Hír

Pengedal a sportcsarnokban

  • 2020.06.05

Közel három hónap szünet után ismét válogatott edzéseket tartanak a Nemzeti Sportcsarnokban. Három fegyvernem kezdte újra a munkát, a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők edzését látogattuk meg.

Pengecsörgés, pengecsattogás, pengezaj. Leginkább ezeket a szavakat olvashatjuk akkor, amikor valaki arról ír, mi fogadja, ha belép egy vívóterembe. Van ennek a pengecsattogásnak némi disszonáns felütése, legalábbis most, három hónapos vívásmentes időszak után mindenképpen. Úgyhogy maradjunk annyiban: végre “pengedal” fogadta a látogatót csütörtök délután a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

Hosszú szünet után ugyanis ekkor tartotta első válogatott edzését a női párbajtőr és a férfi tőr szakág. Az elnökség júniustól engedélyezte a foglalkozásokat a központi helyszínen, és három fegyvernem (női és férfi tőr, női párbajtőr) élt a lehetőséggel. A “miért igen?”, illetve “miért nem?” kérdéseket ehelyütt ne feszegessük, higgyük el a szakembereknek, hogy okkal döntöttek úgy, ahogyan. A lényeg, hogy újra válogatott vívókat, neves mestereket láthattunk egy helyen, vívóruhában, maszkban (sisakban!) és fegyverrel a kézben!

Kovács Iván vezetőeődző (háttal) tart eligazítást a női párbajtőr-válogatottnak.

A jelek szerint maguk a vívók is nagyon várták a kezdést. Legalábbis erre utal, hogy a felső teremben nem kevesebb, mint 23 női párbajtőröző, és 7 mester gyűlt össze az “újranyitó hadműveletre”. Az üdvözlések is bátrabbak voltak, persze, öklözés és könyöközés még akadt, de nem hiányzott a határozott kézszorítás sem. A fegyvernem “operatív törzse”, Kovács Iván, Plásztán Attila, Partali Csaba és László István válogatott edző eközben megkezdte az eligazítást.

“Júniusban dolgozni fogunk, lesz egy ötnapos összetartás is Tatán. Napi egy vívással, kirándulásokkal, könnyebb fizikai edzésekkel lezárjuk ezt a fura szezont. Az őszre a felnőtt korosztálynak két hazai válogatót és az országos bajnokságot tervezünk, de ezt még természetesen egyeztetni fogjuk a férfi szakággal és a vezetőséggel. A nemzetközi versenyszezon folytatásáról, illetve az új idény programjáról ugyanakkor még nem sokat tudunk” - értékelte a helyzetet Kovács Iván vezetőedző. 

Szász-Kovács Emese készen áll az új feladatokra.

Aztán elkezdődött az első edzés, és a bemelegítést végre vívás követte… Kadettól felnőttig egyetlenegy hiányzó sem akadt a mezőnyben, ott volt a fiatal és a még fiatalabb klasszis, Szász-Kovács Emese és Muhari Eszter is… Előbbi iskolázott új mesterével, Peterdi Andrással, és láthatóan “egyben volt” a mozgása. Nem is kérdés, vállalja az újabb esztendőt, olimpiai bajnokként mi más lenne a célja, mint a tokiói szereplés. A többit majd meglátjuk… A helyzet pikantériája, hogy ugyanez motiválja a 17 éves, kadet világbajnok tehetséget, Muhari Esztert is, ám kettejük közül ez csak egyiküknek sikerülhet a kvalifikációs rend alapján. És, hogy melyikük kap rá lehetőséget, azaz ki indulhat majd az egyéni olimpiai pótselejtezőn, azt a szakmának, az elnökségnek kell eldöntenie. Pikáns helyzet, az biztos, már csak azért is, mert Peterdi András egy klubban, a Honvédban dolgozik Muhari Esztivel, mi több, utóbbi mestere, László István egyben Peterdi edzője is. András ugyanis még versenyez, nem is akárhogyan, elvégre döntős volt a legutóbbi WestEnd Grand Prix-n.

Végre újra vívás a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban!

Ám ettől még mind a négyen nagyszerűen megvannak egymással, segítik egymás munkáját és felkészülését. Így is van ez rendjén. A pástok pedig szép lassan megtelnek, ha nem is gőzerővel, de annál nagyobb örömmel megkezdődik az asszózás. Végre. 

Az alsó teremben hasonlóan alakult a program, csak fele annyi résztvevővel… A férfi tőr szakág hazai legjobbjai egyetlen kivétellel ugyancsak válogatott edzésen vettek részt. A kivétel Frűhauf Benjámin volt, aki izraeli egyeteméről tért haza, és a kötelező házi karantén utolsó napjait éli. 

A tőrözők is elkezdték. Figyelem: Szász-Kovács Emese az alsó teremben is "jelen van"!

A fegyvernem kétségkívüli két hazai főszereplője, Dósa Dániel és Szemes Gergő sem hiányzott. Előbbi, első számú tőrözőnk arról mesélt, hogy milyen volt az on-line felvételi a Corvinus egyetem mesterkurzusára. Utóbbi pedig arról, hogy reméli, az ősszel pótlásra kerül az áprilisban elmaradó kadet és junior világbajnokság. Elvégre a fegyvernem kadet egyéni Európa-bajnokaként okkal lenne hiányérzete, ha nem kapna lehetőséget egy újabb kimagasló siker elérésére… Az minden esetre elmondható, hogy a legszerényebb eredménysorral rendelkező fegyvernem igazán fiatal, elvégre Dósa Dani 24 esztendejével a korelnök. A mestergárdáról is elmondható ugyanez, a vezetőedző, Szirmai Benedek 31, a válogatott edző Mazza Lorenzo 34 éves. Szirmai elmondta, hogy a júniust ők is végigdolgozzák, júliusban szünet lesz, augusztusban pedig megkezdik a felkészülést a következő szezonra. Lorenzónak, olasz származására utalva, arról teszünk fel kérdést, hogy mikor érhet tőrvívásunk az itáliai színvonal közelébe. A válasz pedig optimista: “lesz még olyan is!”

Így legyen! Persze, ez még odébb van. Ami most a legfontosabb: újra vívunk, újra vívhatunk! A többi részletkérdés. Legalábbis egyelőre…

Dósa Dani: jókedvűen ismét a páston.
További híreink

Aktuális

Újabb négy évre Csampa Zsolt lett a Magyar Vívó Szövetség elnöke. A közgyűlésen a kihívó Szabó Bencével szemben 93:51-es szavazati aránnyal választották meg Csampa Zsoltot, aki 2012 óta a sportág első embere. Sok sikert kívánunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink