Kreiss Fanni hetedik az Eb-n

jún 17, 2018 | Archív

Az újvidéki Eb második napján a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők versenyét rendezték. Legjobban Kreiss Fanni szerepelt, hetedik lett, Peterdi András és Mohamed Aida nyolcaddöntőig jutott.

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Az Európa-bajnokság második napjának programját a férfi párbajtőrözők kezdték, a fegyvernemtől megszokottan az Eb legnagyobb indulólétszámával. A több mint 100 fős mezőnyben a mieink egytől egyig magabiztosan léptek tovább a csoportmérkőzéseket követően, és a direkt kieséses táblát látva sem rémüldöztünk, egyedül Bányai Zsombor húzott alaposan bele, ő a 32-ért a világ egyik legjobbját, az ukrán Nyikisint kapta ellenfélül. Nem sikerült a bravúr, fiatal tehetségünk 8:13-mal búcsúzott. 

Peterdi András nyolcaddöntőig jutott a párbajtőrözők versenyében.

A baj csak az volt, hogy a többiek sem jártak jobban… Rédli Andrásnak a kellemetlen, de nem világverő cseh Pitra jutott, és négy évvel ezelőtti Eb-aranyérmesünk 15:10-re kikapott, nem érezte a ritmust. Berta Dani vívott a csoportkörben a legeredményesebben, azonban a svéd Kase ellen a végét elidegeskedte, a skandináv a hajrában egyenlített, majd a hirtelen halálban a győzelmet is megszerezte, 11:12. Maradt egykeként Peterdi András, a 30 esztendős újonc, aki a román Persu ellen egy küzdelmes 15:14-gyel, végül egyedüliként jutott a legjobb 32 közé. Hát, nem így képzeltük… Erről, persze, a Honvéd vívója tehetett legkevésbé, és itt tegyük azt is hozzá, hogy “Pedró” már edzőként is bontogatja szárnyait egyesületében. A folytatás ugyancsak remekül sikerült a számára. A svájci Pittet-nek esélyt sem hagyott, energiadús vívással 15:10-re győzött. Úgy tűnt, lesz esély a nyolcaddöntőben is, elvégra a dán Jörgensen volt az ellenfél. Igaz, egy rossz emlékünk volt vele kapcsolatosan, a 2015-ös moszkvai vb-n azt a Boczkó Gábort győzte le, aki most csapatvezetőként “coacholt” Andrásnak a versenyen. Jörgensen azonban ismét borsot tört az orrunk alá. Esélyt sem hagyott a magyarnak, és végig vezetve 15:7-re nyert. Ugyanakkor Peterdi András így is dicséretet érdemel, a többiek pedig koncentrálhatnak a csapatversenyre… 

Mohamed Aida 42 esztendősen is remekül helytállt.

Mi pedig a délutáni női tőrversenyre figyelhettünk, amely a házigazdák teljes érdektelensége mellett zajlott. Ugyanakkor ezért ezúttal teljes felmentést kaptak a szerbek, ugyanis ebben az időben zajlott a Szerbia-Costa Rica labdarúgó világbajnoki mérkőzés… A televízióval felszerelt kávézók természetesen csurig megteltek, a Spens rendezvényközpontban pedig maradtak a vívók… Történetesen a főtábla előtti szünet éppen arra az időszakra esett, amikor Kolarov a mérkőzést eldöntő, káprázatos szabadrúgásgólját szerezte, így néhányan tapasztalhattuk, hogy milyen, amikor felrobban az örömtől fél Újvidék. Mi tagadás, kicsit irigykedtünk… 

Kreiss Fanni nagy bravúrt hajtott végre a francia Thibus legyőzésével.

De vissza a lényegre – legalábbis a mi szempontunkból! A csoportkört itt is valamennyi magyar sikerrel vette, Kreiss Fanninak a 32 közé jutásért pástra sem kellett lépnie. A többiek közül Mohamed Aida megküzdött, de sikerrel vette az akadályt a szlovák Bitterova ellen (10:8). Szalai Szonja megküzdött, de nem vette sikerrel az akadályt az ukrán Csencova ellen (10:14), Lupkovics Dórának pedig nem volt esélye a német Hampellal szemben (6:15). Két legjobbunk maradt tehát versenyben a folytatásra, és a következő körben mindketten nagyot alakítottak! Mohamed Aida elképesztően nagyszerű vívással, és elképesztően simán győzte le 15:8-ra az egyik legjobb lengyelnek számító Hanna Lyczbinskát. Fanni talán még nagyobb bravúrt hajtott végre. A világ közvetlen élmezőnyébe tartozó, világranglista ötödik, francia Thibust verte egy rendkívül izgalmas és változatos meccsen. Eleinte ő vezetett, majd a francia 12:10-re fordított, viszont a végjátékban már csak az UTE tőrözője talált, és 14:12-re győzött. Jöhettek a nyolcaddöntők, ahol Aida a világ koronázott királynőjével az egyéni olimpiai és világbajnok Deriglazovával találkozott. “Éjjel azt ámodtam, hogy vele vívok” – mondta Aida az asszó előtt, ám arra nem emlékezett, ki nyerte a meccset. Nos, a valóságban az orosz, ám Aida 42 esztendősen is nagyon megnehezítette a dolgát, 11:15 lett a vége. A sors és a sorsolás okán Fanninak ezúttal könnyebb dolga volt, de, ugye, azzal is élni kell… Kreiss Gábor (az édesapa) tanítványa mintaszerűen vívott, és esélyt sem hagyott az ukrán Szenyutának, közte tíz, azaz 15:5 lett a vége. 

Az ukrán Szenyutának esélyt sem adott Fanni, aki a hetedik helyen zárt. Gratulálunk!

Ezzel az bizonyossá vált, hogy Fanni a legjobb magyar helyezést éri el a két versenynap során. Ám hogy ez egy értékes pozíciót, vagy egy csodaszép érmet jelent, az a Volpi elleni asszóban dőlt el. Az olasz volt az egyértelmű esélyes, elvégre a világranglista második helyén állt, és klasszisát ezúttal is igazolta. Sajnos… Végig vezetve 15:4-re győzött, és ezzel Fanni a hetedik helyen végzett, neki és mesterének egyaránt gratulálunk!

Hétfőn az egyéni versenyek zárónapja következik, a legerősebb magyar “szereposztással”. A női párbajtőrözők és a férfi kardozók versenyében pástra lép két egyéni olimpiai bajnokunk (Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron), valamint egyéni világbajnokunk (Szatmári András). Hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Újvidék.

Férfi párbajtőr egyéni, 104 induló. A csoportmérkőzéseken: Berta Dániel 5 győzelem/1 vereség, Rédli András 4/2, Bányai Zsombor 4/2, Peterdi András 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Peterdi-Persu (román) 15:14, Berta-Kase (svéd) 11:12, Rédli-Pitra (cseh) 10:15, Bányai-Nyikisin (ukrán) 8:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Peterdi-Pittet (svájci) 15:10.

Nyolcaddöntő: Peterdi-Jörgensen (dán) 7:15.

Végeredmény: 1. Borel (francia), 2. Novoszjolov (észt), 3. Schmidt (német) és Nyikisin (ukrán), …15. Peterdi András, …40. Berta Dániel, …44. Bányai Zsombor, …47. Rédli András.

Női tőr egyéni, 61 induló. A csoportmérkőzéseken: Kreiss Fanni 4 győzelem/2 vereség, Mohamed Aida 4/2, Szalai Szonja 4/2, Lupkovics Dóra 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Bitterova (szlovák) 10:8, Szalai-Csencova (ukrán) 10:14, Lupkovics-Hampel (német) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss-Thibus (francia) 14:12, Mohamed-H. Lyczbinska (lengyel) 15:8.

Nyolcaddöntő: Kreiss-Szenyuta (ukrán) 15:5, Mohamed-Deriglazova (orosz) 11:15.

Negyeddöntő: Kreiss-Volpi (olasz) 4:15.

Végeredmény: 1. Deriglazova (orosz), 2. Errigo (olasz), 3. Volpi (olasz) és Synoradzka (lengyel), …7. Kreiss Fanni (edző: Kreiss Gábor, válogatott edző: Marco Goncalves), …15. Mohamed Aida, …34. Szalai Szonja, …36. Lupkovics Dóra.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM