Hír

Battai Sugi aranyérmes az athéni Vk-n!

  • 2023.03.04

Battai Sugi a junior Európa-bajnokságról beesve, a világ legjobbjait legyőzve nyert aranyat az athéni kard Világkupán! Elképesztő siker, gratulálunk neki és mesterének! Pusztai Liza a 7. lett.

Fantasztikus sztori! Junior Európa-bajnoki helyezése és csapataranya után talán annyi ideje volt Battai Sugárnak, hogy a szennyest kitegye a vívózsákból, és becsomagolja a tiszta ruhákat. Hétfőn nyerte a korosztályos aranyát, péntek-szombaton, az athéni Világkupán pedig eddigi pályája, messze kimagaslóan legjobb felnőtt eredményét érte el aranyérmével! Gratulálunk a debreceni “kisklasszisnak” és mesterének, Dávid Lászlónak! Arról nem is beszélve, hogy milyen bravúros sikerekkel jutott el idáig… 

Ilyen tusokat adott a döntőben Sugi a négyszeres egyéni világbajnok Harlannak.

Haladjunk sorjában! Sugi már az első asszójában, a 64 között kiemelt vívót búcsúztatott a spanyol Navarro személyében (15:13). A folytatásban pedig egy 15:14-es, egytusos meccs következett, az olasz Mormilét győzte le a kairói vb-aranyban főszerepet  játszó kardozónk. A nyolcaddöntőben a francia válogatott Querolinak esélye sem volt (15:9), majd jött az első hatalmas bravúr. Az éremért ugyanis Battai az egyéni világbajnok, világranglista-vezető japán Emuránál bizonyult jobbnak 15:13-ra. És még nem volt vége! Az elődöntőben újabb klasszis, az egyéni olimpiai bronzérmes francia Apithy-Brunet kapott egy sima 15:9-et! És még nem volt vége! Az aranyéremért a négyszeres egyéni világ- és hatszoros Európa-bajnok ukrán Olga Harlan következett! Neki sem volt ellenszere a magyarral szemben! Na jó, nem volt sima a meccs, de Sugi 14:14 után egy nagyszerű, egylámpás parádriposzttal újabb klasszisnak jelezte, hogy hamarosan érkezik az új trónkövetelő…!

Battai Sugi a doppingvizsgálatot követően így nyilatkozott honlapunknak: “Próbáltam egész nap csak a vívásra figyelni, és erre biztatott az edzőm is. Pénteken még kicsit fáradtnak éreztem magam, de amikor a 32 között sikerült 15:14-re legyőznöm Mormilét, akkor felszabadultam. Utána jöttek a klasszisok, én meg ismét igyekeztem csak magammal foglalkozni. A döntőben már 14:11-nél biztatott Laci arra, hogy merjek védeni, aztán 14:14-nél meg is mertem csinálni az akciót… Természetesen nagyon örülök, de fáradt is vagyok, holnap nyolc nap alatt az ötödik versenynapom kezdődik. Ugyanakkor szeretem a csapatversenyeket, most pihenek, majd utána szeretnék ünnepelni…!”

Junior csapatarany után, felnőtt egyéni arany! Fantasztikus!

Jár a komoly dicséret Pusztai Lizának is. Ravasz Etele tanítványának teljesítménye kezd ismét egyre stabilabbá válni, megbízható csapatteljesítmények után összejött az egyéni Vk-döntős helyezés is a még mindig csupán 22 éves klasszisunknak. Egy könnyű 15:5 után, koreai ágon lépett előrébb, majd még előrébb a BVSC vívója. A két ázsiai válogatottat 15:10-re, majd 15:13-ra verte, és ezzel jutott el a negyeddöntőig. Ott a fentebb már méltatott ukrán klasszis, Olga Harlan megállította őt, ám ez a hetedik helyezés egy újabb lépés felfelé a fiatal magyarnak. 

A további főtáblás magyarokról: Márton Anna a 32-ben, László Luca és Katona Renáta a 64-ben búcsúzott. Vasárnap világbajnok női csapatunk következik Athénban, hajrá, magyarok!

Eredmények. Női kard egyéni Világkupa, Athén, 176 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Bakasztova (ukrán) 15:5, Márton-Jeon E. (koreai) 15:11, Battai-Navarro (spanyol) 15:13, Katona-Gudura (görög) 12:15, László-Berder (francia) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Csoj (koreai) 15:10, Battai-Mormile (olasz) 15:14, Márton-Sao (kínai)10:15.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Jeon H. (koreai) 15:13, Battai-Queroli (francia) 15:9.

Negyeddöntő: Battai-Emura (japán) 15:13, Pusztai-Harlan (ukrán) 4:15.

Elődöntő: Battai-Apithy-Brunet (francia) 15:9.

Döntő: Battai-Harlan 15:14.

Végeredmény: 1. Battai Sugár (edző: Dávid László, válogatott edző: Gárdos Gábor), 2. Olga Harlan (ukrán), 3. Manon-Apithy Brunet (francia) és Teodora Gudura (görög), …7. Pusztai Liza (edző: Ravasz Etele, válogatott edző: Gárdos Gábor), …26. Márton Anna, …51. László Luca, …59. Katona Renáta, …67. Keszei Kira és Szűcs Luca, …112. Beviz Dorottya.További híreink

Aktuális

Aranyérmet nyert a férfi kardcsapat az olimpiai kvalifikáció madridi Vk-nyitányán! Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink