Hír

Szilágyi Áron ötödik az Eb-n

  • 2018.06.18

Ötödik helyen végzett Szilágyi Áron az újvidéki Európa-bajnokság kard egyéni viadalában. A versenynapon a női párbajtőrözőkkel együtt öt alkalommal szenvedtek egytusos vereséget a mieink…

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Mielőtt a számunkra oly fontos, hétindító nap történéseibe mélyednénk, áldozzunk egy bekezdést a vasárnap estének, egészen pontosan Inna Deriglazovának. Az újvidéki Európa-bajnokság női tőrversenyének aranyérmese ugyanis olyat hajtott végre, amelyet a “legújabb kori” vívás történetében még soha senki. A legutóbbi két világbajnokság és olimpia első helyezettje ugyanis jelen pillanatban az elérhető, maximális pontszámmal vezeti a világranglistát! Megnyerte a szezon valamennyi, mindhárom Grand Prix-versenyét, valamint további három Világkupát, a tavalyi vb-t, és most az Eb-t! Így aztán a maximális, 336 ponttal vezeti a rangsort - ennél több nem állhat a jelenlegi versenyrendszerben egy versenyző neve mellett… Emeljük hát kalapunkat Inna Deriglazova előtt, aki vívótörténelmet írt Újvidéken! 

A mi honi “sportágtörténetíróinknak” hétfőn akadt dolguk a vajdasági fővárosban. Az elmúlt időszak három, legnagyobb egyéni eredményt elérő magyar vívója ugyanis ekkor lépett pástra!

Az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese és a kétszeres világbajnok Fiamingo csatáját egyetlen tussal az olasz nyerte.

Az időrend és az udvariasság egyaránt azt diktálja, hogy a sort a riói olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesével, illetve csapattársaival kezdjük. Akik elképesztő balszerencse-sorozattal vettek búcsút az Európa-bajnokságtól… A sikeres csoportkört követően a 32 közé jutásért Emese biztos (Botvinnik, 15:10), Budai Dorina értékes (Santuccio, 15:10), Kun Anna pedig izgalmas (Salminen, 15:13) győzelmet aratott. Egyedül Szabó Réka búcsúzott, aki 15:11-re kapott ki az olasz Rizzitől. A következő kör azonban a lehető legrosszabbul alakult, mindhárom magyar egyetlen tus miatt vehetett búcsút az Európa-bajnokságtól… Megint csak időrendben haladva elsőként Kun Anna búcsúzott, aki sokáig vezetett az észt Kirpu ellen, ám a hirtelen halálban egy balszerencsés (ez a szó még többször előkerül mai tudósításunkban…) tussal 15:14-re kikapott. Hihetetlen, de ennél is szorosabb vereséget szenvedett Budai Dorina. A ráadás egy percben ellenfele, az ugyancsak észt Lehis lett a kedvezményezett, így az idő lejártakor kialakuló 9:9 a rivális sikerét jelentette. És akkor jött Emese, aki ráadásul riói döntős ellenfelével, az olasz Fiamingóval került össze - már a 32 között. Sovány vigasz, de káprázatos, izgalmas asszót vívott egymással a két klasszis. A 4:4-es első harmad után az itáliai 8:4-re elhúzott, ám Emese 8:8-ra egyenlített. A záró szakaszban megint Fiamingónál volt az előny, de 12:14 után Emi megint csak ledolgozta azt. Ám fentiekből nyilván kiderült, hogy a befejezés - természetesen egy peches tussal… - megint csak nem nekünk sikerült. 

Ezzel a hölgyek búcsút vettek a versenytől, nekünk pedig az egyéni mérleg javítására egyetlen reményünk maradt - a férfi kardozók versenye. Mielőtt azonban erre rátérnénk, két lényeges epizódról feltétlenül számoljunk be! A nap “hagyományaihoz” méltóan a keddi csapatversenyek sorsolása ugyancsak a lehető legrosszabbul alakult. Női kardcsapatunk a negyeddöntőben az ukránokkal vagy a spanyolokkal, férfi tőrcsapatunk a nyolcaddöntőben a britekkel vagy a dánokkal találkozhatott. Ég és föld a különbség mindkét verzióban az ellenfél erőssége között. Természetesen mindkét esetben a rosszabb verzió érvényesült, a hölgyek Ukrajnával, az urak Nagy-Britanniával mérkőznek majd. 

Most pedig végre egy pozitívum! Rendkívül jó érzés volt látni azt az újvidéki Spens rendezvényközpontban, mennyi ifjú magyar vívó utazott el Újvidékre ezen a napon, hogy bíztassa a mieinket, no meg tanuljon klasszisainktól. Köszönjük nekik! Egy tanács az “öregebbtől”: csak azokból lehet Emeséékhez hasonló klasszissá válni, akik ezt örömmel és maguktól teszik meg… 

Két klasszisunk, Szilágyi Áron (balra) és Szatmári András már a legjobb16 között összekerült.

És akkor az egyéni viadalokat záró fegyvernem, a férfi kard! A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, az aktuális világbajnok Szatmári Andrással, a korábbi Eb-bronzérmes Gémesi Csanáddal és a korábbi vb-bronzérmes Decsi Tamással. Veretes egy kvartett, annyi bizonyos. És amikor a csoportmeccsek során mindannyian magabiztosan továbbléptek, nem gondoltunk arra, hogy hamarosan ismét a balszerencsét emlegetjük majd. Aztán egyszer csak kiírták a kivetítőre a direkt kieséses tábla párosítását, és Murphyt szidva állapítottuk meg, hogy Áron és Andris a nyolcaddöntőben egymással kerülhet majd szembe… Na, ez már tényleg hasonlított az “ami elromolhat, az el is romlik szituációhoz”… 

Ráadásul addigra már az is kiderült, hogy más magyar nem lesz érdekelt a végjátékban, mivel Decsi Tamás a lengyel Ocinski legyőzése után (15:7) egyetlen tussal kapott ki a francia Anstettől a 32 között - ez volt hétfőn a negyedik egytusos magyar vereség… -, úgy, hogy 3:8-ról fordított 14:13-ra, ám a befejezés nem sikerült. Gémesi Csanád pedig a román ágról búcsúzott, előbb Dragomirt 15:7-re verte, majd a korábbi Európa-bajnok Dolniceanutól 15:12-re kikapott. 

Áron és a német Hartung az utolsó tus után egyaránt örült, a bírói ítélet után csak a német tehette...

Jöhetett tehát a “Csillagok háborúja”, azaz a Szilágyi-Szatmári álommeccs, csak hát éppenséggel az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A megannyi magyar szakember, edző és szurkoló, ízléstől és kíváncsiságtól függően szóródott szét a teremben, a lelátón, vagy azon kívül, hiába, mindenkinek nehéz az effajta szituáció… A klasszisoknak azonban vívniuk kellett, és vívtak is… Áron ellenállhatatlanul, ezúttal kétség nem férhetett ahhoz, hogy ő lesz a győztes, 15:9 lett a vége. Így aztán kétszeresünk jutott a legjobb nyolc közé, ahol a címvédő német Hartunggal került szembe. Történetesen, egy évvel ezelőtt, Tbilisziben, éppen ők ketten vívtak az Eb-aranyért, és akkor a nagy napot kifogó német nyakába akasztották az első helyért járó medált. 

Áronnak a mutatott teljesítményéért, és az Európa-bajnoki ötödik helyéért is jár a gratuláció!

Ezúttal is Hartung győzött, fentiek okán tán mondanunk sem kell - egyetlen tussal, 15:14-re. Tovább fájdítva a magyar vívásért dobogó szíveket, azt is hozzátehetjük, hogy egy rendkívül látványos, nagyszerű meccsen maradt alul Áron úgy, hogy a döntő tusnál ő csinálta meg az érvényes akciót, csak a befejezés volt kicsit pontatlan, a penge hegye nem ült meg a szúrásnál. “Valószínűleg disznózsírral kente be a laméját, és ezért pattant le róla a pengém” - kommentálta lakonikusan a történteket klasszisunk, miközben pacsizott a társakkal. A nap Murphyt idéző mérlege tehát nyolc induló versenyzőnk tekintetében öt egytusos vereség, egy magyar-magyar párharc, és két balszerencsés csapatsorsolás… Ám, ahogy Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány fogalmazott: “Amit a sors elvesz, azt vissza is adja.” Várjuk…

Decsi András tanítványa ezzel az ötödik helyen végzett, amiért akkor is jár a gratuláció, ha ennél ő, és a magyar küdöttség is ért már el sokkal jobbat és többet! Keddtől a csapatversenyeken lehet javítani, elsőként a férfi tőrözők és a női kardozók lépnek majd pástra, hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Újvidék. 

Férfi kard egyéni, 60 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron 5 győzelem/1 vereség, Szatmári András 5/1, Gémesi Csanád 4/2, Decsi Tamás 4/2.

A legjobb 32 közé jutásért: Decsi-Ocinski (lengyel) 15:7, Gémesi-Dragomir (román) 15:7.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-B. Bazadze (grúz) 15:7, Szatmári-Csap (ukrán) 15:5, Gémesi-Dolniceanu (román) 12:15, Decsi-Anstett (francia) 14:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Szatmári 15:9.

Negyeddöntő: Szilágyi-Hartung (német) 14:15. 

Végeredmény: 1. Hartung (német), 2. Ibragimov (orosz), 3. Sz. Bazadze (grúz) és Danyilenko (orosz), 5. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), …9. Szatmári András, …22. Gémesi Csanád, …24. Decsi Tamás. 


Női párbajtőr egyéni, 84 induló. A csoportmérkőzéseken: Szász-Kovács Emese 5 győzelem/1 vereség, Kun Anna 5/1, Szabó Réka 3/3, Budai Dorina 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács-Botvinik (izraeli) 15:10, Kun-Salminen (finn) 15:13, Budai-Santuccio (olasz) 15:10, Szabó-Rizzi (olasz) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Kovács-Fiamingo (olasz) 14:15, Kun-Kirpu (észt) 14:15, Budai-Lehis (észt) 9:9, kedvezménnyel Lehis győzött.

Végeredmény: 1. Lehis (észt), 2. Kuusk (észt), 3. Beljajeva (észt) és Kolobova (orosz), …19. Szász-Kovács Emese, …23. Kun Anna, …29. Budai Dorina, …51. Szabó Réka.További híreink

Aktuális

Szép volt, fiatalok! A heraklioni párbajtőr Vk-t Nagy Dávid nyerte, Andrásfi Tibi harmadik, Koch Máté hatodik. A burgosi női párbajtőr Vk-n Muhari Eszti ötödik, a hallei kadet tőr európai körversenyen Szemes Gergő második, Makk Domonkos nyolcadik lett!

Eseménynaptár

X