Hír

Dósa Dani bronzérmes a sanghaji GP-n!

  • 2023.05.21

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el Dósa Dániel. A magyar férfi tőröző bronzérmet nyert az olimpiai kvalifikációs sanghaji Grand Prix-n. Gratulálunk neki és mesterének, Szirmai Benedeknek!

Ha valaki, akkor Dósa Dani megérdemelte! Hét évvel ezelőtt, 2016 tavaszán hajszálnyira volt attól, hogy eljusson a riói olimpiára. Nem sikerült. Akkor volt 20 esztendős, nem nehéz kiszámolni, most mennyi… Azóta ötször volt nyolcaddöntőben Világkupa-versenyen, világbajnokságon, nem sikerült a fináléba jutás. Eközben - mondjuk ennek mi örülünk… - idehaza is méltó riválisa akadt a nagyszerű tehetség, Szemes Gergő személyében. 

Az egyéni világbajnok olasz Foconi sem találta az ellenszert Dósa Danival szemben.

Aztán jött a sanghaji, kiemelt szorzószámú, olimpiai kvalifikációs Grand Prix-verseny. A szombati selejtező nap csoportmeccse sikerülhetett volna jobban is, bár végül összejött a 64. Ettől kezdve garantált volt, hogy a főtáblán nagyon erős ellenféllel kezd majd a Törekvés vívója, Szirmai Benedek tanítványa. Így is lett. Az olasz Foconi, csekélység, egyéni világbajnok, hétszer nyert eddig Vk-, vagy GP-versenyt… Vele találkozott először Dani. A bravúrhoz kétség nem férhetett, 15:11 lett a vége. 

Dósa Dani a nagyon megérdemelt, bronzéremért járó kupával.

És ettől kezdve csak simább meccsek jöttek. A 16-ért a hongkongi második ember, Csoj kapott ki ugyancsak 15:11-re. Majd következett a több mint kellemetlen, a kiemeltek közé tartozó spanyol Llavador, akivel szemben nem volt pozitív a magyar mérlege. Erre 15:6 lett a meccs ide! Már ezzel élete legjobbját érte el Dani, de még következett az i-re a pont. A negyeddöntőben ugyanis a francia Rogert 15:3-ra mosta le a Törekvés vívója! Tán a négyes döntő előtti szünet nem kellett volna, de tény, az elődöntőben Dani régi riválisa, az olasz Ingargiola ellen már elfogyott az erő. Az itáliai 15:7-re nyert, de Dósa Dániel ezzel a bronzéremmel hatalmasat lépett előre pályáján, és hol van még a vége…?!

Az edzőjét, Szirmai Benedeket könnyebb volt elérni, ő ugyanis ezúttal nem utazott el, éppen vasárnap két hetes Leila lánya mellett maradt, Marco Goncalves segítette Danit Sanghajban. “Tegnap beszéltünk telefonon, panaszkodott, hogy nem nagyon ment neki a vívás. Mit mondhattam volna? Majd ma jobban fog menni… Hát így is lett! Nagyon megérdemelte Dani ezt a sikert. Céltudatosan dolgozik, él, edz, tanul, étkezik, minden alárendel a vívásnak. Nagyon jókor jött már ez az eredmény. Hihetetlenül örülök, innen is gratulálok neki!”

Aztán az eredményhirdetés után Danit is sikerült elérni, akiből szinte dőlt a szó, teljesen érthetően…: “A kiesés szélén voltam a csoportkörben, null-kettővel kezdtem, és nem az erősektől kaptam ki… Aztán valahogy továbbevickéltem, de többek között a Vk-bronzérmes brazil Toldót kellett megvernem utána szombaton. Ma viszont más napra ébredtünk! Foconi miatt nem bosszankodtam, hiába világbajnok, nem fekszik neki a stílusom. Utána pedig minden bejött. Llavadort egyszer győztem le eddig tizenöt tusban, most sima lett. Roger meg még simább. Ugyanazt próbáltam az elődöntőben is, de akkor valahogy semmi nem úgy sikerült. Most, az eredményhirdetés után már boldog vagyok, de nemrégiben még bosszankodtam. Évekig egyedül, nemzetközi edzőtáborokban próbáltam tartani a lépést az élmezőnnyel, aztán Szemi nagyon sokat segített. Tényleg, még én tanulok tőle gondolkodásban, könnyedebben, lazábban veszek mindent, mint régebben. Nagy segítség az a mentálhigiéniás program is, amiben segít a szövetség, nekem nagyon bejött. Kun Anna példája lebeg előttem, bízom abban, hogy jöhet a java!”

A többieknek nem sikerült a bravúr, a legjobb 64 között Szemes Gergő az olimpiai bajnok hongkongi Cseungtól kapott ki 15:10-re, Németh András a már említett hongkongi Csojtól 15:11-re, míg Tóth Gergely az olasz válogatott Avolától 15:5-re szenvedett vereséget. A női Grand Prix-n nem jutott magyar tőröző a legjobb 64 közé. 

Eredmények. Férfi tőr egyéni Grand Prix, Sanghaj, 184 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Foconi (olasz) 15:11, Szemes-Cheung (hongkongi) 10:15, Németh-Csoj (hongkongi) 11:15, Tóth-Avola (olasz) 5:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Csoj (hongkongi) 15:11.

Nyolcaddöntő: Dósa-Llavador (spanyol) 15:6.

Negyeddöntő: Dósa-Roger (francia) 15:3.

Elődöntő: Dósa-Ingargiola (olasz) 7:15.

Végeredmény: 1. Alexander Massialas (amerikai), 2. Francesco Ingargiola (olasz), 3. Dósa Dániel (edző és válogatott edző: Szirmai Benedek) és Julien Mertine (francia), …42. Németh András, …50. Tóth Gergely, …64. Szemes Gergő, …148. Frűhauf Benjámin.


Női tőr egyéni Grand Prix, Sanghaj, 152 induló. Végeredmény: 1. Anne Sauer (német), 2. Martina Batini (olasz), 3. Lee Kiefer (amerikai) és Ysaora Thibus (francia), …68. Mohamed Aida, …85. Lupkovics Dóra, 86. Pásztor Flóra, …92. Kondricz Kata.További híreink

Aktuális

Aranyérmet nyert a férfi kardcsapat az olimpiai kvalifikáció madridi Vk-nyitányán! Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink