Hír

Szatmári András ezüstérmével kezdődött a világbajnokság!

  • 2019.07.18

Káprázatos külsőségek, nagyszerű hangulat, négyezer néző és magyar ezüstérem! Egy mondatban így foglalható össze a világbajnokság nyitónapja, melynek főszereplője Szatmári András volt, gratulálunk!

(Nyilatkozatok, érmes fotók hamarosan, hosszabb interjúnk Szatmári Andrással később!)

Hosszú és nehéz út után ért ismét kis híján a csúcsra Szatmári András. Két évvel ezelőtt némi meglepetésre nyert kard világbajnoki aranyérmet Lipcsében, kimagasló vívással. Utána azonban nem jött a hasonló folytatás, sérülések is hátráltatták, ezt a vb-t a világranglista 21. helyéről kezdte. Most pedig egyetlen, apró lépésre volt a duplázástól. Hazai páston, a BOK Csarnok csodálatos, “elvarázsolt vívókastélyában”, a budapesti vb arcaként, négyezer fantasztikus szurkoló előtt. És ennek a nagyszerű eredménynek, az ezüstéremnek, sem ő, sem a mestere, az ezen a napon 57. születésnapját ünneplő Gárdos Gábor nem tudott maradéktalanul örülni. Legalábbis egyelőre nem, később majd bizonyosan…  

Így örült az amerikai Dershwitz legyőzésének viágbajnoki ezüstérmesünk.

És hogy milyen útja volt? Korántsem kikövezett… Az egyedüli “kötelező győzelemnek” a legjobb 64 közötti, grúz Mardelaisvili elleni 15:10 számított. Utána viszont sorra következtek a klasszisok. A 16 közé jutásért a félelmetes koreai új hullám egyik legjobbja, a világranglista hetedik helyén álló Kim Junho volt. Szatyi szenzációsan kezdett, 10:4-nél mi már hátra is dőltünk, Kim viszont előre, és hatalmas zárkózásba kezdett. Két tusra tudta megközelíteni az MTK vívóját, utána viszont lefőtt a kávé, a vége magabiztos 15:11 lett. 

Ugrás a világbajnoki dobogó felé!

A nyolcaddöntőben aztán egy egyéni világbajnok várt az egyéni világbajnokra. Andris ellenfele ráadásul az az orosz Venjamin Resetnyikov volt, aki éppen Budapesten, pont a BOK Csarnokban nyert hat évvel ezelőtt, 2013-ban világbajnokságot… A negyed órás meccs végén kiderült, a címvédésre a magyarnak maradt esélye. Izgalmas, fordulatos meccsen 15:12-re nyert Andris, és ezzel egyetlen lépésre került az éremtől, és az esti finálétól. 

Szatmári András egyik találata a sok közül.

Az a lépés azonban hétmérföldesnek tűnt. A negyeddöntős rivális ugyanis a világranglistát vezető, tavalyi világbajnoki ezüstérmes amerikai Eli Dershwitz volt. Magas színvonalú, remek meccset szurkolt végig a csodálatos közönség. Izgalmas is, fordulatos is volt az asszó, ám a leglényegesebb: végül magyar győzelmet hozott! A félidőben 8:6-ra az amerikai vezetett, aztán viszont 26 éves klasszisunk olyan parádét nyomott le, amit ritkán láthatunk. Védett, támadott, közbeakciót helyezett el, olyan volt mint főszereplőként a világbajnokság kisfilmjében, ő varázsolt, nem az ellenfele. Hat tust adott zsinórban, és ugyan eztán valamelyest zárkózott Dershwitz, a vége 15:12 lett, és ezzel megszületett a vb első magyar érme, csak ekkor még nem tudtuk a színét… A programban hosszabb szünet következett, így mi is itt emlékezzünk meg arról, mi minden egyéb történt a nap folyamán a csapattársakkal. 

Áron ezúttal korán távozott.

Néhány mondat a többiekről! Persze, mindenki várta Szilágyi Árontól a “nagy dobást”, de kétszeres olimpiai bajnokunk ismét bebizonyította, hogy leginkább négyévente képes erre… Első meccsén is akadozott kicsit a gépezet, a hongkongi Low ellen a hajrában tudta bebiztosítani a győzelmet, 15:11 lett a vége. Reméltük, hogy a következő ázsiai, a japán Josida sem jelenthet akadályt. Mi több, ebben Áron 12:8-as vezetésénél majdhogynem biztosak voltunk. Ám az ázsiai hat tust adott zsinórban… 12:14 után klasszisunk egyenlíteni még tudott, a győztes találatot azonban a japán vitte be. Áron ezzel a 32 között búcsúzott, ám ő már a sportág olyan magasságaiban jár, hogy mindezért szemrehányást egyedül ő tehet önmagának… Decsi Tominak sem ment igazán, talán a bíró ítéletei is megzavarták kicsit, így a 64 között 15:7-re kikapott az egyiptomi Amertól. 

Gémesi Csanád így örült az olimpiai bajnok Montano legyőzésének.

Szép bekezdés jár ugyanakkor Gémesi Csanádnak. A gödöllői fiatalember előbb a 64-ben leiskolázta a belga De Riddert (15:7), majd emlékezetes asszót vívott az olasz Aldo Montanóval. Csanád végig együtt haladt a 2004-es, athéni olimpia aranyérmesével. Az előny hol itt, hol ott volt, ezek után nem is volt váratlan, hogy 14:14-ig jutottak el a felek. Ekkor Csanádnak, helyén volt az esze, a keze, a lába, és valamennyi testrésze, egy villámgyors mozdulattal megelőzte az olaszt, akinek a vereség után a mérgelődés jutott - miközben Csanádot okkal ünnepelte a közönség. A nyolcaddöntőben aztán a fentebb már említett amerikai Dershwitz, sajnos, megállította őt, 15:8-ra nyert, ám Csanádnak jár a gratuláció!

A négyes döntő előtt rendezték a világbajnokság megnyitó ünnepségét. 3-4000 szurkoló előtt mondott köszöntőt Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Alliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívó Szövetség dollármilliárdos orosz elnöke és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, mellesleg vívó olimpiai bajnok, utóbbi nyitotta meg hivatalosan is a világbajnokságot. Rangosabb “mezőnyt” aligha lehetett volna összehozni…

Aztán pedig jött a java, a főszerepben Szatmári Andrással. A férfi kard program első elődöntőjét vívta az iráni Abedinival, csaknem telt ház, mintegy 4000 néző előtt. Olyan fergeteges hangulatban, amelyet vívóversenyen csak akkor lehet elképzelni, amikor Magyarországon világbajnokságot rendeznek… Reggel óta az iráni volt a második olyan ellenfele Szatyinak, aki mögötte áll a világranglistán, igaz, csak három helyezéssel. A páston látottak alapján azonban ezen az estén sokkal nagyobb volt közöttük a különbség. A magyar olyan szinten hagyta állva ellenfelét, hogy másodpercek alatt döntötte el javára a meccset. A félidő 8:2 volt, a folytatás pedig maga a diadalmenet, a közönség üdvrivalgása mellett ünnepelhette Andris két év után újabb világbajnoki döntőjét. 

Szatmári András rivaldafényben!

A legfontosabb csata azonban még hátra volt, talán a legnagyobb ellenféllel szemben. A 22 éves koreai sztár, a szezon egyik legjobbja, nagyszerű formában vívó, világranglista 2. Oh Szanguk volt az ellenfél. Talán egyedül az szólt a magyar mellett, hogy két éve, Lipcsében is koreaival találkozott, és akkor legyőzte Gu Bongilt. Most is remekül kezdett Szatyi, és álomszerű vívással húzott el 7:2-re, majd a félidőre 8:4-re, a közönség hatalmas örömére. 9:5 is volt az állás, viszont ekkor a koreai váltott, és hat tust adott zsinórban. Andris nagyon akart, de innen már nem volt visszaút, 15:12 lett a vége, és a közönség vastapssal, felállva köszönte meg Szatmári András nagyszerű ezüstérmét. Melyet írásunk elején már mi is okkal méltattunk…

A nap másik fegyverneme a női párbajtőr volt. És ehhez a versenyszámhoz fűződik a káprázatos nagy csarnok, az úgynevezett A terem első vastapsa. Persze, siker már korábban is született, csakhogy az a “kis csarnokban”, a C teremben. Itt lépett ugyanis pástra mindkét, a legjobb 64 közé bejutott két magyar párbajtőröző, a 16 esztendős Muhari Eszter, és a 21 éves Nagy Kinga. Életkorukból fakadóan mindketten nyilvánvalóan a jövő emberei, ám most a jelenben kellett helyt állniuk. Megtették, méghozzá nem is akárhogyan!

Muhari Eszti a felnőttek között is bizonyított.

Az első körben Eszti elképesztően magabiztos vívással, fölényesen, 15:6-ra verte a svájci Brunnert. Kinga valamivel nagyobb küzdelemben, de az asszót végig uralva, 15:12-re győzött a kazah Balaganszkaja ellen. Ezzel mindketten bejutottak a legjobb 32 közé - és az A csarnokba… Ott Esztinek nem volt sok esélye az észt Lehisszel szemben (6:15), ám ennek ellenére nagy dicséret jár a Honvéd kadet világbajnokának. 16 évesen a felnőttek között világbajnoki 23. helyen végezni, nem akármi… 

Nagy Kinga okkal örült a legjobb 16 közé jutásnak.

Térjünk vissza Nagy Kingához, és ahhoz a már említett, első vastapshoz. Ami teljes mértékben jogos volt! Délután fél egyre már bizonyosan vagy kétezren teremtettek nagyszerű hangulatot, és konstatálhatták a világbajnokság eddigi legkellemesebb magyar meglepetését. A Diósgyőr vívója, Andrásfi Tibor tanítványa ugyanis a 16 közé jutásért legyőzte a világranglista negyedik helyezettjét! Sokáig fej-fej mellett haladt a koreai Csojjal, aztán a legfontosabb pillanatokban a magyar momentumai következtek. A hajrára Kinga három tussal elhúzott, majd a meccs végi, párbajtőrben megszokott rohanásban korát meghazudtoló rutinnal hozta az együtteseket, és az asszót 15:12-re. És már jöhetett is az a többször emlegetett, első világbajnoki vastaps…

Az újabb bravúr a nyolcaddöntőben már nem jött össze. A kínai Lin felőrölte a magyart, és 15:7-re győzött. Nagy Kinga 15. helyével élete eddigi kimagaslóan legjobb felnőtt eredményét érte el, ráadásul élete eddigi legfontosabb versenyén. Persze, hogy ehhez csak gratulálni lehet, még akkor is, ha az elvesztett asszó után nem sokkal inkább vigasztalni kellett őt… 

“Nehéz ilyenkor a szépre gondolni, de megpróbálok. Ami bizonyosan örök emlék marad számomra, az az a hangulat, az a szurkolás, az a szeretet, amit kaptam a szurkolóktól. Nagyon izgultam reggel, de olyan hangulat vett körül, hogy csak a győzni akarás lebegett a szemem előtt. Mindkét győzelem nagyon nehéz volt, a koreai ellen kitaláltuk a taktikát, amit többé-kevésbé meg is tudtam valósítani. Egy nap pihenő, aztán jöhet a csapatverseny, nagyon szeretnénk ott is bizonyítani.”

A fegyvernem aranyérmét hatalmas meglepetésre a brazil Nathalie Möllhausen nyerte. 

A világbajnokság második döntős versenynapján női tőrben és férfi párbajtőrben osztanak érmet, hét vívónkért szoríthatunk, hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Budapest, BOK Csarnok.

Férfi kard egyéni, 162 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Low (hongkongi) 15:11, Gémesi-De Ridder (belga) 15:7, Szatmári-Mardaleisvili (grúz) 15:10,

Decsi-Amer (egyiptomi) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Kim Junho (koreai) 15:11, Gémesi-Montano (olasz) 15:14, Szilágyi-Josida (japán) 14:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Resetnyikov (orosz) 15:12, Gémesi-Dershwitz (amerikai) 8:15.

Negyeddöntő: Szatmári-Dershwitz (amerikai) 15:12.

Elődöntő: Szatmári-Abedini (iráni) 15:8.

Döntő: Szatmári-Oh Szanguk (koreai) 12:15.

Végeredmény: 1. Oh Szanguk (koreai), 2. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), 3. Mojteba Abedini (iráni) és Luca Curatoli (olasz), …14. Gémesi Csanád, …17. Szilágyi Áron, …37. Decsi Tamás.


Női párbajtőr egyéni, 189 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Brunner (svájci) 15:6, Nagy-Balaganszkaja (kazah) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Csoj (koreai) 15:12, Muhari-Lehis (észt) 6:15.

Nyolcaddöntő: Nagy-Lin (kínai) 7:15.

Végeredmény: 1. Nathalie Möllhausen (brazil), 2. Lin Sheng (kínai), 3. Olena Krivicka (ukrán) és Man Wai Vivian Kong (hongkongi), …15. Nagy Kinga, …23. Muhari Eszter, …67. Budai Dorina, …80. Kun Anna.
További híreink

Aktuális

Hétvégi "dicsőséglista". Ezüstöt nyert junior női párbajtőrcsapatunk a dijoni Vk-n. A magyar kerekesszékes válogatott 2 arany-, 1 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta az egri Világkupát, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink