ált nagyszerűen helyt ezen a napon.

Az elődöntőben jöhetett a másik kardklasszikus, a mieink Olaszország ellenében. És, ha az előző meccset izgalmasnak minősítettük, akkor erre nehéz lenne szavakat találni… Taktikai harc dúlt már az összeállítások kapcsán is, ám mit számított mindez a végén, hiszen miénk lett a győzelem. Miközben a túlodalon Samele remekelt, addig a mieink közül mindenki tett hozzá a sikerhez, ám főként Áron… Kétszeres olimpiai bajnokunk először a meccs közepén fordított egy nagyot Berre ellenében, majd 39:40-ről győzte le kétséget kizárólag 45:43-ra Curatolit, és ezzel döntőbe jutott a magyar válogatott! 

Szilágyi Áron az oroszok és az olaszok ellen is tökéletesen oldaotta meg a befejező ember szerepét.

Ahol, persze, Korea következett. Az elmúlt két esztendő csapat világbajnoka, a legutóbbi olimpiai csapataranyérmes favorit két, 45:44-es győzelemmel jutott a fináléba, és ott sem volt könnyű feladata a mieink ellen, ám végül azt is megoldotta… Igazából egyeten rossz szót sem szólhatunk a történtek okán… Nagyszerű hangulatban, telt ház előtt zajlott az aranycsata, az első kör után vezettünk is, ám a klasszis ázsiaiak a másodikban fordítottak. Minden igyekezetünk ellenére újabb csavar már nem volt a mérkőzésben, végül 45:41-re Korea győzött, és a mieink a közönség megérdemelt vastapsa mellett könyvelhették el érthető elégedettséggel az ezüstérmet. 

Mindenki együtt!

Az eredményhirdetés után Szilágyi Áron így nyilatkozott honlapunknak: “Hullámvölgyekből és hullámhegyekből állt számomra ez a hétvége, ám ennek a mostani csapateredménynek tiszta szívemből tudok örülni! Azt feltétlenül pozitívumként értékelem a magam szemontjából, hogy két, nagyon kiélezett szituációban, az oroszok és az olaszok ellen sikerült a befejezés. Ennél is fontosabb, hogy nagyszerű csapatot alkottunk ezen a napon, és ez a további sikerek alapja. A kijavítandó hibák egyik részével tisztában vagyok, ám a mai kardvívás azért nem olyan egyszerűen kiszámítható. Örülök, hogy a végére szépen zárult számunkra a budapesti Világkupa, a szurkolók is fantasztikusak voltak, a világbajnokságon szeretnénk legalább ugyanígy szerepelni!”

Decsi András vezetőedző, Szilágyi Áron mestere így foglalta össze a történteket: “Az egyéni verseny után kicsit el voltam kenődve, de nem csak én, hanem Áron is. Talán még sosem éreztem ennyire szomorúnak egy rosszul sikerült szereplés után, mint most. És ezért is tartom nagyon értékesnek a csapat szempontjából ezt a mostani ezüstérmet! Ugyanis az oroszok ellen Szatmári Andris hozta azt a jelentős pluszt, ami erőt adott mindenkinek, és a befejező asszóban Áron is felszabadult, extrát produkált. Márpedig, ha két klasszisunk így vív, akkor garantált a siker… Az Európa-bajnoki döntő után ismét legyőztük az olaszokat is, és nagyon jó érzés volt egy ilyen csodálatos közönség előtt döntőt vívni! Azért fogunk dolgozni, hogy legközelebb a koreaiak ellen is összejöjjön a győzelem… Végezetül szépen zárult a hétvége, önbizalommal várjuk az olimpiai kvalifikációs időszak nyitányát.”

Eredmények. Férfi kardcsapat Zarándi Csaba Világkupa, Budapest, Ludovika Aréna, 29 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:30 (Decsi +7, Szilágyi +4, Szatmári +2, Gémesi +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:41 (Szatmári +6, Decsi +1 Szilágyi +1, Gémesi -4).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:43 (Szilágyi +8, Szatmári 0, Decsi -1, Gémesi -5).

Döntő: Magyarország-Korea 41:45 (Szilágyi +1, Szatmári 0, Gémesi 0, Decsi -5).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 3. Olaszország.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM