Hír

Vívás a Nemzeti Múzeum lépcsőin!

  • 2017.09.06

A Vívás Világnapja alkalmából szombat délben tartja Flashmob rendezvényét a Nemzeti Múzeumban a Magyar Vívó Szövetség. Az eseményről a patinás épület rotundájában tartottunk közös sajtótájékoztót.

Vajon miért születik rekord számú olimpiai érem a magyar vívósportban? Miben különleges a magyar vívás? A siker milyen emlékeit őrzi a Magyar Nemzeti Múzeum?

A magyarok európai megjelenésük óta rettegett harcosok hírében álltak, fegyvereik is irigylésre méltóak voltak. A nevezetes magyar kard például a kora újkorban jelent meg, kétféle vívásmódot ötvözve. Később, az újkorban népszerűvé váló, kiemelkedő mesterekhez és vívóiskolákhoz kötődő teremvívásból a 19. századra alakult ki a sportvívás, a század végére pedig az olasz, francia, spanyol vívóiskolák mellett kifejlődött a magyar vívóiskola is. A 20. században a legeredményesebb magyar sportolók a vívók voltak, sikereik mai napig erősítik a nemzeti büszkeséget. 

A Nemzeti Múzeum lépcsőjén és kertjében reményeink szerint közel ötszázan vívnak majd szombat déltől öt percen át. 

A Vívás Világnapja alkalmából rendezett sportágnépszerűsítő- és versenyprogram, valamint a flashmob és a kamarakiállítás, a vívás mint nemzeti sport előtt tiszteleg. Az elegáns, „úri” sporttá alakult vívás a második világháborút követően válságba sodródott. A kitűnő vívó, mesteredző és sportdiplomata, Bay Bélamentette át napjainkra a magyar vívósport hagyományait és elérte, hogy töretlenül fejlődhessen. A kamarakiállításban múzeumi és magán gyűjteményekből válogatott tárgyak mellett az ő hagyatékából is állítunk ki olyan relikviákat, amelyek a vívósport nemzeti jellegét illusztrálják, ezzel egyben rá is emlékezünk.

Ezzel párhuzamosan, a Föld számos országában, egy időpontban, szeptember 9-én rendezik a Vívás Világnapját. Idehaza többek között Budapesten, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén tartunk délben Flashmob összejövetelt, melyre mindenkit várunk!

Ennél sokkal többen leszünk majd a lépcsőkön...

A vívásban lassan hagyománnyá válik, hogy évente egyszer, a szezon legelején a Föld számos pontján megrendezik a Vívás Világnapját, melyen egy Flashmob megmozdulás keretében népszerűsítjük szeretett sportágunkat. Idehaza két éve a Bazilika előtt, tavaly pedig egyik főtámogatónk, a WestEnd udvarában rendeztük meg az eseményt, melyen több százan vettek részt, közte olimpiai és világbajnokaink. Emellett számos vidéki vívóbázis, város nevezetességeit népesítették be a pengeforgatók.

Idén sikerült igazán méltó helyet találni a Vívás Világnapjára. Szeptember 9-én, déli 12 órakor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén és kertjében lesz a budapesti Flashmob akció, néhány perces szabadvívás. Reményeink szerint közel ötszázan népesítik majd be a Nemzeti Múzeum kertjét és lépcsőjét, majd ezt követően olimpiai és világbajnokaink adnak majd autogramokat fiatal vívóinknak, illetve az érdeklődöknek. Jelen állás szerint az időjárás is a kegyeibe fogadja a rendezvényt, reméljük, az eső nem írja át a tervezett forgatókönyvet.

Emellett vívóverseny is lesz a Nemzeti Múzeum kertjében. A Csacsi Kupa keretében veterán (35 év feletti) férfi és női tőr versenyt rendezzük majd meg délelőtt 1o órától (döntők 15 órától) – igazán patinás környezetben!

Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg a sajtótájékoztatót. 

Az eseményről szerdán tartottunk közös sajtótájékoztatót a Nemzeti Múzeummal a patinás épület rotundájában. Az eseményen először Varga Benedek,a múzeum főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a múzeum akár „szigorúan szakmai” okok miatt is otthont adhatott volna az eseménynek, de nem csak ez döntött a szerepvállalás mellett. A vívás a legeredményesebb magyar olimpiai sportág, évszázados múlttal, a múzeum számára is elismerés a „befogadó szerep”. Hát még sportágunk számára! 

Az MVSZ részéről László Dezső versenyigazgató szolgált részletekkel.

Erről már László Dezső versenyigazgató beszélt, aki természetesen azzal kezdte, hogy a vívósport számára hatalmas megtiszteltetésnek számít, hogy azokon a lépcsőkön vívhatunk, melyeken 1848. március 15-én többek között a „Fényesebb a láncnál a kard” verssor hangzott el. Elmondta, hogy a Múzeum Kupa veterán verseny már szombat délelőtt 1o órakor kezdődik, majd a délben kezdődő Flashmobra fél 12-től gyülekeznek a vívók – az ország minden tájáról. A versenyigazgató bízik abban, hogy közel ötszáz fiatal népesíti be a Múzeum-kertet. De nem hiányoznak majd olimpiai és világbajnokaink sem, akik szintén beszállnak a pontosan délben kezdődő, és öt percen át tartó szabadvívásba. Ezt követően sem sietnek, és reményeink szerint még hosszú percekig maradnak, ugyanis Szilágyi Áronékautogramot osztanak majd a fiataloknak…

Olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese ott volt a sajtótájékoztatón - és ott lesz a szombati Vívás Világnapján. Vív, majd autogramot oszt...

Másik olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese is ott lesz szombaton, mi több, már a szerdai sajtóeseményen is ott volt. Elmesélte, hogy véget ért számára a nyári pihenő, éppen a héten kezdte el munkáját mesterével, Kulcsár Győzővel.Majd mosolyogva hozzátette, hogy szombati életkora alapján már a veterán versenyen is indulhatna, de most inkább a Flashmob megmozdulást választja… 

(Az eseményről a résztvevőknek további információkat – gyülekezés, felszerelés, stb. - pénteken teszünk közzé honlapunkon.)
További híreink

Aktuális

Két arany-, egy ezüst-, egy bronzérmet és számos helyezést hozott a kadet korosztály utolsó "nemzetközi hétvégéje" a szocsi Európa-bajnokság előtt. Legeredményesebben Pozsonyban, a női párbajtőrözők szerepeltek.

Eseménynaptár

X

Kiemelt versenyek élő eredményei
2018. január 19-21-i hétvége

Felnőtt Férfi Tőr Világkupa Párizs
Egyéni és Csapat 
 
 Felnőtt Női Párbajtőr Világkupa Havanna
  Egyéni és Csapat 


Junior Női Kard Világkupa Segovia
 Egyéni és Csapat


ONLINE RESULTS


VÁLOGATOTT
  KERETEK 


VÁLOGATÓ VERSENYEK

KARD TŐR PÁRBAJTŐR