Interjú Plásztán Attilával és Juhász Bencével a dadi iskolai vívásról

máj 9, 2016 | Archív

Az iskolai vívás riportom következő helyszíne Dad, ahol Plásztán Attila és Juhász Bence szakedzőkkel volt szerencsém beszélni  1, Mióta van jelen az iskola életében a

Az iskolai vívás riportom következő helyszíne Dad, ahol Plásztán Attila és Juhász Bence szakedzőkkel volt szerencsém beszélni

 

 

1, Mióta van jelen az iskola életében a vívás?

  1. Őszén kezdődtek meg az edzések a Dadi Református Iskolában. Eleinte csak szakkörként működött. Ma már az órarendbe beépítve az első évfolyamosok számára, a mindennapos testnevelés részeként jelen van az iskola életében. Célunk hogy felmenő rendszerben, minden beiskolázott elsősnek lehetősége legyen vívást tanulni. Ahogyan évről-évre feljebb lépnek az évfolyamokon ez a lehetőség továbbra is adott lesz számukra hetente 1 testnevelés órán, illetve hetente 2 ízben másfél órás szakkör keretein belül.

2, Milyen sikerekről lehet beszámolni?

Minden napi sikernek felfogható, ha egy vívó tanonc a kért módon végre hajt egy akciót, egy edző számára öröm látni az erre irányuló törekvéseket. A Dadi Fiatalok 2015-ben egy körzeti versenyen (Tata-Tatabánya-Dad ) kezdték meg a versenyzést, majd a 2016- Országos Diákolimpiai döntő jelentette a következő állomást. Itt a legkisebbek között az I. korcsoportban a lányok szerepeltek meggyőzően. Sárközi Anna Lilla a 9. míg Molnár Eszter a 4. helyen végzett. Mindkét lánynak ez egy szép bemutatkozó volt az első országos versenyen. Nagyobbaknál III. korcsoportos fiúknál Schrantz Dávid végzett, jelenlegi tudásának megfelelően a mezőny közepén.

3, A diákok szülei mennyire támogatják gyermekiket abban, hogy a későbbiekben is ezt a sportágat űzzék verseny szinten is?

Amikor beindult a vívás Dadon, éreztem némi szkeptikus hangulatot, de a gyerekek jó hírét vitték ennek a programnak, jöttek az első sikerek, ennek hatására már a szülők is egyre érdeklődőbbek és elhivatottak lettek abban, hogy gyermekük versenyezhessen.

4, Vannak e már most kimagasló talentumok?

Kimagasló tehetségek kérdéséről egy kicsit később tudok nyilatkozni. Vannak tehetséges gyerekek, ahogy mindenhol vannak, a kitartás és a szorgalom lesz a döntő hogy valakiből valójában kimagasló tehetség lesz-e, és él-e a sors adta lehetőségeivel?!

5, Hogyan építették be a vívásoktatást az iskolai tanrendbe?

Jelenleg az elsősöknek és a másodikosoknak hetente 1 alkalommal testnevelés óra keretein belül tanítjuk a vívást. Az igazán lelkeseknek, és az idősebbek hetente 2-szer szakköri foglakozáson van lehetőségük elmélyülni a sportág szépségében és fortélyaiban.

6, A vívást tanuló gyermekek mennyire lelkesek a sportág iránt?

A lelkesedés az töretlennek látszik, szépen emelkedik a vívni járó gyerekek száma és meglepően alacsony a lemorzsolódó gyermekek száma. Meg szeretném említeni, hogy volt olyan osztály ahol 15 főből 11 diák a vívást választott saját sportágának. Ha közel ezt az arányt meg tudjuk őrizni a jövőben, akkor Dadon a vártnál jóval hamarabb pezsgő vívó élet lehet.

7, Mik a távlati célok? Szokták e a diákok összemérni tudásukat más intézmények tanulóival?

Mindenképen szeretnék a jövőben nagyobb létszámú csapattal elindulni a diákolimpián. Kiemelt figyelemmel a csapatversenyekre, hiszen sok azonos korú versenyzőnk lesz, így könnyű összeállítani egy ütőképes csapatot, akár minden korcsoportban. Hosszú távú célunk között szerepel az, hogy a középiskolát kezdő fiatalok körében (ahol eddig a legmagasabb volt a lemorzsolódási arány) a Dadi fiatalok tovább tanulva Tatabányán vagy akár Tatán folytathassák a vívást. A versenykiírásokat ugyanúgy közzé tesszük Dadon, mint Tatabányán. Bárki aki szeretne versenyezni akár országos versenyen ,vagy sportág népszerűsítő versenyeken, maximálisan az iskola, a TSC (Tatabányai Sport Club), edzők, testnevelők támogatását élvezi.

8, Kiket emelnek ki állandó példaképként a sportágon belül a fiatal generáció számára?

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen Esztergályos Patrik (Kadett Világ Bajnok, Ifjúsági Olimpia aranyérmes, Junior Európa Bajnok) tatabányai születésű, ő segít nekünk a toborzásban minden esetben, bár ugyanígy Gnám Tamara is kiveszi a részét a fiatal gyermekek kiválasztásában. Náluk jobb példa nem is kell a gyerekeknek, hiszen helyi lakosok, és időről-időre találkoznak velük. Természetesen a gyerekek a Magyar vívás nagyjait is ismerik névről, de nekünk egyszerűbb eredményes, helyi fiatalokkal bemutatni a vívósportban rejlő lehetőségeket.

 

Keller Dániel

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM