Hír

Siklósi Gergely ezüstérmes!

  • 2021.07.25

Olimpiai ezüstöt nyert férfi párbajtőrben Siklósi Gergely! A magyar vívóküldöttség négy szám után 1 arany- és 1 ezüsttel képviseli hazánkat az olimpiai éremtáblázaton, és vezeti a vívás éremtábláját.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A tokiói olimpia vívóversenyeinek második reggele számunkra az első nap estéjének folytatásával telt. A vívóvilág - talán nem is csak az… - ugyanis a kardvívás legendáját, Szilágyi Áront méltatta. Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnöke arról számolt be, hogy a FIE nagyhatalmú, dollármilliárdos elnöke, Allisher Uszmanov írásban gratulált szövetségünknek, továbbá személyes és szívélyes üzenetet küldött Áronnak. Nathalie Rodriguez, a FIE ügyvezetője azt mondta, hogy Áron történelmi triplázásának köszönhetően a vívás az olimpia első napján a sportvilág fókuszába került. Mi pedig azt tapasztaltuk: annak ellenére, hogy a szurkoláson kívül természetesen semmi közünk nincs  világklasszisunk aranyához, mégis rengetegen gratulálnak nekünk a Makuhari Messében… A “jó volt magyarnak lenni” mondat megszűnt közhellyé válni, olyan volt szombat este a Messében, mint a mesében. Áron egyébként egy Bodnár József masszőr által “levezényelt kezelés erejéig kiugrott a csarnokba. Érdeklődésünkre, hogy miként alakult az éjszakája, és mit tervez a csapatversenyig, a következőket nyilatkozta. 

“Három-négy órát azért sikerült pihennem, és valamennyit aludtam is. Holnap még edzünk egyet, de visszatérünk a kitai bázisra. Ott sokkal nyugodtabbak a körülmények, mint a faluban, vagy itt, és most erre van szükségem. Szerencsére a telefonom hamarosan lemerül, mert az most folyamatosan csörög. A csapatversenyig többet nem szeretnék a médiával foglalkozni, utána viszont remélem, hogy még több mindenről lesz lehetőségem beszélni” - nyilatkozta honlapunknak a sportág egyetlen háromszoros férfi egyéni olimpiai bajnoka. 

Siklósi Gergely első olimpiáján bravúrosan szerepelt.

Ám a sport szépségéhez tartozik, hogy a következő napon már más kerül fókuszba - még akkor is, ha Szilágyi Áron történelmi tette sosem merül feledésbe. Vasárnap a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni versenyét rendezték, négy magyar résztvevővel, és ismét komoly reményekkel. A férfi viadal első kiemeltje ugyanis 2019-es világbajnokunk, Siklósi Gergely volt. Az ő története előtt azonban beszéljünk a hölgyekről…

Egy másik közhely, a “tisztes helytállás” tökéletesen illik a szereplésükre. Már a sorsolás előtt is tudtuk, hogy egytől egyig a világ legjobbjaival szemben fognak összekerülni, már a verseny korai szakaszában. Olyannyira, hogy Pásztor Flórának és Kondricz Katának a 16 közé kerülésért, Kreiss Fanninak pedig a nyolcaddöntőben a rangsor első, második, illetve harmadik helyezettjével kellett találkoznia. Rossz randevú - ám szégyenkezésre semmi ok. Pláne nincs Fanninak és Flórának. Előbbi ráadásul egy remek győzelemmel kezdett, ugyancsak nem akárki ellen! Legjobb tőrözőnk az olasz világbajnoki ezüstérmes Martina Batinit verte meg - tulajdonképpen simán. Az asszó elején még az itáliai vezetett, ám Fanni tusról tusra haladva, taktikus és jó vívással fordított 15:10-re. "Az eleje nem volt az igazi, de utána megéreztem, hogy mit kell csinálni. Jól ment a vívás!" - hangzott a gyorsértékelés.

Kreiss Fanni legyőzött egy világbajnoki ezüstérmest, és a későbbi olimpiai ezüstérmestől szenvedett vereséget.

Ezt követően, egymással párhuzamosan lépett pástra a két, egyaránt 23 éves válogatott, Kondricz Kata és Pásztor Flóra. Előbbinek nem sikerült megnehezítenie a harmadikként rangsorolt Alice Volpi dolgát (5:15). Flóra viszont közel állt a nagy bravúrhoz! A 32-ért aratott egy 15:8-as, kötelező győzelmet az algériai Mebarkival szemben, majd 12:10-re is vezetett a második kiemelt francia vb-ezüstérmes, Ysaora Thibus ellen. A befejezés, sajnos, nem sikerült, ám villámgyorsan tegyük hozzá, erről nem csak a magyar tehetett. Az asszó során három, legalábbis kétes szituáció akadt - és akkor visszafogottan fogalmoztunk -, melyeket követően a bíró társával egyeztetve minden alkalommal az esélyesebb javára ítélt ellenünk… A vége 15:13 lett, és nem csodálkozhattunk azon, hogy Flóra elkeseredetten vonult félre az asszó után. 

A bíráskodásról szóló mondatot gyakorlatilag le is kopizhatjuk a következő körre, amikor a nyolcaddöntőben Kreiss Fanni a tőrkirálynővel, az orosz olimpiai és világbajnok Inna Gyeriglazovával találkozott. Nagyon, de nagyon megnehezítette a dolgát, talán jobban is, mint amennyire a 15:10-es végeredmény mutatja. Változtatni azonban ez nem változtatott azon, hogy Fanni, és ezzel a női tőr szakág egyéniben búcsúzott. Gyakorlatilag ő is ilyesmivel kezdte mondanivalóját. “Nem vigasztal, hogy nem volt könnyű dolga ellenem, sajnos, kikaptam tőle. Az volt a taktika, hogy hátrafelé vívok, de nagyon erőteljesen támadott az orosz. Talán hamarabb kellett volna váltanom. Arra azért számítottam, hogy a kétes tusokat nem a javamra ítélik majd, ennyi sikerült.” - nyilatkozta Fanni. 

És akkor térjünk át Siklósi Gergelyre, a Honvéd 23 esztendős klasszisára, aki 21 évesen nyert világbajnokságot, a világranglista éllovasaként érkezett Tokióba, és már az elutazása előtt is annyit mondott: élvezni szeretné a vívást, az olimpiát, egyáltalán nem gondolja, hogy őt nyomasztaná az ötkarikás hangulat. Aztán itt, a Makhuari Messé-n bebizonyította, hogy korántsem a levegőbe beszélt. 

Világbajnoki aranya után olimpiai ezüstérmet szerzett a 23 éves klasszis.

Az első körben a kínai Dong várta őt, és az első, visszafogottabb három perc után azt a Siklósi Gerit láttuk, akit a budapesti BOK Csarnokban nagyjából két évvel ezelőtt. Egyszerűen ellenállhatatlanul vívott, olyan tempót diktált, hogy a kínainak esélye sem volt felvennie azt. A végén valamelyest azért kozmetikázott az eredményen, így lett 15:10, de valójában simább volt az asszó a végeredménynél. “Minden jó, minden szuper” - mondta az asszó után mosolyogva Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa, és valóban úgy látszott őt figyelve, hogy számára az olimpia egy örömteli dzsembori, amit élvezni kell. 

Különösebben akkor sem tűnt feszültnek, amikor a nyolcaddöntős körben a marokkói Elkord 12:11-re vezetett ellene. Az asszó előtt azt gondoltuk, ez egy sima meccs lehet. Dehogyis lett az. 11:12-es állásnál azonban Gergő alaposan meglepte a marokkóit. A fegyvernemben szokatlanul, másodperceken belül megindított három támadást, és máris 14:12-re ő vezetett. Majd amikor 15:13-mal befejezte az asszót, akkor kiáltott két hatalmasat, jelezve azt is, hogy komolyan veszi ő a dolgát, és pontosan tudja, mekkora itt a tét. 

Érthető az öröm. A negyeddöntőben a riói olimpiai bajnok koreai Parkot búcsúztatta Siklósi Gergő.

Jöhetett a negyeddöntő, a koreai olimpiai bajnoki címvédő, Park Szangjung ellenében. Gergő bemelegítő társa ezúttal is a csapatvezető, korábbi olimpiai ezüstérmes Boczkó Gábor volt - a jelek szerint jól végezte dolgát… - aki a negyeddöntő előtt azt mondta, hogy talán jobb lett volna a japán ellenfélül az addig tust se sokat kapó koreai klasszis helyett. Lehet, hogy könnyebb lett volna, de akkor nem láttunk volna egy egészen magas színvonalú, rendkívül mozgalmas és izgalmas asszót a két klasszis között - magyar győzelemmel. Egyik találat szebb volt, mint a másik, eleinte a magyar adott belőle többet, 6:4-re is vezetett. Aztán viszont Park percei jöttek, és 10:8-nál már nála volt az előny. Viszont következett még egy fordulat… Geri ismét átvette az irányítást, és 14:12-re már ismét ő vezetett. Az embernek, persze, azonnal beugrottak a riói emlékek. Akkor is Dancsházy-Nagy Tamás ült a “kispadon”, Park állt a páston, vele szemben az olimpiai döntőben Imre Géza volt ott. Akkor ráadásul 14:11 volt az eredmény, aztán mi történt… Szerencsére effajta képzettársítások Gerinek eszébe sem jutottak… Ő beszúrta a tizenötödik, olimpiai elődöntőt érő találatot, örült egyet, amúgy japánosan meghajolt, megköszönve a bíztatást a maroknyi magyar tábornak, majd ment is nyilatkozni a televíziónak…

Siklósi Gergő az elődöntőben ehhez hasonló látványos tusokkal múlta felül az olasz Santarellit.

Az itteni idő szerint este hétkor kezdődő elődöntőben Geri azzal az olasz Andrea Santarellivel találkozott, akivel a két évvel ezelőtti “aranyos” vb-n éppen ugyanebben a szakaszban mérkőzött. És a már említett Boczkó Gábor közel fél órával később egy félmosollyal a szája szögletében így nyugtázta a főpáston történteket: “Vert kutya megismeri a gazdáját…” A Honvéd 23 éves klasszisa ugyanis éppen úgy 15:10-re nyert az olimpiai elődöntőben, mint azon a bizonyos vb-elődöntőben. Persze, ez csak játék a szavakkal és a számokkal, teljesen más mérkőzés volt a kettő. Akkor Gergő pillanatok alatt elhúzott, és igazából nem is lehetett kérdéses a végkimenetel. Itt a vívóidő csaknem legvégéig az volt. Nem estek egymásnak a felek. A magyar vívott dinamikusabban, szebben, próbálta irányítani az asszót, az olasz pedig rendkívül ravaszul próbálta keresztülhúzni a számításait. Hol az egyik, hol a másik fél járt sikerrel. Az utolsó perc is szoros állásból kezdődött, de a hajrá már one man show-t hozott, és az az egy ember Siklósi Gergely volt. 

A döntőben a francia Romain Cannone volt Gergő ellenfele. Ha valaki meglepve felhúzza a szemöldökét ennek olvasatán, annak igaza van. A 24 esztendős riválisnak igazán komoly felnőtt eredménye eddig nem volt, az olimpián egyéniben csak azért tudott elindulni, mert honfitársa, a klasszis Jerent doppingvétség miatt kimaradt a francia válogatottból. Aztán az ágán megverte többek között a londoni olimpiai bajnok venezuelai Limardót, valamint a verseny két esélyesének számító orosz Bidát és az ukrán Reizlint. A párbajtőr pedig olyan szakága a vívásnak, melyben minden megtörténhet, de még annak ellenkezője is. Ezért aztán óvatosan latolgattuk az esélyeket, már csak azért is, mert olimpiai döntőről beszéltünk. 

Az asszó nem jól indult (0:2), de aztán úgy tűnt, megtalálta az ellenszert Cannone-nal szemben a tapolcai klasszis. 6:5-re vezetett is, ám megint a francia következett, aki a válaszlépést is megoldotta Gergő taktikájára. Nagy napja volt, a végjátékban pedig már ő dominált. 15:10-es győzelemmel lett olimpiai bajnok, Siklósi Gergely pedig ezüstérmes. Hatalmas gratuláció jár neki, mesterének, illetve mindenkinek, aki hozzátett valami ehhez a szép sikerhez. 

A magyar küldöttség ezzel négy versenyszám után 1 arany- és 1 ezüstéremmel képviseli hazánkat az olimpiai éremtáblázaton, és vezeti a vívás éremtábláját. Van mire büszkének lenni!

Olimpiai Játékok, Tokió. Férfi párbajtőr egyéni, 36 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Siklósi-Dong (kínai) 15:10.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Elkord (marokkói) 15:13.

Negyeddöntő: Siklósi-Park Szangjung (koreai) 15:12.

Elődöntő: Siklósi-Santarelli (olasz) 15:10.

Döntő: Siklósi-Cannone (francia) 10:15.

Végeredmény: 1. Romain Cannone (francia), 2. Siklósi Gergely (edző és vezetőedző: Dancsházy-Nagy Tamás), 3. Igor Reizlin (orosz). 

Női tőr egyéni, 34 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Mebarki (algériai) 15:8.

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss-Batini (olasz) 15:10, Pásztor-Thibus (francia) 13:15, Kondricz-Volpi (olasz) 5:15.

Nyolcaddöntő: Kreiss-Gyeriglazova (orosz) 10:15.

Végeredmény: 1. Lee Kiefer (amerikai), 2. Inna Gyeriglazova (orosz), 3. Larissza Korobejnyikova (orosz), …15. Kreiss Fanni, ...29. Kondricz Kata, ...32. Pásztor Flóra.

A HÉTFŐI PROGRAM. Női kard egyéni. A legjobb 32 közé jutásért, 2.00: Katona Renáta-Daghfous (tunéziai). A legjobb 16 közé jutásért, 4.10: Pusztai Liza-Ben Chaabane (tunéziai), Márton Anna-Perez-Maurice (argentin). 

További híreink

Aktuális

A magyar vívóküldöttség számára a női kardcsapat 8. helyével véget ért az olimpia. A küldöttség nagyon jól szerepelt, egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel tér haza. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, edzőnek, vezetőnek és sportszakembernek!

Arany és ezüst után bronz! Harmadik lett a férfi kardcsapat a tokiói olimpián. Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron révén huszonöt év után állhatott ismét dobogóra a fegyvernem válogatottja. Gratulálunk!

Siklósi Gergő ezüstérmet nyert férfi párbajtőr egyéniben a tokiói olimpián! 23 éves világbajnokunk nagyszerű vívással jutott el a döntőig, ahol a francia Cannone-tól szenvedett vereséget. Gratulálunk neki és mesterének, Dancsházy-Nagy Tamásnak!

Eseménynaptár

X

Támogatóink