Még egyszer a maribori kadet és junior Eb-ről

márc 6, 2015 | Archív

Emlékezetes és sikeres kadet és junior Európa-bajnokságot tudhat maga mögött a magyar vívósport. Mariborban a kadetok elfogadhatóan, a juniorok kimagaslóan szerepeltek (az éremtábla

Emlékezetes és sikeres kadet és junior Európa-bajnokságot tudhat maga mögött a magyar vívósport. Mariborban a kadetok elfogadhatóan, a juniorok kimagaslóan szerepeltek (az éremtábla második helyén végeztek!), küldöttségünk pedig összességében nagyon jól teljesített 2 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmével. Az Eb-t Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány is értékeli.

 

Lélegzetvételnyi pihenőhöz sem jut a sportág: miközben csütörtökön fejeződött be Mariborban a kadet és junior Európa-bajnokság, a hét végén három fegyvernemben is pástra lépnek junior Világkupákon a mieink! (Udinében a férfi és női párbajtőrözők, Belgrádban a női tőrözők.) Más kérdés, hogy mindez mennyire ésszerű. Valószínűleg semennyire, és ezt a FIE is észrevette, a következő szezonban megváltozik egy és más a junior versenynaptárban.

 

Mi azonban még pillantsunk egyet vissza a Mariborban történtekre, már csak azért is, mert igazán van mire visszaemlékezni. A teljesség igénye nélkül sorolnánk fel néhány különlegességet a versenyről, következzék a maribori TOP 10.
 
1. Magyarország a második helyen végzett Oroszország mögött a junior Európa-bajnokság éremtáblázatán, ami az utóbbi évek kimagaslóan legjobb szereplése.
 
2. Küldöttségünk 2 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt, ami nem éri utol a tavalyi, “világrekordnak” számító 12 medált, de rendkívül jó teljesítménynek számít. 
 
3. Bányai Zsombor egyéniben és csapatban is ezüstérmet nyert úgy, hogy az egyéni verseny döntőjétől kezdve sérült vállal versenyzett. 
 
 
4. Márton Anna olyan fölénnyel nyerte a junior női kard egyéni versenyét, hogy az ember csak ámult, milyen magabiztosan teszi a dolgát tehetségünk. 
 
5. Kun Anna, akinek eddigi legjobbja egy junior Vk-bronzérem volt, nagyszerű versenyzéssel és csodaszép vívással nyert aranyérmet. 
 
 
6. Pásztor Flóra kadetként nyert érmet a junior női tőrözők versenyében. Legutóbb erre ebben a fegyvernemben 1997-ben volt példa, akkor Varga Kati ért el hasonló bravúrt a tenerifei vb-n.
 
7. Dósa Dani ezüstérmével a férfi tőr szakág legértékesebb egyéni eredményét érte el. Egyéni aranyat legutóbb 30 éve szerzett junior vb-n Érsek Zsolt, a jelenlegi vezetőedző.
 
8. Kadet női párbajtőrcsapatunk hosszú esztendők után végzett ismét dobogós helyen, remek második helyezést értek el a fiatal hölgyek. 
 
9. Érmeink mellett nyolc egyéni versenyzőnk jutott be a nyolcas döntőbe, és végzett ezzel az 5-8., szakmailag igen értékes helyen. 
 
10. Valamennyi csapategységünk bejutott a legjobb nyolc közé, sőt, 12 válogatottunkból nyolc a legjobb négy hely valamelyikén végzett.
 
Az esemény második felét a helyszínen tekintette meg Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, őt kértük meg arra, értékelje a látottakat.
 
“A kilenc érem, közte a két arany önmagáért beszél, ez úton is gratulálok valamennyi érintett versenyzőnek, mesternek, válogatott edzőnek. Külön ki szeretném emelni a junior küldöttség éremtáblán elfoglalt második helyét. Ebben a korosztályban megelőztük az olaszokat, a németeket, a franciákat, és ez hallatlanul nagy siker. Mint ahogy én jelentős szakmai sikerként könyvelem el azt is, hogy nyolc további egyéni versenyzőnk bejutott a legjobb nyolc közé, tehát a korábbinál sokkal több értékes helyezést szereztek a mieink. Akadtak természetesen olyan dolgok is, melyeken változtatni szeretnék és fogok, már a taskenti korosztályos világbajnokságon. Ezeket személyesen meg fogom beszélni azokkal, akikre tartozik. Mindazonáltal összességében abszolút pozitív az összkép, utánpótlásunk ott van a közvetlen élmezőnyben, fiataljaink egységes és szimpatikus válogatott benyomását keltették, semmiféle fegyelmi vétség nem történt, úgyhogy elégedetten jöttem haza a szlovén városból. Pihenésre most nincs lehetősége ennek a korosztálynak, egy hónapon belül jöhet a szezon legnagyobb versenye, a kadet és junior világbajnokság!”

2015. március 06.

 
BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM