Horváth Gergő bronzérmes az U23 Eb nyitányán

máj 23, 2023 | Hírek

Férfi kardozónk bronzérmével kezdődött magyar szempontból az U23 Európa-bajnokság a Ludovika Arénában. Horváth Gergő sikere mellett női tőrben Nekifor Erika 7., Pöltz Anna 8. lett, gratulálunk!

Olyan körülmények várták a résztvevőket a budapesti U23 Európa-bajnokságon, mint minden valószínűség szerint, hasonló eseményen még soha. A Ludovika Aréna nagyterme minden tekintetben ideális helyszín, a környezet impozáns, és a külsőségek sem hiányoztak a kedd kora esti megnyitó ünnepségen. Azonban magyar vívófejjel gondolkozva büszkélkedhetünk a külcsínnel, ha nincs meg a belbecs. Azaz, eredmény is kell a teljes elégedettséghez! Nos, a nyitónapon ebben sem volt hiány. Köszönhetően elsősorban Horváth Gergőnek, aki nagyszerű bronzéremmel nyitotta a magyar küldöttség U23 Eb-szereplését.

Tamás Henriette és Csampa Zsolt vehetett át elismerést a megnyitón Giorgio Scarsótól, az európai szövetség elnökétől.

Kardozónk méltatása előtt azonban essen szó a megnyitóról, melyen beszédet mondott, és megköszönte szövetségünk munkáját Giorgio Scarso, az Európai Vívó Konföderáció olasz elnöke. Külön megemlítette Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnökének és Tamás Henriette főtitkárnak elkötelezettségét, ajándékot is nyújtott át nekik. Ezt követően Schmidt Gábor, sportért felelős államtitkár helyettes mondta el köszöntőjét. Majd jött a “meglepetés vendég”, Szatmári András személyében. Egyéni világbajnokunk, olimpiai bronzérmesünk angol nyelven köszöntötte  a vendégeket, és kívánt sok sikert a résztvevőknek. 

Szatmári András felnőtt világbajnokként, és korábbi U23 Európa-bajnokként köszöntötte a fiatalokat a megnyitón.

És akkor térjünk vissza Horváth Gergőre, Ravasz Etele honvédos tanítványa a szezon során már a felnőtt Világkupa-szezonban is többször bizonyított, most ismét lépett egy nagyot előre. A csoportkörben is jól teljesített, majd asszóról asszóra lépett előre, és végül a legidősebb Cidu-fivér 15:13-as legyőzésével jutott a négyes döntőbe. Rangos szurkolótábora is akadt, többek között az isztambuli párbajtőr Vk-ról hazaérkező Koch Máté és Nagy Dávid személyében. A pódiumon egy újabb román rivális következett Nitu személyében, és a magyar 12:9-re is vezetett, ám a befejezés nem sikerült, innen hat tust adott zsinórban a rivális, és ezzel bronzérmet nyert Horváth Gergő, gratulálunk!

Horváth Gergő nyerte az első érmét a magyar küldöttségnek, gratulálunk!

Az eredményhirdetést megelőzően Gergő így nyilatkozott honlapunknak: “Először is köszönöm mindenkinek, a barátaimnak a szurkolást, nagyon örülök, hogy hazai környezetben nyertem Eb-érmet. Persze, amikor az ember az elődöntőben 12:9-es vezetésről szenved vereséget, akkor nem lesz egykönnyen vidám a hangulata… Ahogy a nap folyamán éreztem az asszók befejezését, most ez valamiért nem sikerült. Azért elégedett vagyok ezzel a bronzzal, kellett a sikerélmény, és dolgozom tovább azért, hogy a felnőttek mezőnyében is sikerüljön előrébb lépnem.”

Bronzérmes: Horváth Gergő!

A többiekről. Benevezett vívóink papíron legerősebbje, Rabb Krisztián betegsége miatt nem indulhatott, és bizony, a többiek – Kaiser Balázs, Péch Kornél és Tóth Patrik – nem alkottak maradandót.

Női tőrben két negyeddöntős helyezést is elértek mieink, ami a mezőny erősségének, és a fegyvernem helyzetének figyelembe vételével értékes eredménynek tekinthető. Fiataljaink – a junior Wolf Eszter és a kadet Kollár Anna – korán búcsúztak, viszont Nekifor Erika és Pöltz Anna folyamatosan haladt előre. Anna két német vívót búcsúztatott – a 32 között 12:14-ről fordított -, Erika pedig a nyolcaddöntőben a kifejezetten jó erőt képviselő ukrán Petrovát győzte le 15:12-re. Aztán az éremért már nem sok esély jutott a mieinknek, Pöltzöt az olasz Cristino 15:7-re, Nekifort a francia Lacheray 15:10-re verte. Ez azért meg is felel valamennyire a realitásnak, nagyjából ennyivel van az olasz és a francia második vonal a magyar előtt… 

Ezzel Nekifor Erika a hetedik, Pöltz Anna a nyolcadik helyen végzett. A sanghaji tőr Grand Prix-ról hazaérve, egyenesen a repülőtérről a Ludovika Arénába siető fegyvernemi vezető edző, Feczer Viktor pedig így foglalta össze a történteket: “A lányok megfeleltek az elvárásoknak, talán valamivel túl is teljesítették azt. Szűk a hazai élmezőny, ezért próbálunk közösen dolgozni, Anna és Erika is a legjobbakkal készül közösen, ez elengedhetetlen az előre lépéshez. Sok feladatunk van még, ez a két helyezés értékes részeredménynek tekinthető.”

Az U23 Európa-bajnokság szerdán a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők egyéni versenyével folytatódik. 

Eredmények. U23 Európa-bajnokság, Ludovika Aréna. 

Női tőr egyéni, 50 induló. A csoportmérkőzéseken: Nekifor Erika 4 győzelem/1 vereség, Pöltz Anna 3/2, Wolf Eszter 1/4, Kollár Anna 1/4 (kiestek). 

A legjobb 16 közé jutásért: Nekifor-McLaughlin (brit) 15:7, Pöltz-Holland-Cunz (német) 15:14.

Nyolcaddöntő: Pöltz-Morandi (német) 15:10, Nekifor-Petrova (ukrán) 15:12.

Negyeddöntő: Pöltz-Cristino (olasz) 7:15, Nekifor-Lacheray (francia) 10:15.

Végeredmény: 1. Olga Szopit (ukrán), 2. Vittoria Ciampalini (olasz), 3. Eva Lacheray (francia) és Anna Cristino (olasz), …7. Nekifor Erika (edző: Feczer Viktor), 8. Pöltz Anna (edző: Mazza Lorenzo), …42. Wolf Eszter, …45. Kollár Anna.

Férfi kard egyéni, 61 induló. A csoportmérkőzéseken: Horváth Gergő 5 győzelem/1 vereség, Kaiser Balázs 4/2, Péch Kornél 3/3 (továbbjutottak), Tóth Patrik 1/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Péch-Broniszewski (lengyel) 7:15, Kaiser-Bohovin (ukrán) 9:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Horváth-Lopez (spanyol) 15:9.

Nyolcaddöntő: Horváth-Kuzmin (német) 15:12.

Negyeddöntő: Horváth-Cidu (román) 15:13.

Elődöntő: Horváth-Nitu (román) 12:15.

Végeredmény: 1. Radu Nitu (román), 2. Alexander Zmau (román), 3. Horváth Gergő (edző: Ravasz Etele) és Santiago Madrigal (spanyol), …33. Kaiser Balázs, …37. Péch Kornél, …53. Tóth Patrik.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM