Hír

Gergő-ezüst, Gergely-bronz az U23 Eb-n

  • 2023.05.24

Férfi tőrben Szemes Gergő ezüst-, Tóth Gergely bronzérmet nyert a budapesti U23 Európa-bajnokságon. Női párbajtőrben Gnám Tamara végzett a 7. helyen. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

Egészen különleges, amit Szemes Gergő és Tóth Gergely alkotott a budapesti U23 Európa-bajnokság férfi tőr egyéni versenyszámában. Nem csak azért, mert érmet nyertek. Hanem ahogy érmet nyertek! Valamikor kedd délelőtt tizenegy óra magasságában landolt a repülőjük Sanghajban. Ott ugyanis a hétvégén férfi tőr Grand Prix-n vettek részt. Mi több, Szemi vasárnap is vívott, a 64-es főtáblán a hongkongi egyéni olimpiai bajnoktól szenvedett vereséget… Aztán huszonnégy órával később pástra léptek ezen a versenyen is. Hat órás időeltolódás, hétvégi verseny, csaknem egynapos utazást követően… Szirmai Benedek fegyvernemi válogatott edző lakonikusan fogalmazta meg, miért indultak el tehetségeink itt is: “A következő verseny az Európa-bajnokság, ami egy hónap múlva lesz. Ez pedig egy rangos hazai esemény. Fiatalok, szerezzenek tapasztalatokat, sikerélményeket, vívjanak!”

Szemes Gergő öröme...

Megtörtént! A 16 közé mindketten simán bejutottak - Mihályi Andor és Bagdány Albert a 32 között búcsúzott -, aztán viszont különleges utat jártak be. Tán Gergelyt emeljük ki elsőként, elvégre tőle nagy bravúr volt a 4 közé jutás. Ráadásul a nyolcaddöntőben 10:14-ről fordított lengyel ellenfelével szemben, majd az éremért, a szerb Csuk ellen 9:5-ös állásnál begörcsölt a keze, az is kérdéses volt, folytathatja-e a versenyt. Nem hogy folytatta, 15:9-re nyert, ezzel pályafutása legszebb eredményét érte el! Szemes Geri azért az esélyesek közé tartozott ebben a mezőnyben, ám az éremért a másik favorittal, a francia Spichigerrel találkozott. Nagy izgalmak után ő bírta jobban a végét, 15:14-re nyert - ami azért fentiek tükrében egészen különleges teljesítmény!

Tóth Gergely öröme...

Ezt követték az elődöntők, amelyben az egyébként Kínából lázasan hazatérő Tóth Gergő nem bírt az olasz Lombardival (9:11), viszont Szemi hiába ásítozott fáradtan a call room-ban a meccse előtt, említette is, hogy most már tényleg jó lenne aludni, előtte még vívott két asszót az Európa-bajnoki érmekért. Az elsőben Martinit verte kétséget kizárólag 15:11-re, majd a fináléban Lombardi következett. Ott azonban a végére elfogyott az erő, amin egyáltalán nem csodálkozhatunk… Szabó István tanítványa 5:1-re még vezetett, de az olasz gyorsan fordított. 11:14 után még 13-ra zárkózott a Ferencváros vívója, ám a befejezés nem sikerült. A verseny viszont igen! Elvégre Gergő ezüstje, és Gergely bronza újabb bizonyíték arra, hogy a fegyvernem igen jó irányba halad. 

Mesterek és tanítványok. Szirmai Benedek, Tóth Gergely, Szemes Gergő és Szabó István.

A főszereplők az eredményhirdetést követően így nyilatkoztak honlapunknak. Szemes Gergő: “Reggel elégedett lettem volna ezzel az eredménnyel, mivel elég fárasztó napok vannak a hátam mögött, de most, nem sokkal a döntő után azért kicsit csalódott vagyok, szerettem volna nyerni, ha már idáig eljutottam. Most viszont pihenni szeretnék, aztán majd jöhet a csapatverseny.”

Tóth Gergely: “Ahhoz képest, hogy tegnap reggel lázasan értem haza Kínából, nem rossz ez a bronzérem… Komolyra fordítva a szót, nagyon örülök, sokszor kellett összeszednem magam a nap folyamán, de mindig sikerült. Igazából reggel úgy léptem pástra, hogy majd a csapatversenyen szeretnék szerezni egy érmet, aztán egyéniben sikerült! Úgyhogy jöhet a csapat!”

