Aida hatodik, Fanni hetedik Kazanban!

febr 22, 2020 | Hírek

Két magyar női tőröző is bejutott a nyolcas döntőbe a kazanyi Világkupa-versenyen, Mohamed Aida 6., Kreiss Fanni a 7. helyen végzett. Évek óta nem volt ilyen eredményes a szakág, jöhet a csapat!

Furcsa dolgokat produkál olykor az élet… A komplett magyar tőr-, mi több, a vívótársadalom várja a vasárnapi csapatversenyt, az olimpiai kvalifikációt a kazani női tőr Világkupán. Erre mi történik az egyéni versenyen? Az elmúlt esztendők legsikeresebb szereplését produkálja a szakág, Mohamed Aidának és Kreiss Fanninak köszönhetően! Persze, ennek okán csöppet sem bánkódunk, valamint bízunk abban, hogy Fanni formája kitart még egy napot… 

Kreiss Fanni egész nap kimagaslóan teljesített!

Kezdjük vele a méltatást, ugyanis egyes számú női tőrözőnk egyszerűen remekelt. Három, egészen sima győzelemmel jutott el a legjobb nyolcig, pedig nem akármilyen ellenfelekkel találkozott. Előbb egy amerikai tinisztár, Rhodes kapott egy 15:9-et, majd a koreai válogatott Csae következett egy újabb 15:9-cel. És, hogy teljes legyen a sorminta, a nyolcaddöntőben megint egy 15:9-es győzelem következett, a korábbi orosz válogatott Martyanova ellenében. A negyeddöntőben ugyan kikapott Fanni, ám azért az asszóért is csak dicséret illetheti! Az ellenfele ugyanis a világ egyik legjobbja, az olasz Volpi volt, aki egyetlen fránya tussal, 15:14-re győzte le az UTE vívóját, Kreiss Gábor tanítványát. Mindez a 7. helyet jelentette – le a kalappal!

Jogos a mosoly, Mohamed Aida bravúros Világkupa-döntőt vívott össze Kazanban!

És akkor mit mondjunk Mohamed Aidára, aki 44 esztendősen bizonyította be ismét a világnak, hogy komolyan kell számolni vele…? A 64 között először a lengyel válogatott egyik legjobbja, Jelinska ellen fordított 8:7-re. Következő ellenfele az a spanyol Marino volt, aki az előző körben az orosz Korobejnyikovát verte. Aida ellen esélye sem volt, 15:9-re nyert a magyar. A nyolcaddöntőben pedig az a 16 éves kanadai szupertehetség, Guo következett, aki az amerikai Kiefert búcsúztatta, és aki a budapesti világbajnokságon éppen Aida ellen tört borsot az orrunk alá… Most neki sem volt esélye! A szombati magyar divatnak megfelelően ezúttal is 15:9 lett az eredmény. A negyeddöntőre már elfogyott az erő: az olasz klasszis Di Francisca biztosan győzött ellene. Ám Aida hatodik helyére nehéz jelzőket találni, maradjunk annyiban: gratulálunk neki, és mesterének, Solti Antalnak

A többiekről: Pásztor Flóra is nagyot nyújtott, előbb 15:13-ra legyőzte az orosz Szamszonovát, majd egyetlen tussal, 15:14-re kapott ki attól az ugyancsak orosz Zagidullinától, aki később érmet nyert. Kondricz Kata is megszorongatta nagynevű ellenfelét, 15:12-re kapott ki a francia Thibustől. Két hete éppen ő nyerte a torinói Grand Prix-t…

A valóban rendkívüli sikereknek természetesen nagyon örülünk, ám a java most következik. Vasárnap dől el, hogy a magyar női tőrcsapat eljut-e az olimpiára! A nyolcaddöntőben Kína lesz az ellenfele a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású válogatottnak. Ha sikerül a győzelem, akkor a négyért Olaszország lesz az ellenfél. Ugyanakkor “fél szemünkkel” a németeket és a lengyeleket követjük majd. Ha ugyanis az említett két nemzet nem jut a legjobb négy közé, akkor a mieink eredményétől függetlenül megvan a tokiói kvóta! Úgyhogy most aztán valóban: hajrá, magyarok!

Eredmények. Női tőr egyéni Világkupa, Kazan, 154 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Jelinska (lengyel) 8:7, Kreiss-Rhodes (amerikai) 15:9, Pásztor-Szamszonova (orosz) 15:13, Kondricz-Thibus (francia) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss-Csae (koreai) 15:9, Mohamed-Marino (spanyol) 15:9, Pásztor-Zagidullina (orosz) 14:15.

Nyolcaddöntő: Kreiss-Martyanova (orosz) 15:9, Mohamed-Guo (kanadai) 15:9.

Negyeddöntő: Kreiss-Volpi (olasz) 14:15, Mohamed-Di Francisca (olasz) 3:15.

Végeredmény: 1. Elisa Di Francisca (olasz), 2. Si Jue (kínai), 3. Alina Zagidullina (orosz) és Alice Volpi (olasz), …6. Mohamed Aida (edző: Solti Antal, válogatott edző: Feczer Viktor), 7. Kreiss Fanni (edző: Kreiss Gábor, válogatott edző: Feczer Viktor), …24. Pásztor Flóra, …56. Kondricz Kata, …88. Mesteri Viktória, …102. Lupkovics Dóra.

Férfi tőr egyéni Világkupa, Kairó, 180 induló. Végeredmény: 1. Carlos Llavador (spanyol), 2. Andrea Cassara (olasz), 3. Alessio Foconi (olasz) és Alexander Massialas (amerikai), …78. Dósa Dániel, …162. Pórfy Tamás. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM