Hír

Ötven vívónk készül a tatai edzőtáborban!

  • 2018.07.06

Mindenki a fedélzeten! A világbajnoki felkészülés legfontosabb napjait élik vívóink. A július 19-én kezdődő vb előtt, a héten, valamennyi fegyvernem edzőtáborral készül az eseményre. Mi Tatán jártunk.

“Boldog, boldog, boldog születésnapot…” - énekli vagy kéttucatnyi tőröző, amikor a tudósító belép a tatai edzőtábor vívócsarnokába. Természetesen nem Táncdalfesztiválra - bocsi, X-faktorra… -, hanem a vuhszi világbajnokságra készülnek a magyarok, ám ezen a napon ünnepelte 64. születésnapját Kreiss Gábor válogatott edző, és ezzel a nótával, valamint egy üveg borral lepték meg őt a tanítványok és a kollégák. (A bor természetesen az edzőtábor rendjének megfelelően zárva maradt, az ünnepelt hazavitte, további sorsáról nincs tudomásunk…) Kreiss Gábor egyébként korántsem tartozott a tatai terem legidősebb edzői közé, de erről majd később… 

Háttérben a "születésnapos", Kreiss Gábor. Ő Fanni lányával az iskolázáshoz készül, középen Marco Goncalves ismerteti az edzés menetét.

Kezdjük a legfontosabbal! Négy fegyvernem, több mint ötven vívója költözött sportágunk második otthonába (az első azért mégiscsak a sportcsarnok…) azért, hogy a lehető legjobban felkészüljön a július 19-én kezdődő, vuhszi világbajnokságra. A létszám hatalmas, egyben örömteli, mi több, akadtak, akik “kiszorultak” a táborból, elvégre a férfi párbajtőrözők ezen a héten Balatonfüreden, a férfi kardozók Budapesten edzenek és edzettek. 

A további négy fegyvernem azonban csurig tölti a nemrégiben felújított csarnokot, és a valamennyi pástot ellepő vívóinkat látva, bizony, elfogja a sportágat szerető embert az a jófajta érzés, mi szerint rendben haladnak a dolgaink… Persze, erre a valós választ sokkal inkább a kínai világbajnokság adja majd meg, melyre ezen a héten gőzerővel készültek válogatottjaink, edzőpartnereik és mesterük segítségével. “Sérültek vannak?” - tesszük fel a kommersz, ám annál fontosabb kérdést Marco Goncalvesnek, a tőrözőkért felelős válogatott edzőnek. “Szerencsére csak Szirmai Benedek, de reméljük, az sem komoly…” - érkezik a magyaros riposzt a portugál mestertől, utalva arra, hogy kollégája a szerdai focimeccsen megrántotta a térdét. És valóban, valamennyi tőrözőnk a fedélzeten, akad, aki iskolázni megy, van, aki beköt. Mohamed Aida ezúttal inkább a fiúkkal asszózik, a többi hölgy meg kört vív. A világbajnokságról - pontosabban szólva a vívó világbajnokságról… - egyetlen szó sem esik, ám így is van ez rendjén, ilyenkor már csak kabalából sem szokás latolgatni az esélyeket. 

Tatai nagyüzem - minden pást foglalt!

Néhány pásttal arrébb a női kardozók készülnek, és Gárdos Gábor vezetőedző már korántsem olyan mosolygós, mint kollégája. Születésnapos sincsen, ám ennél “valamivel” nagyobb gond, hogy Katona Renáta sérülés miatt hazautazott gyógyulni, és Pusztai Liza sem teljesen egészséges. Ő azért iskolázik, ám könnyített munkát végez. Márton Annára ez utóbbi egyáltalán nem igaz. Mesterével alapos és kőkemény gyakorlásba kezd, ráadásul mindez Pézsa Tibor korrekciója mellett történik, ami a munkát pillanatnyilag nehezíti, ám a minél jobb eredmények elérését hosszú távon nagyban megkönnyíti… 

Utolsó simítások női párbajtőrben az irányított asszózás előtt.

Női párbajtőrözőink a terem első felében melegítenek az irányított asszózásra. Kovács Iván vezetőedző adja ki az utasításokat, mely szerint a pást legvégén történő vívást gyakorolják ezen a délelőttön - miután már túl vannak a reggeli kondin. Említsük meg azt is, hogy párbajtőrben és kardban érkeztek férfi edzőpartnerek - segítve a hölgyek felkészülését. Köztük több olyan vívó, aki nem a sportággal keresi feltétlenül a kenyerét, mégis úgy döntött, hogy, mondjuk, a VOLT fesztivál helyett inkább a teremben izzad. Szívet melengető érzés ez, és tényleg, ilyenkor látszik, hogy a vívósport valóban egy nagy család. Amelybe időnként beleférnek a viták, cívódások, néha még a kisebb mosolyszünetek is, ám amikor össze kell fogni, akkor nem kétséges, hogy mindenki tudja a helyét és a dolgát. 

De vissza a párbajtőrhöz! A lányokon és a vezetőedzőn látszik, hogy nagyon szeretnének bizonyítani, mintha a hangulat is oldottabb lenne a korábbinál, szurkolunk, hogy összejöjjön. Persze, ehhez nagyon kell Szász-Kovács Emese, aki mestere törzshelyén, azaz a csarnok melletti futófolyosón készül az iskolázáshoz. Szót váltunk a legendás trénerrel, Kulcsár Győzővel, aki a héten négyszer ingázta végig a Balatonfüred-Tata távot, mivel másik világbajnoki induló tanítványa, Peterdi András ott készül. Ám egyáltalán nem emiatt morgolódik, rendkívül tehetséges unokái kerülnek szóba, akik bizonytalan, hogy magyar vagy olasz színekben kezdik majd meg remélhetőleg nagyapjukhoz mérhető nemzetközi pályafutásukat. Mindez a Mesteren múlik legkevésbé, és ennek okán kicsit el is komorodik, amit olimpiai bajnok tanítványa azonnal kiszúr… “Na, ezt nagyon szépen köszönöm! A Mester rosszkedvű lett, és ennek én iszom meg a levét. Kapok most olyan iskolát, hogy utána oxigénsátorra lesz szükségem…” - mondja Emese, de közben természetesen most sem tűnik el az a mosoly az arcáról, amelyet tán egyedül riválisai nem kedvelnek feltétlenül. Hogy miért? Nem mindig lehet kellemes egy elvesztett asszó után gratulálni a rendre szélesen mosolygó bajnoknőnknek…

Szász-Kovács Emese és Kulcsár Győző iskolázás előtt - még mosolygósan...

Gyorsan el is oldalgunk a tett színhelyéről vissza a vívócsarnokba, ahol szakadatlanul folyik a munka. Külföldi edzőpartnerekkel és edzőkkel is találkozunk, a legnagyobb név feltétlenül az olasz tőrszakemberé, Andrea Magróé. Aki saját hazájában lett próféta, számolatlanul aratta a sikereket, nyerte a tőrözőkkel a világ és olimpiai bajnoki címeket, majd előbb Japánba, később Németországba vezetett az útja. Innen tavaly furcsa körülmények között távozott, és az újabb állomás Kuvait lett. Ide, gyaníthatóan nem az addigihoz hasonló sikerek, hanem valami más (vajon mi…?) reményében érkezett az itáliai, aki önmagához mérten rendkívül visszafogottan és csöndesen dolgozott a terem egyik sarkában.

Aztán a kettes páston összejön egy kisebbfajta sporttörténelem. Hosszas csevejbe kezd ugyanis Kulcsár Győző és Pézsa Tibor. Mindketten olimpiai és világbajnokok, és mindketten olimpiai és világbajnok tanítványokat neveltek. A magyar vívósportban jelenleg ezt egyedül ők ketten mondhatják el magukról. Azért ez nem semmi, és még lehet fokozni. Ketten összesen, több mint 120 éve járnak gyakorlatilag minden esztendőben a tatai edzőtáborba! Őszintén kívánjuk, hogy a szám még hosszú időn keresztül nőjön tovább és tovább! 

Legendák, ha eszmét cserélnek. Pézsa Tibor és Kulcsár Győző Tatán - miként 60 éve folyamatosan...

Közben eltelik két óra, és kezdenek foghíjasabbá válni a pástok. Egészen különleges a varázsa annak is, ahogy a szakadatlan pengecsörgés után hirtelen csend borul az addig zajos teremre. Hogy aztán néhány órával később újra kezdődjön az egész elölről. Versenyzők, edzőparterek, mesterek, masszőrök, fegyvermesterek - Tata ideiglenes állampolgárai. Közülük akad olyan vívó, aki élete első világbajnokságára készül, akad, aki az olimpiákkal együtt a huszonharmadikra! (És csak azért nem a huszonötödikre, mert a fantasztikus Mohamed Aida közben két gyermeknek adott életet….) Akad, aki boldogan tér majd haza Ázsiából, és akad, aki csalódottan. Egyvalami azonban bizonyos. Mindenki legjobb tudása szerint próbál felkészülni az eseményre - és erről tatai látogatásunk alatt tökéletesen megbizonyosodhattunk! További híreink

Aktuális

Hétvégi összefoglaló: a női párbajtőrcsapat ötödik, Budai Dorina a hatodik helyen zárt a barcelonai Vk-n. A torinói tőr GP-n Dósa Dani legyőzte a világranglista-első brit Kruse-t, nyolcaddöntős lett. Férfi párbajtőrcsapatunk kilencedik a vancouveri Vk-n.

Eseménynaptár

X