Névadó és teremavató Szombathelyen

szept 25, 2020 | Hírek

Az egyéni olimpiai kilencedik helyezett tőrözőről, Komatits Józsefről nevezték el Szombathely impozáns vívócsarnokát. Az avatót péntek délután tartották, az MVSZ 158 millióval támogatta a beruházást.

A Szombathelyi Vívóakadémia vívócsarnokának építése 2018-ban kezdődött, a tervekről akkoriban szövetségünk honlapja is beszámolt. Az építkezés az idei év első  negyedévének végén készült el, ám ekkor az avatóünnepség a koronavírus-járvány kitörése miatt elmaradt. 

A létesítmény igazi XXI. századi, minden igényt kielégítő sportkomplexumnak tekinthető. A nagyjából 1000 négyzetméter alapterületű csarnokban tizenkét, szabályos vívópástot hoztak létre, földbe süllyesztett dobokkal. A versenypástok mellett felszereltek további edzéspástokat is. A vívóterem mellett konditerem, több öltöző, szertár és klubszoba is épült. A beruházáshoz a Magyar Vívó Szövetség a sportágfejlesztési alapból 158 millió forinttal járult hozzá. 

Komatits József özvegye és lánya, valamint Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke vágta át a nemzeti szalagot a szombathelyi vívóterem átadásán. 

A vívóakadémiának jelenleg közel 100 versenyzője van, a szeptemberi kezdőcsoport 30 gyerekkel indult, a nagy létszám nyilvánvalóan már a nagyszerű körülményeknek is köszönhető. Hetven fiatal részese a Sulivívó programnak, a szakmai munkát Igaly János vezetőedző irányítja két fegyvernemben, tőrben és párbajtőrben. Utóbbiban a közelmúltban a szakosztály két olyan fiatalt nevelt, Bakos Bálint és Bende Bence személyében, akik korosztályos világversenyeken érmeket nyertek. 

Babós Csaba, a Szombathelyi Vívóakadémia elnöke, és kollégái a halasztás miatt úgy határoztak, hogy az avatást most összekötik a névadással. A péntek délután rendezett ünnepségen a csarnok Komatits József nevét kapta. Komatits József a szombathelyi vívás legismertebb alakja. A Vas megyei székhelyen született, és katonaéveit leszámítva, az egész pályafutását a város klubjának színeiben tőrözte végig. Hosszú éveken át volt a férfi tőrválogatott meghatározó tagja, az 1976-os montreali olimpián egyéniben a 9. helyen végzett. 

Csampa Zsolt elnök mondott beszédet a szombathelyi teremavatón.

A névadó ünnepségen többek között ott volt és beszédet mondott Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, helyettes államtitkár, Vitályos Eszter, a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, államtitkár, és Nemény András, Szombathely polgármestere. Ugyancsak jelen volt az ünnepségen Komatits Zsuzsa, Komatits József özvegye és Komatits Gertrúd, a névadó leánya.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Csonka Dorottya világbajnok!

Megszületett a magyar küldöttség első érme a rijádi korosztályos világbajnokságon. Kadet női kardban Csonka Dorottya világbajnok lett, gratulálunk!

Ismét Flóra és Kata jutott 64-be

A tbiliszi női tőr Világkupán legjobb két vívónőnk, az olimpikon Pásztor Flóra és Kondricz Kata jutott a 64-es főtáblára.

Újra Szentkirályi Tehetségprogram

Újra elrajtol a Szentkirályi Tehetségprogram: a Szentkirályi Berki Krisztiánnal közösen keresi a jövő bajnokát!

Spiesz Anna hetedik a junior vb-n

Ismét helyezések jutottak a magyar válogatottnak a rijádi korosztályos vb-n. Junior női kardban Spiesz Anna hetedik lett, Kovács Zsanett, illetve a férfiaknál Tóth Bertalan nyolcaddöntős volt.

A felnőttek is folytatják

Véget ért a felnőtt korosztály négyhetes versenyszünete. A hétvégén a női tőrözők Tbilisziben Vk-versenyen, a párbajtőrözők és a kardozók idehaza, válogatón szerepelnek.

Élő eredmények

Közelgő események