Újabb négy magyar a vb főtábláján

júl 21, 2018 | Archív

A vb utolsó selejtező napján a női kardozók és a férfi tőrözők léptek pástra. Előbbiben a kiemelt Márton Anna és Pusztai Liza mellé Katona Renáta csatlakozott, a férfiaknál Dósa Dániel került a 64-be.

A vuhszi világbajnokság utolsó csöndes, vagy legalábbis csöndesebb napját rendezték szombaton. Az egyéni versenyek selejtezőjét a férfi tőrözők és a női kardozók zárták. Magyar részről hatan léptek pástra, Márton Anna és Pusztai Liza kiemeltként csak a legjobb 64 között csatlakozik majd a többiekhez. A hat magyarból végül kettő teljesítette sikeresen a szakaszt, méghozzá Dósa Dániel és Katona Renáta

Dósa Dani kínai ellenfelet legyőzve jutott a legjobb 64 közé.

Férfi tőrben valamennyi magyar abszolút elfogadhatóan zárta a csoportmérkőzéseket. Mészáros Tamás és Dósa Dániel 4-4, Frűhauf Benjámin és Németh András 3-3 győzelemmel lépett tovább. Ennek tükrében a folytatás tán alakulhatott volna szerencsésebben is – legalábbis az érkező ellenfelek minősége szempontjából. A 96 közé kerülésért két fiatalnak, Németh Andrásnak, illetve Frűhauf Benjáminnak kellett vívnia, mindketten hozták a meccsüket – előbb az ausztrál Webber (15:9), utóbbi a belga Lecocq ellen (15:9). A főtáblára jutás viszont egyedül a legjobb magyarnak, Dósa Daninak sikerült, és neki sem volt egyszerű feladata… Elvégre a házigazdák egyikével, a kínai Li Csennel került szembe, és 15:10-re nyert. A többiek közül a legbalszerencsésebben Mészáros Tamás járt. Ő hozta a legjobb csoportkört, ám a négyszeres egyéni világbajnok német Joppichhal találkozott, és győzött a rutin (8:15). Beni a britből ciprusivá “váló” Tofalidestől (13:15), András pedig a brit Mepsteadtől kapott ki (11:15), ezzel Dani társ nélkül maradt a főtáblára.

Női kardban Panka és Liza várta a társakat, és Katona Renáta gyorsan társult is hozzájuk. Ebben a fegyvernemben indultak a legkevesebben, szám szerint 101-en, ezért a Reni által hozott 4 győzelem/2vereséges csoportkör elégnek bizonyult ahhoz, hogy további asszó nélkül a legjobb 64 közé jusson. Sajnos, ugyancsak hamar kiderült az is, hogy László Lucának ugyanez nem sikerül, ő a csoportkörből egy győzelemmel kiesett. Ezzel eldőlt, hogy a hat fegyvernem 24 magyar egyéni indulójából 16 folytathatja a versenyt a 64-es főtáblán. 

Talán a 64-es táblát elemzik… A vb következő szakaszában fontos feladatok várnak a tavalyi bronzérmes Rédli Andrásra, az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesére és a tehetséges Bányai Zsomborra.

Vasárnaptól élesbe fordul a világbajnokság – ráadásul magyar szempontból egy rendkívül igalmasnak ígérkező nappal! Elsőként a női párbajtőr és a férfi kard egyéniben osztanak érmeket Vuhsziban, a mieink közül hárman-hárman lépnek majd pástra, közte az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron, valamint a világbajnok Szatmári András. Ugye, felesleges folytatni ezt a gondolatsort…

A 64-es tabla asszói magyar idő szerint hajnali 3.30-kor rajtolnak, a verseny a négyes döntőkig folyamatosan halad. Az elődöntős és döntős program szokatlan időpontban, magyar idő szerint 13.50 perckor kezdődik. És most aztán igazán: hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Vuhszi.

Férfi tőr egyéni, 142 induló. A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 4 győzelem/1 vereség, Dósa Dániel 4/2, Németh András 3/3, Frűhauf Benjámin 3/3 (továbbjutottak).

A legjobb 96 közé jutásért: Frűhauf Benjámin-Hans Joachim Lecocq (belga) 15:9, Németh András-Lucas Webber (ausztrál) 15:9.

A legjobb 64 közé jutásért: Dósa Dániel-Li Csen (kínai) 15:10, Mészáros Tamás-Peter Joppich (német) 8:15, Frűhauf Benjámin-Alex Tofalides (ciprusi) 13:15, Németh András-Marcus Mepstead (brit) 11:15.

Június 24-én, kedden, a legjobb 32 közé jutásért: Dósa Dániel-Gerek Meinhardt (amerikai).

Női kard egyéni, 101 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna és Pusztai Liza kiemelt, Katona Renáta 4 győzelem/2 vereség (a legjobb 64 közé jutott), László Luca 1/4 (kiesett).

Június 24-én, kedden, a legjobb 32 közé jutásért: Márton Anna-Faezeh Rafiei (iráni), Pusztai Liza-Au Szin Jing (hongkongi), Katona Renáta-Anne-Elizabeth Stone (amerikai).

Vasárnapi program. Női párbajtőr egyéni, a legjobb 32 közé jutásért: Kun Anna-Mara Navarria (olasz) – magyar idő szerint 3.30, Szász-Kovács Emese-Asa Linde (svéd) – 4.30, Budai Dorina-Olivija Masalo (litván) – 4.30.

Férfi kard egyéni, a legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi Áron-Enver Jildirim (török) – 5.35, Szatmári András-Nurzan Karim (kazah) – 5.35, Gémesi Csanád-James Honeybone (brit) – 5.20.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM