Hír

Márton Anna olimpiai negyedik helyezett

  • 2021.07.26

Hősies versenynap után, elszakadt térdszalaggal végzett a negyedik helyen női kard egyéniben Márton Anna. Az első asszójában sérült rá a lábára, vállalta a folytatást. Keddtől jönnek a csapatversenyek

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Márton Panka története egészen különleges. Világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmesünk december 19-én elindult a hagyományosan karácsony előtti országos bajnokságon. Aztán a negyeddöntőben a térdéhez kapott, és visszalépett a folytatástól. Bíztunk benne, hogy nincs nagyobb baj, ám már a két ünnep között kiderült, hogy hiába… Kiderült, hogy kardozónk térdszalagszakadást szenvedett. Aki bármit konyít a sporthoz, az pontosan tudja, hogy az egyik legsúlyosabb sérülésről beszélünk. Az egyedüli százszázalékos gyógymód a műtét, ám az abból történő felépülés legalább fél évet vesz igénybe. Ha nem többet. Ebből következőleg könnyen kiszámítható, hogy az olimpiára lehetetlen lett volna tisztességesen felkészülni. 

A két ünnep közötti, de még a január eleji időszak is ezek után az útkereséssel, a helyzet megoldásával telt. Az egyik lehetőség a fent említett - műtét, legalább fél év kihagyás - eset volt, a másik egy német “csodadoktor” ajánlata, mely szerint a vele végzett operáció esetén négy hónap alatt felépül Anna. A harmadik verzió úgy szólt, mely szerint Panka egyébként is nagyon erős lábán az izmokat tovább kell erősíteni. Azok elfogadhatóan mentesíteni tudják a térd megtartó szerepét, és mivel vívásban ritka az erős, test test elleni ütközés, a speciális, naponta elvégzendő gyógytorna segítségével el lehet halasztani az olimpia utánra a műtétet. 

Márton Anna sérülését ellenőrzi a hivatalos versenyorvos. 

Márton Anna és mestere, Gárdos Gábor orvosokkal, gyógytornászokkal egyeztetve ezen utóbbi verzió mellett szavazott. Nekilátott hát az óvatos vívás mellett a napi gyógytornának, láberősítésnek, és így hozta vissza magát hétről hétre, napról napra. És ezt követően egyetlen Világkupa-verseny (igaz, megnyert Világkupa-verseny…) tapasztalataival felvértezve indult el a tokiói olimpiára. Ahol a legjobb 32 között az egyébként nem túlzottan erős riválisnak számító argentin Perez-Maurice-szal került szembe. Majd 5:4-es vezetésnél a rossz térdéhez kapott, és egy fájdalmas mozdulattal rogyott a földre…

Mielőtt azonban folytatnánk, még “feszítjük kicsit a húrt” olvasóinknál, előbb megírjuk a nap további, magyar vonatkozású történéseit. Női kard egyéniben Panka mellett Pusztai Lizával kapcsolatosan is komoly reményeink voltak. Azt azonban pontosan tudtuk, hogy az egész szezonban számos sérülése, betegsége akadt, a koronavíruson is átesett, korántsem alakult ideálisan a felkészülése. Ennek ellenére a tudásában és a tehetségében bíztunk, ám kiderült, mindezzel nem lehet pótolni az erőt a mai sportban. A 16-ba jutásért 15:12-re nyert a tunéziai Ben Shaabane ellen, ám nyilatkozatát hallva még reménykedtünk. “Szokásos első asszóm volt. Az elején azt sem tudtam, hol vagyok, teljes volt a sötétség. Szerencsére időben kapcsoltam…” 

Pusztai Lizában az akarat megvolt, az erő azonban ezúttal hiányzott.

A nyolcaddöntős körben a kínai Qian sokkal erősebb riválisnak számított, ám korántsem tűnt legyőzhetetlennek. Azonban az asszót végig ő uralta, a vége 10:15 lett, és ezzel Liza kiesett. "Sajnos, a felkészülésem a sérülések és a betegségek miatt nem úgy alakult, ahogy terveztem. Próbáltam mindent beleadni, ennyi jött össze. A támadásaimban nem volt elég erő. A csapaton jobban szeretnék vívni.” - mondta szomorúan Liza, és őt ismerve egészen biztosak lehetünk abban, hogy lesz még ennél jobb egyéni olimpiája. Harmadik emberünk, Katona Renáta lényegében a papírformát hozta, és koncentrálhat a csapatra. Amennyire ellene nem volt esélye a 32-ért a tunéziai Dhagfousnak (15:6), gyakorlatilag úgy járt ő az orosz klasszis, Velikaja ellenében (4:15). 

És akkor vissza is térhetünk Márton Annára… Szóval 5:4-nél a térdéhez kapott, azonnal kikérte a kikérhető orvosi szünetet, és fogalmunk nem volt a hogyan továbbról. Pláne akkor nem, amikor a láthatóan komoly fájdalmakkal járó visszatérés után a félidőben 8:5-re már az argentin vezetett. Azt tudni kell, hogy a térdszalagok nélküli erőteljes mozgás azzal járhat, hogy a térd gyakorta kiugrik a helyéről. Többnyire vissza is ugrik, ám mindez elképesztő fájdalmakkal jár. Ez történt jelen esetben is. Elszakadni már nincs, ami elszakadjon, ám a ki-, majd visszaugró térd hihetetlen fájdalmat okoz. 

Igazán szoros asszója az elődöntőig nem volt a magyar klasszisnak.

Márton Anna ezzel is tisztában volt, ezt is vállalta a januári döntés meghozatalakor. Természetesen mestere azonnal mondta, hogy lépjen vissza, de ő nem ezt az utat választotta. 5:8 után fájdalmát legyűrte, és visszatérve 15:12-re fordított. A hogyan továbbról azonban ismét dönteni kellett, mert a nyolcaddöntőben sokkal erősebb rivális, a koreai Csoj következett. Panka megint a folytatás mellett határozott. “Beveszek egy rakás fájdalomcsillapítót, elszakadni úgy sem tud már semmi a térdemben, aztán majd meglátjuk, mi lesz” - nyilatkozta, majd természetesen nem zaklattuk tovább ebben a különleges helyzetben. 

Csoj ellen egyetlen olyan mozzanat volt, amikor ijedten kaptunk a fejünkhöz. Egy hirtelen mozdulatnál a magyar nem tudott kitámasztani, pedig már megcsinálta az akciót. Szerencsére csak tust kapott belőle, nagyobb baj nem történt. Az pedig belefért. Az MTK 26 éves klasszisa ugyanis remekül vívott. Végig ő irányított, vezetett, és a 15:12-es győzelem már a nyolc köz jutást jelentette. "A fájdalomcsillapítókkal valamennyire működött a lábam. Egyszer-kétszer kiugrott a térdem, de ezúttal rögtön visszament a helyére. Egy tusnál éreztem azt, hogy amiatt kaptam, mert nem tudtam megtartani a lábam. Az átvett támadásaimat viszont be tudtam jól fejezni, ennek örülök.” - mondta Anna a meccs után. Majd a következő mondatával már a váratlanul nyolc közé jutó következő ellenfeléről, az üzbég Dajbekováról érdeklődött. Márpedig ez jót jelentett, mint ahogy annak okán sem bánkódtunk, hogy a különösebb eredményekkel nem rendelkező üzbég “megtisztította” az ágat. 

Márton Anna: a frizura rendben volt, a térddel akadtak gondok...

A magyar klasszis rendkívül összeszedetten lépett pástra a negyeddöntőben, pillanatnyi esélyt sem hagyott ellenfelének, és a félidei 8:2 után 15:11-re hozta a meccsét. Mi több, ezúttal a fájdalom jeleit sem láttuk rajta asszó közben. Az olimpiai négy közé jutás máris pályája talán legszebb egyéni eredményének volt mondható - vagy legalábbis vetekedik a vb-bronzzal és az Eb-ezüsttel… -, ám bíztunk abban, hogy nem ez jelenti a végállomást. Panka így fogalmazott a verseny ezen szakaszában: "Próbáltam a mozgásomra koncentrálni, és irányítani az asszót. Tudtam, hogy jobb vívó vagyok az üzbégnél, és ha erre figyelek, akkor nem lehet baj. Nem is lett. Feljött egyszer, de akkor sem éreztem, hogy fordíthatna. Nagyon jól jön most ez a csaknem három órás szünet, mert az erőm végén jártam.”

Igen ám, csakhogy az említett szünet után a csapatban olimpiai bajnok, egyéniben kétszeres ezüstérmes, emellett nyolcszoros (2 egyéni 6 csapat) világbajnok klasszis, az orosz Szofija Velikaja következett. Aki az egészséges Anna ellen is esélyesebbnek számított volna, hát még így. Ráadásul egész nap kimagasló formát nyújtott, amit Katona Reni is tudott igazolni… 3:0-ig tűnt úgy, hogy vannak még csodák, aztán Velikaja biztosan behúzta a meccset egy 15:8-cal.

Panka az elődöntő elején megnehezítette a világklasszis Velikaja dolgát. 

Igazából sem ok, sem idő nem volt a bánkódásra, pláne jelen körülmények között. A két férfi tőr elődöntő után máris jött a bronzmeccs, egy ősrégi, korosztályos rivális, a francia Manon Brunet ellenében. Öt éve, a riói játékok nyolcaddöntőjében ő bizonyult a jobbnak - ám ez a nap nem volt megfelelő a visszavágásra. Egészségesen lehetett volna esély, így nem. A végére talán fejben is elfáradt Anna, elvégre ezt az állapotot nem lehetett egyszerű feldolgozni… A vége egy újabb 8:15 lett, ami olimpiai negyedik helyezést ért. Panka láthatóan nem örült az asszó után a történteknek, ami ismét csak bizonyítja azt, hogy ennél is többre hivatott. Mondjuk, három év múlva, Párizsban. Addig meg bizonyosan eljön majd az az idő, amikor büszke lesz a mai napon nyújtott teljesítményére…

Magyar szempontból kedden szünnap lesz a vívóversenyeken, ugyanis a női párbajtőrcsapatok viadalát rendezik, melyben nem szereztünk kvótát. Szerdán viszont a férfi kardcsapatok versenye következik. És továbbra is: hajrá, magyarok!

Nyári Olimpiai Játékok, Tokió. Női kard egyéni, 36 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Katona-Dhagfous (tunéziai) 15:6. 

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Perez-Maurice (argentin) 15:12, Pusztai-Ben Saabane (tunéziai) 15:12, Katona-Velikaja (orosz) 4:15.

Nyolcaddöntő: Márton-Csoj (koreai) 15:12, Pusztai-Qian (kínai) 10:15.

Negyeddöntő: Márton-Dajbekova (üzbég) 15:11.

Elődöntő: Márton-Velikaja (orosz) 8:15.

A 3. helyért: Márton-Brunet (francia) 8:15.

Végeredmény: 1. Szofia Pozdnyakova (orosz), 2. Szofija Velikaja (orosz), 3. Manone Brunet (francia), 4. Márton Anna (edző és vezetőedző: Gárdos Gábor), …Pusztai Liza, …Katona Renáta.

Férfi tőr egyéni, 36 induló. Végeredmény: 1. Cseung Ka Long (hongkongi), 2. Daniele Garozzo (olasz), 3. Alexander Choupenitch (cseh).További híreink

Aktuális

A magyar vívóküldöttség számára a női kardcsapat 8. helyével véget ért az olimpia. A küldöttség nagyon jól szerepelt, egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel tér haza. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, edzőnek, vezetőnek és sportszakembernek!

Arany és ezüst után bronz! Harmadik lett a férfi kardcsapat a tokiói olimpián. Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron révén huszonöt év után állhatott ismét dobogóra a fegyvernem válogatottja. Gratulálunk!

Siklósi Gergő ezüstérmet nyert férfi párbajtőr egyéniben a tokiói olimpián! 23 éves világbajnokunk nagyszerű vívással jutott el a döntőig, ahol a francia Cannone-tól szenvedett vereséget. Gratulálunk neki és mesterének, Dancsházy-Nagy Tamásnak!

Eseménynaptár

X

Támogatóink