Siklósi Gergely: aranyszimfónia, hat tételben

júl 19, 2019 | Hírek

21 évesen, korántsem favoritként, hazai környezetben, csodálatos hangulatban, többezer ember kirobbanó örömére lett világbajnok Siklósi Gergely párbajtőrben! Lehet-e vívónak ennél többet kívánni...?

(Dobogós fotók és nyilatkozatok hamarosan!)

Annyi mindenről lehetne mesélni a világbajnoksággal kapcsolatosan. Mondjuk arról, hogy a nyitónapon nyolc országba került a nyolc érem. Vagy arról, hogy Brazília, Hongkong és Irán történelme első világbajnoki medálját szerezte csütörtökön. Vagy arról, hogy milyen fantasztikus hangulat uralkodik az “elvarázsolt BOK-kastélyban”. Vagy akár arról, hogy több fegyvernemben is egymást érik a meglepetések. Ám hál’istennek ezek mind feledésbe merülnek annak okán, hogy a mieink két nap alatt, két érmet nyertek a vb-n! És ha ehhez hozzátesszük, hogy a tavalyi, kínai világbajnokságon egyetlen bronzérmet szerzett a magyar vívóválogatott, akkor máris érthető, miért emelkedett a hangulatunk. 

Két döntős nap, káprázatos világbajnokság, nagyszerű magyar szereplés! A pénteki versenynap hőse, mit hőse, hérosza Siklósi Gergely volt. Elképesztő időszak után nyert egy káprázatos, felejethetetlen, csodálatos – és még sorolhatnánk a jelzőket… – aranyérmet. Kezdődött azzal, hogy kivételesen eredményes kadet és junior időszakot tudhatott a háta mögött. Aztán 2017-re, mindössze 19 esztendősen beverekedte magát a felnőtt válogatottba. Nagyszerűen vívott az akkori csapatban, bizonyosnak tűnt, hogy övé a jövő… 

Siklósi Gergely: puszi a világnak!

Tapolcáról Budapestre költözött tanulmányai folytatása, és további fejlődése érdekében, edzőt és klubot váltott, Szalay Gyöngyi után Dancsházy-Nagy Tamás lett a mestere, a Balaton helyett a Honvéd lett a klubja. De mint általában, a nagy váltások nem zökkenőmentesek, pláne nem ilyen fiatalon. Geri bekerült egy kisebb hullámvölgybe, ráadásul elhúzódó csuklósérülést is összeszedett. Az év elején az illetékesek eldöntötték, hogy a műtét az egyedüli megoldás. A felépülés ideje alatt is keményen edzett, fizikálisan totálisan egyben volt, és visszajött a “vívófíling” is. A nagy kiugrás akkor következett, amikor a májusi, párizsi Világkupa szupermezőnyében bronzérmes lett – korábban felnőttben a nyolcig sem jutott -, és ezzel küzdötte vissza magát a válogatottba. 

Az Eb-n eredményes tagja volt a bronzérmes csapatnak, ám arra a csodára talán ő sem számított, ami az egyéni világbajnokságon történt. Nehéz szavakat találni a teljesítményére ezen a nagyszerű pénteken, amikoris a döntőben 3 ezren teremtettek elmondhatatlan hangulatot, és szurkoltak egy emberként Siklósi Gerinek. És aranyat ünnepelhetett a nagyérdemű, köszönhetően egy tehetségből klasszissá váló, közel kétméteres, szimpatikus és intelligens fiatalembernek. Tekintsük végig Siklósi Gergely “aranyszimfóniáját” – hat tételben!

1.
tétel: Siklósi-F. Limardo (venezuelai). A történtek tükrében nyugodtan nevezhetjük bemelegítésnek. Persze, amikor reggel fél 9-kor a pástra szólították Gerit és a “kis” Limardót, akkor még nem így gondoltuk… A lényeg: a magyar egy laza 15:10-zel jutott a legjobb 32 közé. 

A 32-be jutást követően még visszafogott volt a mosoly.

2. tétel: Siklósi-Park Szangjung (koreai). Amikor a világranglista 45. helyén álló, 21 éves magyar a 16 közé jutásért találkozik a riói egyéni olimpiai bajnokkal, a jelenlegi rangsor 5. helyezettjével, akkor enyhén szólva is érthető volt az aggodalom. Persze, a párbajtőrben gyakran borul a papírforma, ám azt azért szögezzük le: abszolút a koreai klasszis számított esélyesnek. Azonban Park nem tudta lerázni magáról Gergőt, aki remek vívással kharcolta a hosszabbítást, majd magától értetődő módon a győztes tust is bevitte (10:9), amit a hálás közönség természetesen tombolva fogadott.

A koreai olimpiai bajnok elleni siker után már jogos volt az öröm.

3. tétel: Siklósi-Jamada (japán). A nyolcadöntőben a koreaihoz képest Jamada könnyebb ellenfélnek számított. Ő ugyanis “csak” 19., azaz 26 pozícióval járt előrébb Gerinél. Egész más meccs volt, mint az előző, pedig pontosan ugyanannyi, 10:9 lett a végeredmény. Itt azonban végig Geri irányított és vezetett. Mintegy fél perccel a vége előtt 9:6 volt az állás, ám a japán a hajrára kockáztatott, és egyenlített. Sőt, a hosszabbításban adott is egy kétes találatot, melyet szerencsére a bíró érvénytelenített. Utána viszont Geri következett, és következhetett ismét az ezen a napon védjegyévé váló “kétkezes terpeszünneplés”. A mester, Dancsházy-Nagy Tamás pedig csak ennyit mondott: “Majd kiesett a szívem!”

Ugyanez oldalról, a Jamada elleni sikert követően.

4. tétel: Siklós-Verwijlen (holland). Már az érem volt a tét a kora délutáni órákban, amikor a Rédli Andrást legyőző holland Verwijlen volt az újabb rivális. Ne legyintsünk azért, mert holland! Verwijlen ugyanis 14. helyen áll a világranglistán, előrébb, mint bármelyik magyar. Viszont ekkorra már megsajnálta a lelkes közönséget Siklósi Geri, mondván, izgult már eleget… Elképesztő magabiztossággal uralta a magyar végig a negyeddöntőt. És amikor 15:8-nál ünnepelni kezdett, azt már világbajnoki érmesként tette!

Ilyen, amikor Geri szúr egy alul-fölült Verwijlennek. Védhetetlen…

5. tétel: Siklósi-Santarelli (olasz). Ha azt írtuk az előbb, hogy magabiztosan uralta Geri a meccset, akkor milyen kifejezést használjunk erre…? Mintegy háromezer ember figyelte előbb szájtátva, de aztán eksztázisban ünnepelve, hogy mit művel Geri a világranglistán 8. olasszal. Santarelli 4:1-re vezetett, innen adott 11 – igen, tizenegy! – darab egylámpás találatot a magyar. Bármit csinált, tust szúrt, egyszerűen brillírozott, bármilyen nagyképűen hagzik, örülhetett az olasz, hogy megúszta egy 15:9-cel…

Az elődöntőben Santarelli elugrani sem tudott Geri találatai elől.

6. tétel: Siklósi-Bida (orosz). Világbajnoki döntő, hazai környezetben, 3000 végtelenül lekes szurkoló előtt, természetesen egy esélyesebb ellenféllel szemben. És ezen az aranymeccsen megint tudott újat mutatni Geri. Nyert asszókat egyetlen tussal, nyert asszót végig vezetve. De ilyet, amit 21 évesen, egy vb-döntőben produkált, arra csak klasszisok képesek… Az első harmad 4:2-es magyar előnnyel zárult. A másodikban viszont fordult a kocka, és a nagyon erős orosz 8:5-re átvette a vezetést. A záró három percben 9:9-nél beérte Geri Bidát. Ám amikor ismét beindult az ellenfél, és megint három találattal, ráadásul már 13:10-re elhúzott, akkor megfogalmazódhatott bennünk: “így is csodaszép volt, Geri!” Szerencsére ő nem így gondolkodott! Remekbe szabott négy tust szúrt zsinórban, és átvette a vezetést 14:13-ra. Majd amikor a következő akcióban kigyulladt mindkét lámpa, akkor sportágtörténeti pillanatot rögzíthettünk! Együttes találatot ennyire még valósznűleg sohasem ünnepelt publikum. Siklósi Gergely világbajnok lett!

Világbajnok: Siklósi Gergely!

Geri mindenkit elhalványított ezen a napon, ám a többiek is megérdemelnek egy passzust. A junior éveit záró Nagy Dávid a 64 között nagyon erős ellenféllel találkozott, és 15:10-re kikapott a kazah Alekszanyintól. 

Rédli András szokásához híven elképesztő versenyt produkált. Kezdődött azzal, hogy a 64 között két és fél harmadon keresztül szenvedett a nála papíron gyengébb svájci Niggelerrel, majd a záró szakaszban simán, 15:11-re hozta a meccset. Utána, a 32-ben a londoni olimpiai bajnok venezuelai Limardo Gascon volt az ellenfél. Akkor meglepetésre nyert aranyat a dél-amerikai, ám azóta deklaráltan a világ legjobbjai közé tartozik, a budapesti verseny előtt 3. helyen állt a világranglistán. Ráadásul Bandi ellen is végig vezetett. 22 másodperccel a vége előtt 11:8-ra. Kevés volt az előny… Elvégre a magyar sem véletlenül egyéni Európa-bajnok és világbajnoki harmadik. A rövid idő alatt egyenlített, a hirtelen halálban pedig bevitte a továbbjutást jelentő tust, és máris jöhetett az újabb “hangrobbanás” a BOK Csarnokban. 

Rédli András egyetlen tussal kapott ki a nyolcaddöntőben.

A nyolcaddöntőben aztán nem egyenlítési kényszerből, hanem “szabad akaratból” választotta Udvarhelyi Gábor tanítványa a hosszabbítást. A holland Verwijlennel szemben – fentebb már esett szó róla… – végig fej-fej mellett haladtak, ám kívülről úgy tűnt, mindketten a ráadásban, egyetlen tussal akarják kivívni a továbbjutást. Így is történt. Addigra már háromszor döntött a javunkra a hirtelen halál – kétszer Gerinek, egyszer Bandinak -, várható volt, hogy a nagy számok törvénye alapján ez előbb-utóbb változik. Sajnos, így történt, a holland támadott és talált – Bandi ezzel a nyolcaddöntőben búcsúzott.

A nap másik fegyvernemében, női tőrben, Kreiss Fanni elképesztően közel volt pályafutása eddigi legnagyobb sikeréhez. De kezdjük előtte a csapattársakkal, hiszen mind a négy magyar ott volt a 64-es főtáblán. A legnehezebb ellenfelet Lupkovics Dóri kapta az első körben. Nagyon megszorongatta a koreai Jeont, de legyőzni nem tudta (13:15). A többiek viszont hozták az asszójukat. Elsőként Mohamed Aida, aki szoros meccsen verte 15:12-re a brit Beardmore-t, majd Kondricz Kata, aki az oroszból üzbéggé lett, kellemetlen Alborovát verte nagyon magabiztos vívással 15:8-ra. 

Kreiss Fanni nyolcaddöntőig jutott a világbajnokságon, és közel volt a még szebb sikerhez is.

A következő kör azonban egyikőjüknek sem sikerült, igaz, mindketten nagyon erős riválist kaptak. Kata minden dicséretet megérdemel, alaposan megszorongatta ugyanis a kétszeres egyéni világbajnok olasz Arianna Erigót, 11:15 lett a vége. Aida ugyanakkor nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni a fiatal német Ebert ellen (3:15). 

Fanni története egész másként alakult. Jelenlegi legjobb tőrözőnk számára sokáig minden úgy alakult, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Először is a 64 között összekerült egy ideálisnak mondható ellenféllel, a mexikói Hernandezzel, akit annak rendje és módja szerint 15:5-re le is győzött. A következő állomás már sokkal, de sokkal komolyabb volt. A 32 között az újpesti tőröző, édesapja, Kreiss Gábor tanítványa a világranglista 9. helyén tanyázó orosz Ivanovával került szembe. Fanni ugyanezen a listán a vb előtt a 23. pozícióban állt. Az asszó során mégis úgy tűnt, mintha mindez fordítva lenne… A magyar nagyszerűen vívott, rögtön a meccs elején elhúzott, és kétség sem férhetett a végeredményben 14:10-es győzelméhez. 

Mindeközben Fanni ágának messze legerősebbnek tűnő vívója, a világbajnoki címvédő olasz Alice Volpi kiesett, Ivanovát, ugye, a magyar ütötte ki, így megnyílt az út előre… Csakhogy – többször megírtuk már… – a vívás nem matek. A nyolcaddöntőben a nagyszerű napot kifogó francia Ranvier volt az ellenfél, és Fanni megint csak remek vívással 12:9-re is vezetett. Itt zavart be a képbe egy rövid blokkolás, ami, sajnos, elég volt ahhoz, hogy a rutinos francia pillanatok alatt fordítson, és végül 15:13-ra nyerjen. Az éremkapu tehát ismét bezárult Fanni előtt, ám továbbra sem levegőbe dobált félmondat az, hogy egyre közelebb áll az igazán kiugró teljesítményhez! 

A világbajnokságon eddig minden nagyszerűen alakult számunkra, és reméljük, így marad ez szombaton is, amikor igazi nagyüzem lesz. A férfi tőrözők és a női kardozók egyéniben befejezik versenyüket, a férfi kard- és a női párbajtőrcsapatok pedig a legjobb nyolcig jutnak el. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Budapest, BOK Csarnok.

Férfi párbajtőr egyéni, 226 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Niggeler (svájci) 15:11, Siklósi-F. Limardo (venezuelai) 15:10, Nagy-Alekszanyin (kazah) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rédli-Limardo Gascon (venezuelai) 12:11, Siklósi-Park (koreai) 10:9.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Jamada (japán) 10:9, Rédli-Verwijlen (holland) 7:8.

Negyeddöntő: Siklósi-Verwijlen (holland) 15:8.

Elődöntő: Siklósi-Santarelli (olasz) 15:9.

Döntő: Siklósi-Bida (orosz) 15:14.

Végeredmény: 1. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, nevelőedző: Szalay Gyöngyi), 2. Szergej Bida (orosz), 3. Andrea Santarelli (olasz) és Igor Reizlin (ukrán), …15. Rédli András, …59. Nagy Dávid, …98. Koch Máté.

Női tőr egyéni, 146 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Kreiss-Hernandez (mexikói) 15:5, Kondricz-Alborova (üzbég) 15:8, Mohamed-Beardmore (brit) 15:12, Lupkovics-Jeon (koreai) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss-Ivanova (orosz) 14:10, Mohamed-Ebert (német) 3:15, Kondricz-Errigo (olasz) 11:15.

Nyolcaddöntő: Kreiss-Ranvier (francia) 13:15.

Végeredmény: 1. Inna Deriglazova (orosz), 2. Pauline Renvier (francia), 3. Arianna Errigo (olasz) és Elisa di Francisca (olasz), …16. Kreiss Fanni, …25. Kondricz Kata, …28. Mohamed Aida, …56. Lupkovics Dóra.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

kellemes húsvéti ünnepeket!

Kellemes húsvéti ünnepeket kíván a Magyar Vívó Szövetség!

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM