Hír

Debrecenen át Kazan felé!

  • 2021.02.20

Debrecenben edzőtáborozik péntektől keddig a magyar férfi és női párbajtőr-válogatott. A körülmények ideálisak, minden feltétel adva van a sikeres felkészüléshez a kazani olimpiai kvalifikációs Vk-ra.

Sorsdöntő ütközet, a “kazani csata” vár a magyar férfi párbajtőr-válogatottra éppen egy hónap múlva. Az oroszországi Világkupa-versenyen dől ugyanis el végérvényesen, hogy ott lehet-e riói bronzérmes csapatunk a tokiói olimpián. (A nők erre már korábban elveszítették az esélyüket.) Természetesen most minden ennek a célnak van alárendelve, és ennek érdekében vonult pénteken debreceni edzőtáborba a férfi és női válogatott. Itt értük el Dancsházy-Nagy Tamást, a férfiak vezetőedzőjét. 

Nemek harca. Az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese Berta Dani dolgát is megnehezíti...

“Nem először járunk Debrecenben, a szövetségnek, és a vívótermi edzéseknek otthont adó Békessy Béla Vívó Klubnak köszönhetően ideálisak a körülmények. Kisebb sérülés miatt egyedül a Péterek hiányoznak, azaz Somfai és Szényi. Ugyanakkor ők nem utaznak a kazani Világkupára, úgyhogy akinek igazán kell, mindenki itt van! Jó hangulatban tesszük a dolgunkat…”

Dancsházy-Nagy Tamás elmondta, hogy két hét múlva terveznek egy hasonló összetartást, ha megoldható, akkor ugyanott, Debrecenben. A vezetőedző beszélt az eddigi versenyek tapasztalatairól is. 

Világbajnok edzés után. Siklósi Gergely következő nagy dobása Kazanban lehet.

“Minden egyes versenynek volt értelme, kifejezetten előnyösnek tartom, hogy az elmúlt hónapokat nemcsak edzésekkel, hanem értékes versenyekkel töltöttük ki. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, szereztünk, és hisszük, hogy ennek is hasznát vehetjük azon a Világkupán, amelyre hovatovább egy esztendeje készülünk…”

A válogatott kazani összeállításával kapcsolatosan egyelőre, “udvariasan” nem érdeklődtünk, elvégre ez nyilván több álmatlan éjszakát okoz majd az ebben érintetteknek, elsősorban a vezetőedzőnek… Ami viszont biztos, hogy a hat kazani utazó, és egyéni induló Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Koch Máté, Nagy Dávid, Rédli András és Siklósi Gergely lesz. Közülük kerül ki a négy csapattag, ezt legkésőbb a helyszínen, az egyéni verseny hajrájáig kell eldönteni. Arra ugyanakkor kíváncsiak voltunk, hogy mik a hírek a közvetlen vetélytársakról, elvégre versenyen legutóbb lassan egy évvel ezelőtt találkozott a mezőny. 

Örök riválisok állandó csatája. A két vasasos kortárs, Nagy Dávid és Koch Máté viaskodik.

“Annyit tudunk, hogy természetesen mindenki készül… Az oroszok és az ukránok információink szerint hozzánk hasonlóan belföldi versenyekkel hangolódnak, és a kínaiak, koreaiak is edzenek. Egész biztos vagyok abban, hogy mindenki ott lesz majd Kazanban. Először is, mindannyian nagyon várjuk már, hogy újra elinduljon a nemzetközi vívóélet, másodszor pedig hatalmas a tét. Nem csak a vívótudás, mentális tényezők is számítanak majd, erre ugyancsak próbálunk felkészülni.”

Azt nem említette a szakember, hogy valószínűleg matematikusra is szükség lesz Kazanban, olyannyira sok összetevős az olimpiai ponttáblázat. A páston ugyanakkor csak a győzelem számít majd, a fiúknak kizárólag erre szabad koncentrálniuk. Ezen az úton jelenthet egy lépést a debreceni edzőtábor is, mi pedig egyet tehetünk, amíg ők dolgoznak és versenyeznek - nagyon szorítunk értük…

Rédli András és Andrásfi Tibor szusszanásnyi pihenője.További híreink

Aktuális

Márciustól folytatódik a nemzetközi vívóélet! A FIE döntése alapján március 10. és 14. között Budapesten rendezik az olimpiai kvalifikációs férfi és női kard Világkupát. Párbatőrben két héttel később, Kazanyban lesz hasonló esemény. Hajrá, magyarok!

Eseménynaptár

X

Támogatóink