Hír

Juhász Katalin 90 éves

  • 2022.11.24

Kilencvenedik születésnapját ünnepli Juhász Katalin, olimpiai és háromszoros világbajnok női tőrözőnk. Boldog születésnapot, jó egészséget kíván neki ez úton is a Magyar Vívó Szövetség. 


Kilencven éves lett Juhász Katalin, az 1964-es tokiói olimpiai bajnok magyar női tőrválogatott egyik vezéregyénisége. Juhász Katalin Hódmezővásárhelyen született és ott ismerkedett meg a vívással is. Középiskolás éveit követően Szegedre került, majd az ötvenes évek második felében költözött Budapestre, ahol az OSC-ben, a nagyhírű Szabó László mesterrel dolgozott tovább. 

Juhász Katalin 90 esztendős

Ezt követően már ott volt a budapesti világbajnokságon győztes magyar női tőrcsapatban, és Rejtő Ildikóval, valamint Sákovicsné Dömölky Lídiával közösen közel egy évtizedig a válogatott erősségének számított. Pályafutása csúcsa a már említett olimpiai aranyérem, ám emellett számos nagy sikert ért el. Háromszoros világbajnok csapatban, olimpiai ezüstérme is van a római játékokról. Klasszisát ugyancsak bizonyítja az, hogy két világbajnokságról (1962, 1963) egyéni bronzéremmel tért haza, meghatározó alakja volt a magyar női tőrvívás legeredményesebb évtizedének. 

Juhász Katalin a MOB vezetőivel, és a "régi játszótársakkal", többek között Sákovicsné Dömölky Lídiával, Rejtő Ildikóval, Bóbis Ildikóval és Schmitt Pállal.

Pályafutása után mérnökként dolgozott, számos kitüntetése mellett Hódmezővásárhely díszpolgárává választották. Sportágától a mai napig nem szakadt el, amikor egészsége engedi, rendszeresen találkozhatunk vele a nagy magyarországi versenyeken. Kilencvenedik születésnapján a Magyar Olimpiai Bizottság is köszöntötte, és remélhetőleg ezt teheti majd hamarosan sportágunk sok képviselője a decemberi Magyar Vívás Napján. 

Boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk Juhász Katalinnak!További híreink

Aktuális

Andrásfi Tibor nagyszerű vívással nyerte meg a szezonnyitó berni párbajtőr Világkupa-versenyt, gratulálunk neki és mester édesapjának! Koch Máté ötödik lett. A tallinni női párbajtőr Vk-n Kun Anna ötödik helyen végzett, gratulálunk!

Eseménynaptár

XLive stream Élő eredmények


Kerekesszékes EB 2022. 11. 29 - 12. 04. Varsó 

Veterán OB Egyéni és Csapat 2022. 11. 03 - 04. UTE
Kard 
Párbajtőr
 Tőr

Junior VK Férfi -Női  Kard  2022. 12. 02 - 04. Sosnowiecz 

Junior VK Női Párbajtőr Egyéni és Csapat 2022. 12. 3 - 4. Laupheim

Junior VK Férfi Tőr Egyéni és Csapat 2022. 12. 3 - 4. Leszno

OLIMPICI GP2 2022. 12. 02 - 04. Szolnok


Támogatóink