Hír

Megtelt a Kossuth tér!

  • 2019.09.07

“Vívás a bolygónkért!” - adta ki a nemzetközi szövetség a 2019-es “Vívás Világnapi” szlogent, és a magyar vívótársadalom a Parlament előtti Kossuth teret töltötte meg kezdőkkel és világklasszisokkal.

Van az úgy, hogy vidám, mosolygós és örömteli eseménynek számít, amikor több száz fegyveres vív meg egymással a magyar Parlament előtt. 

Pengecsattogás a Kossuth téren! Hajrá, magyar vívás!

Ilyen volt a szeptember 7-i szombat délelőtt, amikor a “Magyar Vívás” még azt is elintézte, hogy a beígért eső a flashmob-rendezvény után mintegy egy órával essen le. Addig a levegőben lógott, és valószínűleg azt figyelte, hogy miféle “fura szerzetek” népesítik be hazánk egyik ikonikus helyét, a Parlament előtti Kossuth teret. 

Hoppá, egy kadet világbajnok és ötszörös Európa-bajnok a tömegben...!

Mert a zord időjárás sem riasztotta el vívóinkat a sportágunkat évek óta, szeptember elején népszerűsítő eseménytől, melyet világszerte megtartanak. Ott voltak a legfiatalabbak és a legidősebbek, az épek és a kerekesszékesek, a nagy bajnokok és a leendő világsztárok. Több száz beöltözött vívó, és csaknem ugyanannyi érdeklődő töltötte meg a teret, és vívott öt-tíz percet egymással - ezúttal a bolygónk védelme érdekében szóló üzenet jegyében is. 

Vívás Világnapja, Vívás a bolygónkért!

Honlapunk ezúttal a kezdeményezés egyik honi életre hívóját, egyben a sportág első emberét, a nagy bajnokokat, a legfiatalabbak egyikét és a veterán vívás meghatározó alakját szólaltatta meg.

Csampa Zsolt elnök a kép bal szélén, zöld pólóban, Tamás Henriette főtitkár, Boczkó Gábor sportigazgató és még sokan mások társaságában...

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, az esemény főszervezője: “Úgy gondolom, hogy a sikeres budapesti világbajnokság után a sportág egésze megérdemli, hogy hazánk talán legnevezetesebb épülete előtti központi területén népszerűsítsük a vívást. Örülök, hogy ennek részese lehetek, és boldog vagyok, hogy a komor időjárás ellenére ennyien eljöttek. Hajrá, vívás! Hajrá, magyar vívás!”

Nébald Melinda (képünkön), 10 esztendős vívó. A gyökerek nem gyengék. Az édesapa Nébald György, olimpiai bajnok, kétszeres egyéni világbajnok kardozó, az édesanya Mincza Ildikó, olimpiai bronzérmes, négyszeres világbajnok párbajtőröző. “Nagyon szeretem a vívást. Három éve kezdtem, várom a versenyeket. Sokan vagyunk, kicsit izgulok is, de nagyon örülök, hogy itt lehetek!”

Marczali László a magyar női tőrvívás két legnagyobb élő alakja, Rejtő Ildikó és Dömölky Lídia társaságában.

Marczali László, korábbi első osztályú párbajtőröző, a Telesport és a Magyar Televízió hajdani kiváló operatőre, aktív veterán Európa-bajnok: “Ahol, és amikor csak tehetem, népszerűsítem a vívást, ami a világ egyik legnagyszerűbb sportága. A helyszín pedig különösen kedves nekem, hiszen itt dolgoztam a nyugdíjamat megelőző években. Megtiszteltetés, hogy Rejtő Ildikó és Dömölky Lídia személyében olimpiai és világbajnokokkal lehetek együtt.”

Rédli András és Siklósi Gergely is ott volt a Parlament előtt.

Rédli András, olimpiai bronzérmes, világbajnok, egyéni Európa-bajnok párbajtőröző: “Számomra amolyan kettős küldetésnek számít, hogy itt vagyok. Egyfelől, ahol szeretett sportágamat, a vívást népszerűsíteni tudom, azt szívesen teszem. Másrészt a nemzetközi szövetség idei üzenete, a bolygónk védelme, a zöld életérzés - és most tényleg nem a Fradira gondolok… -, ugyancsak nagyon közel áll hozzám.”

Siklósi Gergely, a budapesti világbajnokság egyéni aranyérmese: “Világbajnok lettem, és örömmel tanulom az ezzel járó összefüggéseket. Többek között azt, hogy kutya kötelességem ilyenkor itt lenni, és példát mutatni. Nem is kérdés, hogy itt a helyem, jöttem volna akkor is, ha nem nyerek vébét, de azért jobb ez így…”További híreink

Aktuális

Újabb négy évre Csampa Zsolt lett a Magyar Vívó Szövetség elnöke. A közgyűlésen a kihívó Szabó Bencével szemben 93:51-es szavazati aránnyal választották meg Csampa Zsoltot, aki 2012 óta a sportág első embere. Sok sikert kívánunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink