Eb után – Európa Játékok előtt

jún 22, 2023 | Hírek

Márton Anna nélkül utazik a magyar válogatott a krakkói Európa Játékokra. Női kardozónk sérült térde miatt nem vívhat. A plovdivi Eb-ről, illetve az EJ-ről beszélt Boczkó Gábor szövetségi kapitány. 

A plovdivi Európa-bajnokságon látszott: Márton Anna tokiói olimpia után megműtött térde továbbra sem százszázalékos, sőt… Alapvetően hátráltatta őt a vívásában, és az ott látottak alapján, sajnos, egyáltalán nem váratlan az a döntés, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a krakkói Európa Játékok csapatversenyén nem vesz részt. A hogyan továbbról Németországban döntenek, az operációt végző orvos vizsgálja meg Pankát, és határozza meg a folytatást. Minden jót kívánunk ez úton is Márton Annának! Női kardban így Krakkóban a tavaly vb-aranyat nyerő négyes indul majd. 

Márton Anna a plovdivi Eb-n már sérülten versenyzett, Krakkóban nem indul.

Térjünk át jobb hírekre, a válogatott valamennyi további tagja egészséges, és a plovdivi egyéni Eb után készül a vívásban vasárnap kezdődő krakkói Európa Játékokra – már amennyire ilyen szűk idő alatt érdemben minderre fel lehet készülni… Mint ismeretes, a hirtelen kiírt plovdivi Eb kvalifikált egyéniben a párizsi olimpiára, míg a krakkói Európa Játékok csapatversenye egyben olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságnak számít. Az egyéni verseny Krakkóban “csak” Európa Játékok lesz. Ennek megfelelően kértük Boczkó Gábor szövetségi kapitányt arra, hogy néhány mondatban “zárja le” a plovdivi Eb-t, illetve beszéljen arról, hogy ebben a helyzetben miként készül a válogatott az Európa Játékokra. 

“A plovdivi egyéni Európa-bajnokság alakulhatott volna jobban, mintha fejben néhányan nem tudtak volna kellően fókuszálni ebben a váratlan szituációban. Ugyanakkor Szatmári András ezüstje szép eredmény, és születtek értékes helyezések is. Nem mentségként mondom, de mindig is azt állítottuk, hogy olimpiai csapatkvalifikációban gondolkozunk, ezért a történteknek nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani. Krakkóban hasonló lesz a szituáció. Az egyénit majdhogynem edzésversenyként fogjuk fel a csapat előtt. Természetesen az Európa Játékok fontos esemény, ugyanakkor a lényeg az, hogy három nappal a csapat előtt mindenki vívjon egy jót, ismerje meg a helyszínt és a hangulatot. Éppen ezért döntöttünk a legjobbak egyéni indulása mellett. Keretünkben sok a fiatal, aki nem járt olimpián, a falu hangulata, a miliő egész más, mint egy vívóeseményen. Az egyéni remek alkalom a körülmények feltérképezésére, az esetleges sikerélmények szerzésére – aztán jöhet a számunkra kiemelten fontos csapatverseny!” – nyilatkozta honlapunknak Boczkó Gábor. 

Az Európa Játékok vívóversenyeinek futurisztikus helyszíne a krakkói Tauron Aréna lesz.

A krakkói Európa Játékokon (június 25-30.) induló magyar válogatott összeállítása. Férfiak. Kard: Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (MTK), Gémesi Csanád (MATE-GEAC), Decsi Tamás (KVSE). Párbajtőr: Koch Máté (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Nagy Dávid (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd). Tőr: Szemes Gergő (FTC), Dósa Dániel (Törekvés), Tóth Gergely (Törekvés), Bagdány Albert (Ludovika – csak egyéni), Németh András (Honvéd – csak csapat).

Nők. Kard: Battai Sugár (Debreceni EAC), Pusztai Liza (BVSC), Szűcs Luca (BVSC), Katona Renáta (Vasas). Párbajtőr: Kun Anna (OMS-Tata), Wimmer Dorina (MTK), Muhari Eszter (Tatabánya), Tóth Jázmin (Honvéd – csak egyéni), Büki Lili (Tatabánya – csak csapat). Tőr: Pásztor Flóra (Törekvés), Kondricz Kata (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd), Kreiss Fanni (Törekvés). 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Áron nyolcaddöntőig jutott

Szilágyi Áron sérülése után nyolcaddöntőig jutott a madridi férfi kard egyéni Világkupán. További két főtáblásunk nem került 32 közé.

Eszter korai búcsúja

Az egyedüli főtáblás magyarnak, Muhari Eszternek nem sikerült asszót nyernie a fujairahi női párbajtőr Világkupán.

Mesteri Viki elismerése

A paralimpiára készülő vívókat segíti Mesteri Viktória, aki ezért támogatást kapott a K&H mozdulj! program keretében.

Élő eredmények

Közelgő események