Hír

Príma Primissima-díjra jelölték Kamuti Jenőt

  • 2019.11.13

Minden év decemberében kiosztják a Príma Primissima-díjakat, melynek “2019, a Magyar sport” kategóriájában Kamuti Jenő, a Magyar Vívó Szövetség alelnöke, olimpiai ezüstérmes is a jelöltek között van.

(Forrás: olimpia.hu)

A 2003-ban Demján Sándor által, a Vállakozók Országos Szövetségének támogatásával alapított díjat minden év decemberének elején adják át. Az elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. A díjat 2013-tól az OTP Bank gondozza és finanszírozza. A tíz kategóriában titkos szavazással kerül ki a győztes. Az idei jelöltek között van Kamuti Jenő mellett Göröcs János, a labdarúgó-válogatott és az Újpest korábbi klasszisa, valamint Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella, a női röplabda hazai edzőikonja, az első női edző, aki több olimpiára vezette ki, majd irányította ott válogatottját. 

Kamuti Jenő (képünkön), szövetségünk alelnöke 82 éves, a BVSC tőrözője volt 1950 és 1976 között. Sportolói pályafutása alatt többször állhatott fel a világbajnoki dobogóra, csapatban vb-aranyérmes, a mexikói és müncheni olimpián egyéni ezüstérmet nyert. Ötszörös Universiade-győztes. 1977-ben megkapta az UNESCO Fair Play-díját. Az orvosegyetemen 1963-ban diplomát, 1967-ben sebész szakorvosi diplomát szerzett. Tagja volt a NOB Orvos Bizottságának, valamint az Európai Vívó Szövetség elnöki tisztét is betöltötte. 2005 és 2009 között a MOB főtitkára. Jelenleg a Magyar és Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja - valamint a Magyar Vívó Szövetség alelnöke.

A korábbi évek Príma Primissima-díjazottjai között olyan legendáink is megtalálhatóak, mint Keleti Ágnes, dr. Magyar Zoltán, Darnyi Tamás, vagy a tavaly elhunyt Kulcsár Győző.További híreink

Aktuális

Újabb négy évre Csampa Zsolt lett a Magyar Vívó Szövetség elnöke. A közgyűlésen a kihívó Szabó Bencével szemben 93:51-es szavazati aránnyal választották meg Csampa Zsoltot, aki 2012 óta a sportág első embere. Sok sikert kívánunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink