Hír

Pézsa Tibor 85 éves

  • 2020.11.15

A magyar kardvívás egyik legnagyobb élő alakja, a vívóként és mesterként is különlegeset alkotó Pézsa Tibor november 15-én ünnepli 85. születésnapját - munkával és egészségesen. Szívből gratulálunk!

Pézsa Tibor, a magyar kardvívás egyik legnagyobb egyénisége ma, november 15-én ünnepli 85. születésnapját. A vívóként és mesterként elért, nehezen megszámlálható siker a puszta számok alapján is különlegessé teszi őt. 

Versenyzőként kard egyéniben olimpiai és világbajnoki címet nyert - ezt kardban idehaza azóta sem ismételte meg senki, pedig akadt Gerevich Pálunk, Gedővári Imrénk, Nébald Györgyünk, Szabó Bencénk, illetve lehet erre esélye (legyen is…) Szilágyi Áronnak és Szatmári Andrásnak. Emellett “összevívott” többek között egy világbajnoki csapataranyat, és három olimpiai csapatbronzot. Ennyit a statisztikáról. 

Mesterként tovább vitte példaképe és edzője, Szűts János módszerét. A nyolcvanas évek kimagasló magyar válogatottjának, és a Honvéd csapatának ő volt a vezetőedzője, legeredményesebb tanítványa az a fent említett Nébald György volt, aki kétszeres egyéni világbajnok, és csapatban olimpiai bajnok lett (ilyen sincs azóta…). Zarándi Csabával, a másik, sajnos korán elhunyt mesterlegendával együtt olyan kardközeget hozott létre, amely a legendás Gerevich-Kovács-Kárpáti trió méltó örökébe léphetett. 

Már ennyi is elég lenne ahhoz, hogy Pézsa Tiborról a legfelsőbb fokokban szóljunk. Ám itt koránt sincs vége az ő történetének. Vitathatatlanul egyedülálló képességeihez ugyanis egészen különleges egyéniség párosult. Pézsa Tibor - az egész egyszerűen Pézsa Tibor. Aki, csak kicsit is ismeri őt, az tudja, mindez mit jelent. A tisztességet, a becsületet, az egyenességet, a néha végletekig történő szókimondást, a különlegességet, a barátok szűrését, az ismerősök megválogatását. Nála nincs véletlen, nincs hiba. Éppen olyan emberként, mint a szakmájában, Mesterként. Különleges, és a legnagyobb tiszteletre méltó. 

Ami azonban 85. születésnapján, ezekben a hetekben-hónapokban talán ennél is fontosabb. A Mester, a Maestro egészséges, szerdánként az MTK vívótermébe jár továbbra is, segít a szakmát általa tanított kollégáinak, a további előrelépés érdekében. Nem szükségből, nem önzésből, pláne nem pénzért. A kardvívás tiszteletéért, értéséért, a tanítványok szeretete okán. 

Mi mást kívánhatnánk az esetében, mint hogy írhassunk még minél több születésnapi köszöntőt. Boldog születésnapot kívánunk Pézsa Tibornak!


Sz. A. 


További híreink

Aktuális

Kijelölte a Magyar Vívó Szövetség elnöksége a tokiói olimpián induló magyar válogatottat. A négy fegyvernemben tizenhárom versenyzőnk szerepelhet majd. Gratulálunk a kvalifikációhoz, és sok-sok sikert kívánunk! Hajrá, magyarok!

Eseménynaptár

X

Támogatóink