Hír

Vk-aranyérmes a férfi párbajtőrcsapat!

  • 2018.05.13

Aranyérmet nyert a párizsi férfi párbajtőr Vk-n a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András összeállítású magyar válogatott. Gratulálunk a vívóknak és a mestereknek!

Csaknem két és fél év telt el azóta, hogy világversenyen döntőt vívott, és aranyat hozott haza a magyar férfi párbajtőr-válogatott. Az a dátum igencsak emlékezetes. 2016. február 16-án, Vancouverben egy “horrorverseny” megnyerésével kvalifikálta magát a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású magyar csapat a riói olimpiára, amelyen aztán bronzérmet nyert. Azóta sok minden megváltozott, elsősorban a csapat… 

Most, Párizsban a fenti kvartettből Rédli András maradt hírmondónak. Mellé ezúttal Bányai Zsombor, Berta Dániel és Peterdi András került. A közel két és fél éves böjt pedig véget ért! A válogatott remek versenyzéssel, értékes, izgalmas, szenzációs győzelmekkel aranyérmet nyert, emellett nagyon értékes Világkupa-pontokat szerzett a nyári világversenyek előtt!

Rédli András aranyat érő találata a koreai Jung ellen...

Lássuk miként is alakult a mieink napja! Ami biztos, korán kellett kelniük… A viadal ugyanis számukra reggel 8-kor kezdődött, de a nagy létszám miatt akadt 4 olyan válogatott is, amely 7-kor startolt! Ez azért már súrolja az abnormalitás határát, elvégre, ha a megszokott két órás verseny előtti érkezéssel számolunk, akkor hajnali 5-kor mentek a csapatok a csarnokba, amely legkésőbbi 4 órás ébresztőt igényel. Hát, a rendezők tudják… De térjünk vissza a mieinkre. Rédliék a 16-ért Svédországgal vívtak, és nem okozott gondot a sima, 45:34-es győzelem. A következő kör viszont már nagyon kemény volt. Az amerikaiakat végig nem sikerült lerázni magunkról, olyannyira nem, hogy Rédli András végül egyetlen tussal hozta 31:30-ra a rendkívül fontos mérkőzést. Az ugyanis nagyon nem mindegy, hogy az 1-8., vagy a 9-16. helyért következik a folytatás… 

Majd az ezt követő, ezúttal is rendhagyó Rédli-öröm.

Nekünk az 1-8-ért következhetett a világ egyik, ha nem a legjobb csapata, az olimpiai és világbajnok franciák ellen, ráadásul hazai környezetben. Ám a mieink ezúttal papírformát borítottak, méghozzá nagyszerű versenyzéssel. Öt asszó után már nyolc tussal is vezettek a mieink, ezúttal Zsombi és Dani is remekelt, ám a franciák természetesen nem adták fel. Tusról tusra zárkóztak, kettőre is feljöttek, az utolsó asszó előtt három volt a különbség, amikor Rédli András és Borel pástra lépett. A francia “terminátor” természetesen mindent megpróbált, ám Bandi úgy védekezett, mint hőskorában az olasz labdarúgó-válogatott, és a tuspárbajban tartani tudta a különbséget, 42:39 lett a vége. 

Természetesen a csapat ünneplése sem maradt el...

Az elődöntőben az ugyancsak nagyon erős ukránok következtek, élükön egy világklasszissal, Nyikisinnel. A taktika egyértelmű volt, őt “jegelni” kell, a többieket legyőzni. Ez aztán később úgy változott, hogy egytusos magyar vezetésnél a végét rábízták a vívók az utolsó emberekre. Mi tőbb, a két klasszis tovább “emelte a tétet”, lepasszívozták meccsüket, így egyetlen perc döntőtt - megint csak Bandi javára. 23:21-re nyertek a mieink, akik már a döntőbe jutással is hatalmas fegyvertényt hajtott végre. 

...És a verseny utáni kreativitás sem hiányzott!

Hanem ami ezután jött, arra nehéz szavakat találni. A koreai klasszis különítmény, a két Park és Jung nagyon nekünk támadt. Olyannyira, hogy 4 asszó után 20:12-re vezetett, ami, ugye, igen jelentős különbségnek számít. Ebből az utolsó körre aztán hármat sikerült legolgozni, a hetedik asszót pedig Zsombi lepasszívozta. Következett Dani, aki kettővel megint csak csökkentette a különbséget, így Bandi mínusz háromnál kötött be Jung ellenében. És világbajnoki bronzérmesünk ismét bebizonyította egészen kivételes klasszisát. A “rendes játékidőben” egyenlített (pontosabban a végén már az ázsiai egyenlített, mert a magyar a vezetést is átvette egyszer), majd következett a nap harmadik hirtelen halálja… És ezen a napon valamennyi esetben mi maradtunk talpon, helyesebben szólva Rédli András. Beszúrta az aranyérmet érő tust, melyet aztán annak rendje és módja szerint meg is ünnepelt, társaival együtt!

Vk-aranyérem magyar párbajtőrcsapat nyakában - csaknem két és fél év után!

Okkal. Megfiatalított válogatottunk első, és bizonyosan nem az utolsó nagy sikerét érte el ezzel az aranyéremmel, gratulálunk a fiúknak, no meg a válogatott edző Dancsházy-Nagy Tamásnak és a mestereknek, Halla Péternek, Dancsházy-Nagy Tamásnak, Kulcsár Győzőnek és Udvarhelyi Gábornak. Ez aztán komoly fegyvertény volt!

Aranyérmesek és aranykovácsok! Dancsházy-Nagy Tamás, Berta Dániel, Bányai Zsombor, Halla Péter, Peterdi András (mestere Kulcsár Győző), Rédli András és Udvarhelyi Gábor.

És akkor jöjjenek a nyilatkozatok! Dancsházy-Nagy Tamás, vezetőedző: “Fantasztikus nap volt! A fiúk egész nap összeszedetten, egységesen és természetesen nagyon jól vívtak! Őrületes meccseink voltak, de mindegyik különbözött a másiktól. Tartottunk már az amerikaiaktól is, egyáltalán nem véletlenül… Aztán a franciákat saját fegyverükkel leptük meg. Ezúttal mi tudtunk elhúzni, és sündisznóállásba vonulni, itt nagyon fontos volt a két fiatal teljesítménye. Dani is nagyon összekapta magát, pedig azért pénteken és szombaton 320 emberen kellett keresztül verekednie magát… Az elődöntő hatalmas taktikai harcot hozott, tulajdonképpen egyik fél sem tudta a másikra kényszeríteni az akaratát, kockáztatni pedig senki sem akart, így a két klasszisra maradt a döntés. Korea ellen ezúttal talán előny volt, hogy fiatalok szerepeltek a csapatban, őket könnyebb volt tüzelni akkor is, amikor nagy volt a hátrány. Nagyon örülünk, hogy sikerült bizonyítanunk, mindenki jól teljesített, Rédli András pedig százszázalékosan beleérett a befejező ember szerepébe. Ugyanakkor természetesen pontosan tudjuk, hogy ez egy hosszú út első állomása volt!”

Rédli András, aki a személyes gratulációt azonnal elhárította, ekképpen: “Nem én voltam jó, hanem a csapatunk! Úgy érzem a világ három legerősebb válogatottját sikerült legyőznünk, ami azért nem akármi. Legutóbb Vancouverben nyertünk Világkupát, előtte pedig Budapesten világbajnokságot, nagyon kellett ez a siker. Bebizonyítottuk, hogy a fiatalok is képesek nagy eredményeket elérni, pedig ez párbajtőrben nagyon nehéz, elképesztően kiegyenlített a mezőny. Még ha nem is emlegetjük állandóan, de felesleges tagadni: a cél az, hogy kijussunk az olimpiára, és ott sikerrel képviseljük a hazánkat.”

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Párizs, 34 csapat. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Svédország 45:34 (Bányai +8, Rédli +4, Berta -1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 31:30 (Rédli +3, Bányai -1, Peterdi -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 42:39 (Berta +3, Bányai +2, Rédli -2).

Elődöntő: Magyarország-Ukrajna 23:21 (Rédli +6, Bányai -2, Berta -2).

Döntő: Magyarország-Korea 30:29 (Rédli +3, Bányai -1, Berta -1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: Halla Péter, Dancsházy-Nagy Tamás, Kulcsár Győző, Udvarhelyi Gábor), 2. Korea, 3. Ukrajna.További híreink

Aktuális

Hosszú, súlyos betegség után, 77 esztendősen elhunyt Kulcsár Győző. Négyszeres olimpiai, és háromszoros világbajnok párbajtőrözőnk, fantasztikus mesteredzőnk emlékét sportágunk, a Magyar Vívó Szövtség örökre őrizni fogja, saját halottjának tekinti.

Eseménynaptár

X