Csillagos ötös: öt arany a kadet Eb-n!

febr 24, 2023 | Hírek

A magyar kadet női párbajtőrcsapat nyerte a korosztályos Európa-bajnokság ötödik aranyérmét Tallinnban, kimagaslóan teljesített a küldöttség. Férfi kardcsapatunk bronzérmes lett, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Öt arany- egy ezüst- és négy bronzérem, ez lett a magyar kadeti vívóválogatott káprázatos mérlege a tallinni Európa-bajnokságon. A korosztály versenyének zárónapján az újabb aranyérmet a Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna összeállítású női párbajtőrcsapat szerezte meg, végig kiegyensúlyozott, nagyszerű szerepléssel. Az elődöntőig egy 45:19-cel (Lettország) és egy 45:26-tal (Románia) jutottak el a hölgyek, és ezek a különbségek azért önmagáért beszélnek… Az elődöntőben viszont következett a mieink számára a nap legizgalmasabb és legszorosabb meccse Franciaország ellen. A két válogatott fej fej mellett haladt, a korosztályában tapasztaltnak és rendkívül eredményesnek mondható Gréti és Blanka mellett az alig 14 esztendős – küldöttségünk legfiatalabbja – Lotti is sokat tett hozzá ahhoz, hogy végül, egy nagyon izgalmas befejezés után 45:43-ra legyőzzék a mieink a franciákat. A döntő majdhogynem sétagaloppnak mondható az előzményekhez képest. Tehetségeink már a meccs elején elhúztak a lengyelektől, és ezt az előnyt végig meg is őrizték, a végeredmény 45:39 lett, és ez jelentette küldöttségünk ötödik Eb-aranyát. Mindezek után Galli Zsolt válogatott edző természetesen elégedetten mondta el véleményét honlapunknak. 

Gachályi Gréta, Nagy Blanka, Horváth Lotti és Terhes Hanna – a kadet Európa-bajnok női párbajtőrcsapat.

“Nagyszerűen kiegészítette egymást a két tapasztaltabb, és a két tizennégy éves vívónk, igazán kivételes csapatot alkottak így négyen. Bíztunk a jó szereplésben, elvégre ebben a szezonban két körversenyt is megnyertünk, ebben az összeállításban pedig egyszer lettünk másodikok. Egyetlen szoros meccsünk volt, a franciák elleni elődöntő, de ott is csak pozitívumokat mondhatok mindenkiről! Tavaly sem voltunk esélytelenek, most sikerült nyernünk. Örülök, hogy mi tehettük fel a pontot az i-re ezen a kimagasló kadet Eb-n, gratulálok valamennyi vívónak és edző kollégámnak.”

Férfi kardcsapatunk szerezte küldöttségünk negyedik bronzérmét, és hajszál választotta el attól, hogy ez a medál még fényesebb színű legyen… Egy nagyon sima 45:12-vel (Finnország), és egy nem sokkal szorosabb 45:31-gyel (Lengyelország) jutott el az elődöntőig a Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Vajda Oszkár összeállítású válogatott, ahol következett az Olaszország elleni “örökrangadó". Mi tagadás, nem kezdődött jól, sőt, volt olyan szakasza is a meccsnek, amikor nyolc tussal elhúztak az itáliaiak. Viszont a mieink nem adták fel, mi több Szalai Zalán vezérletével zárkóztunk, és sikerült az egyenlítés is. Az utolsó asszóra az újdonsült Európa-bajnok Vajda Oszkár állt fel, és a végletekig kiélezett meccset vívott! 44:44-nél kitalálta a megfelelő akciót, sikerrel ki is védte az olasz támadását, ám az otthagyott penge okán mégis a rivális adott egylámpás találatot… Néhány perce maradt a kvartettnek arra, hogy túltegye magát a történteken, de ez bőven elégnek bizonyult. A németek elleni bronzmeccsen végig vezetve, 45:39-re nyertünk, és ezzel megérdemelten állhattak dobogóra a mieink. Kósa Miklós válogatott edző így foglalta össze a napot. 

Vajda Oszkár bánata az olaszokkal szemben egy tussal elvesztett elődöntőt követően.

“Nem titkolt célunk volt, hogy éremért utazunk erre az Európa-bajnokságra, és nagyon örülök, hogy mindezt sikerült megvalósítanunk. Az olaszok ellen egy rendkívül kiélezett meccsen kaptunk ki egyetlen tussal, ráadásul egy hihetetlenül balszerencsés találattal. Ezek után nem sokkal kellett felállnunk a bronzmeccsre a németek ellen… A fiúk mégis összekapták magukat, simán hozták a bronzmeccset, úgyhogy nagyon büszke vagyok rájuk, folytatjuk tovább a munkát!”

Az egyéni Európa-bajnok Rubin Mattia csapatban is sokat tett a négy közé jutásért.

Az egyetlen kadet csapatunk, amely nem térhet éremmel haza Tallinnból, a férfi tőrözőké volt. Ennek ellenére egyetlen rossz szót sem szólhatunk a Gergely Zoltán, Orovecz Gergely, Rubin Mattia, Zsögön Andor összeállítású válogatottra, mi több, őket is komoly dicséret illeti Európa-bajnoki negyedik helyükért. Már csak azért is, mert a németek elleni negyeddöntő igencsak emlékezetesen alakult… A hollandok elleni sima, 45:33-as győzelem után komoly hátrányba kerültünk, tucatnyi tussal is vezettek már a németek. Innen azonban előbb Orovecz Gergely zárkózott, majd az utolsó asszóban az egyéni Európa-bajnok Rubin Mattia előbb egyenlített, majd néhány másodperccel a vívóidő lejárta előtt a győztes tust is beszúrta – 43:42. Itt fogyott el a lendület, a britek elleni elődöntőre Mattia kicsit egyedül maradt, 31:45 lett a vége, a bronzéremért pedig Izraeltől szenvedtünk 45:41-es vereséget. Zárásként pedig még egyszer szögezzük le, nem ez a negyedik hely az, ami kritikára ad okot. Viszont az hatalmas bravúr, hogy valamennyi kadett válogatottunk négy közé jutott az Európa-bajnokságon!

Szombattól a juniorok következnek. A korosztály Európa-bajnokságának első napján a férfi párbajtőrözők, a női tőrözők és a női kardozók versenyeznek. Természetesen továbbra is: hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet Európa-bajnokság, Tallinn. 

Női párbajtőrcsapat, 22 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lettország 45:19 (Gachályi +12, Nagy +11, Terhes +3, Horváth 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Románia 45:26 (Gachályi +9, Nagy +5, Horváth +5).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:43 (Gachályi +3, Horváth 0, Nagy -1).

Döntő: Magyarország-Lengyelország 45:39 (Gachályi +4, Horváth +2, Nagy 0).

Végeredmény: 1. Magyarország (Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna, válogatott edző: Galli Zsolt, edzők: László István, Kovács Attila, Serre Bendegúz, Kosztopulosz Beatrix), 2. Lengyelország, 3. Ukrajna.

Férfi tőrcsapat, 20 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Hollandia 45:33 (Gergely +8, Rubin +6, Zsögön +2, Orovecz -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 43:42 (Rubin +4, Orovecz +4, Gergely 0, Zsögön -7).

Elődöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 31:45 (Rubin +7, Orovecz -10, Gergely -11).

A 3. helyért: Magyarország-Izrael 41:45 (Zsögön +1, Orovecz +1, Rubin 0, Gergely -6).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Nagy-Britannia, 3. Izrael, 4. Magyarország (Gergely Zoltán, Orovecz Gergely, Rubin Mattia, Zsögön Andor).

Férfi kardcsapat, 18 ország. Nyolcaddöntő: Magyarország-Finnország 45:12 (Vajda +12, Papp +10, Szalai +7, Monori +4).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:31 (Papp +10, Vajda +3, Szalai +1).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 44:45 (Szalai +3, Vajda 0, Papp -4).

A 3. helyért: Magyarország-Németország 45:39 (Szalai +3, Papp +3, Vajda 0).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Románia, 3. Magyarország (Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Vajda Oszkár, válogatott edző: Kósa Miklós, edzők: Kósa Miklós, Bódy Benjámin, Kun Kolos, Patócs Ákos).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM