A folytatás is csodás: egy arany- és két ezüstérem

nov 8, 2017 | Archív

Újabb szenzációs napot zártak kerekesszékes vívóink a vb-n. Tőrben házidöntőt vívott Krajnyák Zsuzsi és Hajmási Éva, előbbi duplázott. Osváth Ricsi kardban nyert ezüstöt, szuper!

Két versenynap után három arany- és két ezüstéremmel áll a magyar küldöttség a római világbajnokságon! Szenzációs teljesítmény, le a kalappal, gartulálunk! Fenti mondatból kiderülhet, hogy a kedd után a szerda is remekül alakult. Női tőrben Krajnyák Zsuzsi megismételte előző napi káprázatos teljesítményét, duplázni tudott, és ezzel kimagasló karrierje negyedik világbajnoki címét nyerte! Külön öröm, hogy magyar házidöntőt hozott a nap, ugyanis a másik ágon Hajmási Évi menetelt végig, és rendkívül értékes ezüstérmet nyert. Gratulálunk a versenyzőknek, és a mestereknek, Feczer Viktornak, illetve Beliczay Sándornak. 

Kis híján duplázott másik keddi világbajnokunk, Osváth Richárd is! Ricsi kardban indult, és ugyancsak a döntőig menetelt, ahol egyetlen tussal kapott ki. Az ezüstérem nagyszerű eredmény, gratuláció a mesternek, Erdei Péternek is. Miként Dani Gyöngyinek szintén jár az elismerés, ő a B kategóriás tőrversenyen lett hatodik. 

Hétfő esti két világbajnokunk, Krajnyák Zsuzsanna, illetve Osváth Richárd, valamint Nemcsik Zsolt szövetségi kapitány a következőket nyilatkozta még a káprázatos hétfői nyitányt, a két aranyérmet követően a szövetség, illetve a “strongaa” honlapjának.

Krajnyák Zsuzsanna: „Nehéz szavakba öntenem, mennyire boldog vagyok! Nemcsak azért, mert 2002 és 2011 után ismét világbajnok lettem, hanem azért is, mert talán még sohasem vívtam ennyire jól párbajtőr egyéniben. Az utolsó közel két hónapban Feczer Viktor edzőm irányításával rengeteget gyakoroltunk épek ellen is, hol Tatán, hol a Gerevich sportcsarnokban, s lám, meg is lett az eredménye! Hálás vagyok ezeknek a kiváló sportolóknak, nagyszerű embereknek, hogy ezzel is segítették a munkánkat: nagyon köszönöm nektek! A csoportmeccsen becsúszott egy vereség, de rám amúgy is jellemző, hogy kicsit lassabban melegedem be, s kiesés szakaszban szoktam egyre élesebb lenni. Most is ez történt, bár a nyolc között a lengyel Fidrych ellen csak egy tussal győztem, az elég idegőrlő asszó volt. Az elődöntőben azonban az ukrán Breus csak 3, a döntőben pedig az örök rivális, hongkongi Yu Chi csak 9 tust tudott adni nekem, így talán mondhatom, hogy ma tényleg én voltam a legjobb. Talán az új cipőm is szerencsét hozott, amelyet hétfő este hozott utánam Dani Gyöngyi, szó szerint az utolsó pillanatban érkezett meg, de még időben. Óriási öröm, hogy egy napon lettem világbajnok Osváth Ricsivel, szívből gratulálok neki is! Remélem, az egész vb-n kitart a lendületem, s az egyéni mellett a csapatban is eredményesek tudunk lenni.”

Osváth Richárd: „Már eltelt pár óra a keddi döntő óta, de még mindig csak akkor hiszem el, hogy világbajnok lettem, amikor a kezembe veszem az érmet. Hihetetlen nap volt, még hihetetlenebb fináléval! Az egész szezonban nagyon jól ment a tőr, Világkupa-versenyeket nyertem, vezettem a világranglistát, így éremesélyesként érkeztem Rómába. Nem volt sallangmentes a felkészülésem, sokat küszködtem könyökfájdalommal, de a kezelések és egy kis pihentetés hatott. Az edzőtáborban már éreztem, hogy a sebességem megvan, a koncentrációm és a technikám is javult, azt pedig tudtam, hogy a szívemen és akaratomon ezúttal sem fog múlni. Na, pont ezekre volt szükség a döntőben is, ahol biztosan vezettem sokáig, aztán valami történt, s 12-14-nél már nem állt jól a szénám. Az ilyen helyzetek azonban kihozzák belőlem a nagy harcost, sikerült fordítanom, bár az egész még mindig olyan, mintha egy drámai filmben történt volna, az asszó után is alig tudtam felfogni, hogy megcsináltam. Szatmárnémetiből származom, gyerekkorom óta arról álmodom, hogy magyar versenyzőként, magyar címeres melegítőben hallgathassam a győztesnek járó himnuszunkat. Európa-bajnokságon már átéltem ezt, de most, pályafutásomban először világbajnokként is részese lehettem ennek. Elmondhatatlanul sokat jelent ez nekem és családomnak is, hálával és köszönettel tartozom mindazoknak, akik évek alatt azért álltak és állnak mellettem, hogy eljuthassak idáig.”

Nemcsik Zsolt: „Magyar szempontból a lehető legjobban kezdődött a verseny, mindkét klasszisunk fantasztikus teljesítménnyel ajándékozott meg bennünket. Ricsi nehezen lendült bele, talán nyomta az esélyesség terhe, aztán parádésan vívott, az elődöntő és a döntő során bemutatott fordításai pedig azt mutatják, hogy nagyon tud küzdeni is, teljesen megérdemelten lett a világ legjobbja. Zsuzsi hatalmas edzésmunkát végzett a felkészülés idején, fantasztikus formába lendülve érkezett Rómába, a döntőben sikerült meglepnie régi nagy ellenfelét is. Harmadszor lett világbajnok, le a kalappal előtte, és még nincs vége!”

Eremények. Kerekesszékes világbajnokság, Róma.

Férfi kard egyéni, A kategória, 37 induló. A csoportmérkőzéseken: Osváth Richárd 4/2, Zsolnay Sándor 1/4, Göttlinger Dániel 0/5.

A legjobb 16 közé jutásért: Osváth-Karpov (orosz) 15:7, Zsolnay-Csedrik (ukrán) 4:15.

Nyolcaddöntő: Osváth-Csedrik (ukrán) 15:7.

Negyeddöntő: Osváth-Lemoine (francia) 15:11.

Elődöntő: Osváth-Ntunisz (görög) 15:11.

Döntő: Osváth-Saburov (orosz) 14:15.

Végeredmény: 1. Saburov (orosz), 2. Osváth Richárd (edző: Erdei Péter), 3. Ntunisz (görög) és Gilliver (brit), …29. Zsolnay Sándor, …34. Göttlinger Dániel.

Női tőr egyéni, A kategória, 26 induló. A csoportmérkőzéseken: Krajnyák Zsuzsanna 6 győzelem/0 vereség, Hajmási Éva 4/1 (továbbjutottak), Fórizs Erika 1/5 (kiesett).

Nyolcaddöntő: Krajnyák-Tibiasvili (grúz) 15:7, Hajmási-Kim (koreai) 15:3.

Negyeddöntő: Krajnyák-Mogos (olasz) 15:12, Hajmási-Morkvics (ukrán) 15:10.

Elődöntő: Krajnyák-Jevdokimova (orosz) 15:13, Hajmási-Ju (hongkongi) 15:11.

Döntő: Krajnyák-Hajmási 15:7.

Végeredmény: 1. Krajnyák Zsuzsa (edző: Feczer Viktor), 2. Hajmási Éva (edző: Beliczay Sándor), 3. Ju (hongkongi) és Jevdokimova (orosz), …23. Fóris Erika.

Férfi párbajtőr egyéni, B kategória, 30 induló. A csoportmérkőzéseken: Tarjányi István 3/2, Gergely István 2/3 (továbbjutottak).

A legjobb 16 közé jutásért: Tarjányi-Leopizzi (olasz) 15:10, Gergely-Naumenko (ukrán) 4:15.

Nyolcaddöntő: Tarjányi-Guissone (brazil) 9:15.

Végeredmény: 1. Coutya (brit), 2. Sarri (olasz), 3. Ali (iraki) és Ifebe (francia), …14. Tarjányi István, …22. Gergely István.

Női tőr egyéni, B kategória, 17 induló. A csoportmérkőzéseken: Dani Gyöngyi 4/1.

Nyolcaddöntő: Dani-Fiaklistava (fehérorosz) 15:7.

Negyeddöntő: Dani-Bojkova (orosz) 7:15.

Végeredmény: 1. Vio (olasz), 2. Bojkova (orosz), 3. Makrytskaya (fehérorosz) és Misurova (orosz), …6. Dani Gyöngyi (edző: Feczer Viktor).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események