Elhunyt Udvarhelyi Gábor

okt 2, 2022 | Hírek

Súlyos betegség után, 69 évesen elhunyt Udvarhelyi Gábor. Mesteredző, vezetőedző, szövetségi kapitány, és nagyszerű ember volt. Az MVSZ saját halottjának tekinti. Nekrológunk itt.

Mindig azt tanítottad, oly sok egyéb mellett, hogy ne mutassuk ki az érzelmeinket mások előtt. De most, ebben a helyzetben, ez teljesen lehetetlen. Éppen azok a hírek érkeztek Rólad, hogy jobban lettél. Hazamentél, ahol Zsuzsival együtt sokkal jobban érezted magad. A vívók is mesélték, hogy az éves, elmaradhatatlan, balatoni "Udvarhelyi-tanítványok találkozón" videó hívással bejelentkeztél, mi több, utánozhatatlan, fanyar humorodat is újra elővetted. 

Azt is tanítottad, hogy soha, semmit nem szabad feladni. Egészen bizonyos, hogy most se tetted. Sokszor mondtad azt is, hogy tisztességgel, becsülettel kell viselni mindent, amit az élet hoz. Ebben is példát mutattál. Mint mindenben. 

Igazából olyan embert se nagyon ismerek, aki nem kedvelte. De hogy nem volt, és nincs olyan a honi és nemzetközi vívótársadalomban, aki nem tisztelte, az egészen bizonyos. Mert le lehet, és le is kell ilyenkor írni az életutadat, pályád eredményeit, a tanítványok nevét, amely a bőség zavara miatt nyilván rendkívül hiányos és felületes lesz, pláne homályos tekintettel. Ám mindez korántsem tükrözi, milyen kivételes és igaz ember voltál. 

Azért, aki esetleg nem tudná… Udvarhelyi Gábor öttusázóként kezdte sportpályafutását, 21 évesen váltott vívásra, de 25 esztendősen már az edzői szakma felé fordult. 1978-ban indította első gyerekcsoportját az MTK-ban. Tökéletesen jellemzi őt, hogy ezen a klubon kívül kizárólag a magyar válogatott mellett dolgozott… Az akkori kezdők között ott volt többek között bizonyos Kovács Iván és Mincza Ildikó… Fiatalon jobb keze lett Szőcs Bertalannak, akit mindig is a legnagyobb magyar edzőnek tartott. A pást mellett Berci bácsival kötötte össze az életét, a páston kívül pedig lányával, Szőcs Zsuzsával. Azzal a világbajnok tőrözővel és párbajtőrözővel, aki mindig, mindenben társa volt az utolsó pillanatokig, és akivel okkal voltak büszkék nagyszerű Zsuzsa lányukra. 

Udvarhelyi Gábor a munka elkötelezett híve volt. Elsők között tartotta fontosnak a fizikai képzést a technikai mellett, ennek is köszönhette, hogy már fiatalon rengeteg eredményt ért el. Kovács és Mincza mellett később tanítványa volt Nagy Tímea, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Hormay Adrienn, Rédli András. Többek között… Megannyi olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím. 1989-től már a férfi párbajtőr-válogatott mellett dolgozott vezetőedzőként. 2014 októberében nevezték ki szövetségi kapitánnyá, zsinórban hat olimpián dolgozott a magyar vívóküldöttséggel. 

Készült a hetedikre is, de Tokióba már betegsége miatt nem tudott elutazni. Tisztessége azt sem engedte, hogy ilyen körülmények között szövetségi kapitány maradjon – tavaly ősszel lemondott tisztségéről. 

Hogy milyen edző, szövetségi kapitány volt Udvarhelyi Gábor? A győzelmek, az aranyérmek ünneplésekor hátrébb lépett. A vereségek, a kudarcok idején előrébb. Mindene volt a vívás, a magyar vívás. 

Hogy milyen ember volt Udvarhelyi Gábor? Olyan, akinek a mindenénél, a magyar vívásnál is fontosabb volt a tisztesség és a becsület. 

A Magyar Vívó Szövetség Udvarhelyi Gábort saját halottjának tekinti. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

kellemes húsvéti ünnepeket!

Kellemes húsvéti ünnepeket kíván a Magyar Vívó Szövetség!

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM