Szupermezőny a női tőr WestEnd Kupán

febr 4, 2014 | Archív

Káprázatos mezőnnyel búcsúzik - legalábbis egy időre - a női tőrvívás elitmezőnye Budapesttől. A világranglista első 25 helyezettjéből 22 itt lesz Budapesten. Pontosabban 23, ugyanis

Káprázatos mezőnnyel búcsúzik – legalábbis egy időre – a női tőrvívás elitmezőnye Budapesttől. A világranglista első 25 helyezettjéből 22 itt lesz Budapesten. Pontosabban 23, ugyanis Mohamed Aida, az egyik hiányzó gyermeket vár, ezért a pást mellől figyeli majd a péntektől vasárnapig tartó WestEnd Világkupa-versenyt és annak látványos döntőjét, amely szombaton, 16.45-kor kezdődik a WestEnd City Center bevásárló központjában.

Többször leírtuk már ezen a fórumon: a 2014/15-ös szezontól átalakul a vívó versenynaptár. Ésszerűbb, igaz, hosszabb lesz, hétvégenként egy fegyvernem felnőtt GP, vagy Vk-viadalát követhetjük nyomon, és az eddiginél kevesebb versenyt rendeznek majd Európában. 

 

Így aztán nem fordulhat elő majd olyasmi, mint ezen a hétvégén, amikoris három szakág négy fegyverneme (férfi és női kard -Madrid, illetve Dakar, női párbajtőr – Lipcse, női tőr – Budapest) lép pástra négy különböző helyszínen Világkupákon! Mintha a vívás nem is egy sportág lenne… Azt is megírtuk már, hogy a magyar szövetség továbbra is 2 felnőtt Grand Prix és egy Világkupa-versenyt rendezhet. Ez nagy sportdiplomáciai siker, elvégre Európában  mindössze három ország rendezhet GP-viadalt (Magyarország, Olaszország és Oroszország), és egyébként is csökken a kontinens eseményeinek száma. 
 
Ugyanakkor éppen a szakági egységesítések okán 2015-ben egy hosszú hétvégén rendezhetünk pénzdíjas GP-sorozatot férfi és női párbajtőrben, míg a hagyományos Gerevich-Kovács-Kárpáti kardversenyt egyéniben és csapatban, Világkupaként bonyolítjuk majd le. E tán kicsit hosszú, de remélhetőleg nem felesleges bevezetés arra volt hivatott, hogy érthető legyen, miért is mondunk átmenetileg – egyelőre a riói olimpiáig alakul ilyeténképpen a versenynaptár – búcsút a magyarországi női tőr Világkupa-versenyeknek.
 
Caolával kezdődött WestEnddel végződik tehát a budapesti női tőr Világkupa-versenyek története. Változtak a támogatók, változtak a mezőnyök, de büszkén állíthatjuk: 2014-ben a női tőrvilág krémjét köszönthetjük idehaza péntektől vasárnapig. A nevezések alapján 28 ország 152 indulója lép majd pástra. Egyéniben a világranglista első 25 helyezettjéből 22 itt lesz. A három hiányzó az amerikai Prescod, a koreai Jung és Mohamed Aida lesz. Utóbbi kisbabát vár, úgyhogy ez igazán elfogadható indok a részéről a távolmaradásra…
 
De beszéljünk arról, kik lesznek itt! Először is az olasz Dream Team – hiánytalanul. Az itáliaiak – legújabban Errigo, Di Francisca, Vezzali, Erba felállásban – olyan természetességgel nyerik a világversenyeket, hogy azt lassan már csak ők nem unják. A londoni olimpián Di Francisca, a budapesti vb-n Errani győzött, csapatban pedig meg sem tudták szorítani őket. A legnagyobb név mégsem az előbb említett kettő, hanem Valentina Vezzali, aki hat olimpiai, tizennégy világbajnoki és tizenegy Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Eddig. Elképesztő, nem? Emellett két gyermeke van, tagja az olaszországi parlamentnek, és 40 évesen úgy gondolja, hogy Rióig mindenképpen folytatja…
 
Hogy kik szoríthatják meg őket? Elsősorban az oroszok és a franciák, de az amerikaiak és a koreaiak is egyre erősebbek – majd meglátjuk. Természetesen mi elsősorban a magyarokért szorítunk, tizenöten próbálnak majd szerencsét az egyéni versenyben. Aidáról már szóltunk, őt a világranglistán és eredményeség terén is Knapek Edina követi. Tavaly jó évet zárt, Európa-bajnoki döntős volt, és a budapesti Vk-n is nyolc közé jutott, reméljük, folytatja sorozatát. Mellette elsősorban a névrokon Varga-duó Gabi és Kati, Kreiss Fanni, illetve a húsz éven aluli tehetségek társasága, élén a junior Eb-döntős Szalai Szonjával, az U23-as Eb-bronzérmes Gólya Fruzsinával és a tavalyi kadet világ- és Európa-bajnok Schmél Viktóriával. 
 
knapekedina[1]
 Knapek Edinának remélhetőleg a hét végén is lesz oka a mosolyra.
 
És hogy mik a sanszaink? Maradjunk annyiban, hogy nagy bravúrnak számítana, amennyiben a WestEnd City Centerben rendezett négyes döntőben találkoznánk magyarral.
Ugyanakkor Knapek Edina optimistán nyilatkozott esélyeiről: “Nagyon sokat járok a WestEndbe vásárolni. Ezúttal viszont azt szeretném, hogy szombat este erre ne legyen lehetőségem, és a páston töltsem az időm, ne az üzletekben a pénzem. Nem lesz könnyű dolgom, de mindent megpróbálok majd, miként a vasárnapi csapatversenyen is új szerepben mutatkozom be, elvégre Aida nélkül az én feladatom megváltozik.”
 
női%20tőrcs[1]
 Korántsem távoli emlék: a júniusi zágrábi Eb-n bronzérmet nyert a női tőrcsapat. Összejöhet a hasonló bravúr?
 
Vasárnap ugyanis a csapatversennyel folytatódik a WestEnd Vk, és a 16 nevező válogatott között hiánytalanul ott van a világranglista első 12 helyezettje. Ez mindent elmond a mezőny erősségéről. A mieink a rangsor tizedik helyén állnak, a budapesti-vb-n is ott végeztek, úgyhogy az első lépés lesz a legfontosabb: a nyolcaddöntő sikeres megvívása, melyre Németország vagy Kína ellen kerül sor. Kreiss Gábor fegyvernemi vezetőedző egyelőre nem jelölt ki csapatot, úgy fogalmazott: tanult saját hibájából, amikoris tavaly túl korán hirdette ki a pástra lépő kvartettet, most csak az egyéni versenyt követően teszi ezt.
 
A női tőr Westend Vk programja. Február 7., péntek, 12 óra: egyéni csoportmérkőzések, 128-as tábla (Angyalföldi Sportközpont).
 
Február 8., szombat, 8 óra: 64-es tábla (Angyalföldi Sportközpont). 16.45: Mini WestEnd Kupa, majd Westend Vk 4-es döntő (WestEnd City Center, Millennium Udvar).
 

Február 9., vasárnap, 8 óra: csapatverseny, 16-os tábla. 13 óra: mérkőzés a 3. helyért, majd döntő (Angyalföldi Sportközpont). 

2014. február 04.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM