Hír

Rédli András világbajnoki bronzérmes!

  • 2017.07.22

Második érmét is megszerezte a magyar küldöttség a lipcsei világbajnokságon! A férfi párbajtőrözők egyéni versenyében Rédli András, a Honvéd 33 éves vívója, Udvarhelyi Gábor

Második érmét is megszerezte a magyar küldöttség a lipcsei világbajnokságon! A férfi párbajtőrözők egyéni versenyében Rédli András, a Honvéd 33 éves vívója, Udvarhelyi Gábor tanítványa rendkívül értékes bronzérmet nyert, gratulálunk! A dobogóig vezető úton két világklasszist is legyőzött, egész nap kimagasló teljesítményt nyújtott. 

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásval készült:

Szatmári András csodálatos nyitánya megadta a kellő alaphangot a lipcsei világbajnokság folytatásához, és ugyan akadt, aki fáradtan, álmosan érkezett a szombat reggeli folytatáshoz, de mindenki mosolygósan és jókedvűen. Arról nem is beszélve, hogy “beosztástól” függyetlenül sorra fogadhattuk a gratulációkat, és nem csak az aranyérem okán. Andris ugyanis kimagasló vívással nyert, két felejthetetlen asszót vívott - és ezt a szakma tán még a győzelemnél is többre értékeli… 

Ugyanakkor a vb azért vb, mert az élet villámgyorsan pörög tovább, és a jelen mindig fontosabb, mint a múlt - utóbbit ugyanis nem lehet megváltoztatni. Igaz, ezúttal ezt egyáltalán nem is akartuk… A világbajnokság második döntős napja a női kardozók és a férfi párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódott. A papírforma alapján érmes reményeink elsősorban előbbiben lehettek, lévén Márton Anna a világranglista második helyéről kezdte a vb-t. Első asszójából messzemenő következtetést nem lehetett levonni, mivel barátnőjével és klubtársával kezdett, és 15:10-re győzte le Garam Nórit. Ugyanebben a körben győzelemmel debütált a tizenhat esztendős Pusztai Liza is, 15:11-re verte az azeri Bunyatovát

Van az úgy, hogy nem sikerül. Márton Pankának ezúttal nem ment. majd legközelebb!

A folytatásban Panka a japán Fukusimával találkozott a 16 közé jutásért, és a tegnapról áthozott mosoly hamar az arcunkra fagyott. Huszonkét éves klasszisunk enerváltan vívott, a félidőben 8:2-re vezetett a japán, és a folytatás ugyan nem volt ennyire egyoldalú, nem volt esély a győzelemre (8:15). Felocsúdni sem volt időnk, amikor máris Liza lépett pástra a világ legjobbjai közé tartozó francia Brunet ellen. Természetesen nem ő számított az esélyesnek, de remekül küzdött, 10:8-ra még vezetett is olimpiai negyedik riválisával szemben, innen fordított Brunet 15:12-re. Ezzel női kardozóinknak a 32 között véget ért a világbajnokság. Panka asszója inkább lélektani, mint sem szakmai elemzést kíván, Lizi viszont nagyon szépen tejesített, élete első felnőtt világbajnokságán nem vallott szégyent, sőt…

Időközben a férfi párbajtőrözők versenyének első körét is levívták. Ne feledjük, két klasszisunk, Imre Géza és Boczkó Gábor szögre akasztotta a fegyverét, márpedig két ekkora vívót és egyéniséget nem lehet egyik pillanatról a másikra eredményesen pótolni. A szezon eddigi eredményei alapján ez nem is sikerült. Eddig… A 64 között mindhárom magyar vonatkozású asszó simán alakult. Ebből kettőnek kifejezetten örültünk, egynek nem. Rédli András játszi könnyedséggel, a fegyvernemben ritkán látható különbséggel verte 15:4-re a holland Tulent - már ekkor látszott, hogy jó formában van -, az újonc Bányai Zsombor pedig ugyancsak magabiztosan, 15:9-re verte a szezonban több Vk-döntővel is büszkélkedő kubai Reytor Venetet. Somfai Péternek viszont nem sikerült a meccse az észt Priinits ellen (11:15), ő búcsúzott. 

Rédli András teljesítménye előtt le a sisakkal!

A 32 között az látszott, hogy a fiatal Zsombor nem bír a franciák olimpiai és világbajnok klasszisával, Lucenay-vel - 6:15 lett a vége, újoncunk tisztességgel helytállt a világbajnokságon. És ettől kezdve utolsó mohikánként, vagy stílusosabban az utolsó véréig harcoló katonaként Rédli András maradt erre a napra. (Ő hivatásos katonatisztként dolgozik.) És Rédli Ezredes meg is kezdte a menetelését. Nem volt könnyű dolga. Harminchárom éves egyéni Európa-bajnokunk, csapat világbajnokunk és olimpiai bronzérmesünk a 16 közé jutásért a koreai Junggal találkozott, aki 8. helyen állt a világranglistán, és éppen 38 pozícióval előzte meg Bandit… Az asszó végig izgalmasan és fordulatosan alakult, eleinte nem volt különbség a felek között, aztán Udvarhelyi Gábor tanítványa 11:8-ra elhúzott a harmadik harmadban. Csakhogy az ázsiai 11:11-nél egyenlített. Aztán viszont ismét a magyar következett, és ekkor már nem volt hely az újabb zárkózásra, 15:12 lett a vége ide. 

A nyolcaddöntőben tán még nagyobb név, a legjobb ukrán, Nyikisin következett. Ő jelenleg “csak” tizedik a világranglistán, de korábban ennél is előrébb szerepelt, és rengeteg magyar vonatkozású élményünk van vele kapcsolatosan. Ilyen is, olyan is… Ezek után nem csoda, ha óvatosan kezdett a magyar, nem kockáztatott, igaz, Nyikisin sem. Lepasszívozták az első kétszer három percet, aztán az utolsóban elkezdtek vívni. Nem is akárhogyan. Ritka izgalmas hajrá kerekedett ki belőle, és a vége is “tetszett”. 1:1 után a magyar három remek tust adott, és a hátralévő néhány másodperc csak két dubléra volt elég, így Bandi magyar-angolra, azaz 6:3-ra nyert, és bejutott a negyedddöntőbe. 

Ahol a papíron legkönnyebb riválissal hozta össze a sors. Csakhogy a vívásban, különösen a párbajtőrben mindig van egy csavar. A nagy meglepetésre idáig eljutó argentin Lugones Ruggeri ugyanis Magyarországon készül. Még közelebbről Bandi klubjában, a Honvédban. És amikor két vívó nap mint nap találkozik a tréningeken, akkor versenyhelyzetben sosem egyértelmű, mi történik majd. Bandi mindenesetre a meccs előtt meg is jegyezte: “Ha véletlenül megver, akkor soha többé nem teheti be a lábát a Honvédba.” Nos, a Lugones Ruggeriért aggódóknak örömmel jelentjük, hogy számára továbbra is szabad a bejárás a patinás klubba. A meccs közepéig tartotta magát a szimpatikus - ilyenkor különösen… - argentin, de aztán semmi esélye nem volt, Rédli Ezredes 15:8-cal búcsúztatta. 

Világbajnoki bronzérmesünk az észt Novoszjolov ellen is mindent megpróbált.

Ezzel bejutott a késő délutáni négyes döntőbe Bandi, és egyben megszerezte küldöttségünk második világbajnoki érmét! Egyéni Európa-bajnokunk az eddig kétszeres egyéni világbajnok észt Novoszjolovval találkozott. Legutóbb, a tbiliszi Eb nyolcaddöntőjében az észt győzött - és most is… Bandi nagyon küzdött, jól is vívott, és két harmadon át fej fej mellett haladt az ismét szenzációs napot kifogó észt klasszissal. A hajrában azonban Novoszjolov gyönyörű tusokkal ellépett, és innen már nem volt visszaút - 10:15 lett a vége. Ezzel Rédli András rendkívül értékes bonzérmet nyert - a küldöttségnek és magának egyaránt! Az olimpia után, a szezon elején megsérült, térdműtétre kényszerült, és csak februárban tért vissza. Ezek után élete eddigi legjobb világbajnoki szereplését produkálta - fényesen csillogó bronzzal zárta a napot. Gratulálunk neki, mesterének és válogatott edzőjének egyaránt.

Vasárnap, az egyéni versenyek zárónapján a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők versenyében osztanak érmeket, hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Női kard egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Garam 15:10, Pusztai-Bunyatova (azeri) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Brunet (francia) 12:15, Márton-Fukusima (japán) 8:15.

Végeredmény: 1. Harlan (ukrán), 2. Besbes (tunéziai), 3. Vecchi (olasz) és Berder (francia), …18. Márton Anna, …27. Pusztai Liza, …64. Garam Nóra, …67. Katona Renáta.

Férfi párbajtőr egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Tulen (holland) 15:4, Bányai-Reytor Venet (kubai) 15:9, Somfai-Priinits (észt) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rédli-Jung (koreai) 15:12, Bányai-Lucenay (francia) 6:15.

Nyolcaddöntő: Rédli-Nyikisin (ukrán) 6:3.

Negyeddöntő: Rédli-Lugones Ruggeri (argentin) 15:8.

Elődöntő: Rédli-Novoszjolov (észt) 10:15.

Végeredmény: 1. Pizzo (olasz), 2. Novoszjolov (észt), 3. Rédli András (edző: Udvarhelyi Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Schmidt (német), …25. Bányai Zsombor, …45. Somfai Péter, …71. Siklósi Gergely.További híreink

Aktuális

Szatmári András a hatodik, Szilágyi Áron a hetedik helyen végzett a vuhszi világbajnokság férfi kard egyéni versenyében. Vívóinknak, és a mestereknek, Gárdos Gábornak, illetve Decsi Andrásnak gratulálunk!

Szász-Kovács Emese a hatodik helyen végzett a vuhszi világbajnokságon, miután a negyeddöntőben egy tussal kikapott a svájci Staehlitől. Gratulálunk neki, és mesterének, Kulcsár Győzőnek!

Eseménynaptár

X