Női párbajtőrben a csoportmérkőzések tán egy kicsivel többet ígértek annál, mint ahogy magyar szempontból alakult a végeredmény. A mieink ugyanis imponálóan teljesítették a kört, Tóth Jázmin a legjobb, Wimmer Dorina a harmadik indexszel jutott tovább, de Gnám Tamara és Kardos Edina is biztosan vette ezt az akadályt. A legjobb 16 közé jutásért azonban egyedül a tatabányai Tamarának jött össze a győzelem, neki is 15:14-re… Másik három vívónk így búcsúzott, Plásztán Attila tanítványa viszont a nyolcaddöntőben is győzni tudott, az olasz Pizzini ellen 15:12-re. Az éremért a nagyon erős lengyel válogatott kapuján kopogtató Klasik volt az ellenfél, Tami 15:9-es vereséget szenvedett, a lelátóról így is taps köszöntötte a hetedik helyéért - teljes joggal. 

Gnám Tamara így örült a nyolc közé kerülésének.

Így látta ezt Somfai Péter válogatott edző is, aki végigkísérte a helyszínen a napot. “Erős vívók jutottak a legjobb négy közé, Gnám Tamara hetedik helye nagyon értékes teljesítmény. Más kérdés, hogy a többiektől ennél talán kicsit többet vártam. A csapatverseny fontosabb értékmérő lesz, bízom abban, hogy jól szereplünk majd.”

Az U23 Európa-bajnokság csütörtökön a férfi párbajtőrözők és a női kardozók egyéni versenyével folytatódik. 

Eredmények. U23 Európa-bajnokság, Ludovika Aréna. 

Női párbajtőr egyéni, 77 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Jázmin 6 győzelem/0 vereség, Wimmer Dorina 6/0, Gnám Tamara 5/1, Kardos Edina 4/2 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Gnám-Agath (osztrák) 15:8, Kardos-Makszimenko (ukrán) 15:7.

A legjobb 16 közé jutásért: Gnám-Vandingenen (belga) 15:14, Tóth-Conrad (ukrán) 7:15, Wimmer-An. Favre (svájci) 13:15, Kardos-Rossatti (olasz) 11:15.

Nyolcaddöntő: Gnám-Pizzini (olasz) 15.12.

Negyeddöntő: Gnám-Klasik (lengyel) 9:15.

Végeredmény: 1. Emili Conrad (ukrán), 2. Sara Kowalczyk (olasz), 3. Alicja Klasik (lengyel) és Angeline Favre (svájci), …7. Gnám Tamara (edző: Plásztán Attila), …17. Tóth Jázmin, 18. Wimmer Dorina, …20. Kardos Edina.


Férfi tőr egyéni, 63 induló. A csoportmérkőzéseken: Szemes Gergő 5 győzelem/1 vereség, Mihályi Andor 4/2, Bagdány Albert 4/2, Tóth Gergely 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Nus (belga) 15:8, Bagdány-Williams (brit) 15:4, Mihályi-Pnyivcsuk (ukrán) 15:7. 

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Mihályi 15:4, Tóth-Brunner (svájci) 15:8, Bagdány-Csuk (szerb) 10:15.

Nyolcaddöntő: Tóth-Podralski (lengyel) 15:14, Szemes-Cook (brit) 15:6.

Negyeddöntő: Szemes-Ar. Spichiger (francia) 15:14, Tóth-Csuk (szerb) 15:9.

Elődöntő: Szemes-Martini (olasz) 15:11, Tóth-Lombardi (olasz) 9:15.

Döntő: Szemes-Lombardi (olasz) 13:15.

Végeredmény: 1. Giulio Lombardi (olasz), 2. Szemes Gergő (edző: Szabó István), 3. Tóth Gergely (edző: Gátai Róbert és Szirmai Benedek) és Tommaso Martini (olasz), …20. Mihályi Andor, …23. Bagdány Albert.További híreink

Aktuális

Aranyérmet nyert a férfi kardcsapat az olimpiai kvalifikáció madridi Vk-nyitányán! Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink